Nέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού: Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους που νόσησαν – Οδηγός

Advertisement

Το «πράσινο φως» έδωσε η Κίνα για το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο, κατά του SARS-CoV-2. Το εμβόλιο παράχθηκε από την CanSino Biologics, με έδρα την Τιαντζίν, και η είδηση για την έγκριση του σκευάσματος οδήγησε ανοδικά τις μετοχές της εταιρείας έως και 14,5% το πρωί της περασμένης Δευτέρας… Στο δυτικό κόσμο ωστόσο, ζούμε στο ρυθμό των νέων εμβολίων των Pfizer/Biotech και Moderna που εγκρίθηκαν ήδη από FDA και EMA και η χώρα μας τα έχει ήδη προμηθευτεί…

Μάλιστα την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα, θα μάθουμε σε έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και την ακριβή ημερομηνία που ανά ομάδες θα μπορούμε να τα κάνουμε…

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνουν το αναδιαμορφωμένο ενισχυτικό εμβόλιο έναντι των νέων υποπαραλλαγών του SARS-CoV-2 και οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Συρίγου Ροδάνθη Ελένη, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) έχουν ήδη αναλύσει τα δεδομένα…

Advertisement

«Τα CDC των ΗΠΑ συνέστησαν σε εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που πληρούν τα κριτήρια (ηλικίας άνω των 12 ετών), να λάβουν ένα ενισχυτικό εμβόλιο που στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον για την ενίσχυση της άμυνας έναντι σοβαρής ή/και θανατηφόρας ασθένειας COVID-19. Η διευθύντρια των CDC Rochelle Walensky ενέκρινε τη σύσταση, συστήνοντας σε κλινικούς γιατρούς, φαρμακεία και άλλους παρόχους υγείας να αρχίσουν να χορηγούν τα εμβόλια ήδη από αυτό το σαββατοκύριακο. Η συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης ψήφισε 13 υπέρ (έναντι 1 κατά) να χορηγηθούν τα ενισχυμένα εμβόλια της Moderna για άτομα άνω των 18 ετών, και της Pfizer-BioNTech, για άτομα άνω των 12 ετών.

Η σύσταση των CDC σε συνδυασμό με την έγκριση της χορήγησης των εμβολίων μία μέρα νωρίτερα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής που αντανακλά τον επίμονο αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας και των υψηλών ποσοστών θανάτων τα τελευταία 2½ χρόνια από την έναρξη της πανδημίας».

Ας δούμε όμως τι νέο κομίζουν τα «επικαιροποιημένα» αυτά εμβόλια

1 – Τα ενισχυμένα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και θα συμβάλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της προστασίας από τον προηγούμενο εμβολιασμό καθώς έχουν σχεδιαστεί για να είναι αποτελεσματικά έναντι των καινούργιων μεταλλάξεων, όπως αναφέρει η κ . Walensky σε δήλωσή της.

Advertisement

2 – Η αναμονή μέχρι το Νοέμβριο μπορεί να προκαλέσει πολλές νέες μολύνσεις ακόμα και θανάτους. Τα δεδομένα των CDC ανέδειξαν ότι όσοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν και με τις 4 δόσεις είχαν 14 φορές μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρας λοίμωξης καθώς και νοσηλείας.

3 – Τα νέα εμβόλια στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον που κυριαρχούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, και θα ενισχύσουν την ανοσία καθώς είναι πιο συμβατά με τα στελέχη που κυριαρχούν. Έως τώρα, τα εμβόλια στόχευαν στην αρχική εκδοχή του κορονοϊού ακόμα και όταν εμφανίστηκαν οι νέες μεταλλάξεις. Το νέο δισθενές εμβόλιο εμπεριέχει το αρχικό σκεύασμα καθώς και το νέο που στοχεύει στις μεταλλάξεις BA.4 και ΒΑ.5 που είναι πιο μεταδοτικές από την έναρξη της πανδημίας και είναι υπεύθυνες για το 90% της μετάλλαξης από την οποία νοσούν οι Αμερικανοί πολίτες.

4 – Την ενισχυμένη δόση μπορούν να λάβουν όσοι έχουν λάβει την τελευταία δόση του εμβολιασμού τους έως και δύο μήνες πριν, ακόμα και εάν έχουν λάβει μόνο μια δόση του αρχικού εμβολίου. Το διάστημα των δύο μηνών μετά τον τελευταίο εμβολιασμό έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανοσίας ενώ μειώνει και τον κίνδυνο σπάνιο παρενεργειών όπως η μυοκαρδίτιδα και η μυοκαρδιοπάθεια στα νέα άτομα.

Advertisement

5 – Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες θα προηγηθούν οι πιο ηλικιωμένοι, οι σοβαρά πάσχοντες, οι έγκυες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Όσοι δηλαδή προηγήθηκαν και στις προηγούμενες φάσεις εμβολιασμού.

6 – Όσοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πέρασαν τους περασμένους μήνες λοίμωξη από τα στελέχη που περιέχουν τα νέα ενισχυμένα εμβόλια, μπορούν να περιμένουν ένα 6μηνο πριν κάνουν την ενισχυτική δόση. Αλλά για το θέμα αυτό σκοπεύουμε να ρωτήσουμε τη Δευτέρα την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement