Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022: Αύριο το ολόγιομο «Φεγγάρι του θερισμού»

Advertisement

Πλησιάζει η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου για το 2022, η οποία πρόκειται να λάμψει αύριο (Σάββατο 10/09) στον νυχτερινό ουρανό.

Η επερχόμενη πανσέληνος έχει την ονομασία «Φεγγάρι του θερισμού» και πρόκειται να φαίνεται πλήρης όχι μόνο αύριο, αλλά και απόψε, κάτι που σημαίνει ότι θα την απολαύσουμε για δύο διαδοχικά βράδια.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη φθινοπωρινή ισημερία, οπότε και θα μπει επίσημα το φθινόπωρο για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Advertisement

Η επόμενη πανσέληνος πρόκειται να σημειωθεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και θα φέρει την ονομασία «Φεγγάρι του κυνηγού».

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022 – Η ιδιαιτερότητα με το όνομα

Ως επί το πλείστον, οι ονομασίες των πανσελήνων προέρχονται από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής και άρα υπάρχουν πολλές λέξεις που χαρακτηρίζουν το ολόγιομο φεγγάρι του εκάστοτε μήνα.

Ωστόσο, αν και πολλαπλά, τα ονόματα αυτά παραμένουν κάθε χρόνο σταθερά. Για παράδειγμα, η πανσέληνος του Ιουνίου αποκαλείται «Φεγγάρι της Φράουλας», «Φεγγάρι του Μελιού» ή «Χλωμό Φεγγάρι», ανάλογα με τα φυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στην περιοχή όπου ζει η κάθε φυλή.

Advertisement

Το «Φεγγάρι του θερισμού», όμως, είναι διαφορετικό. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο φεγγάρι δεν αναφέρεται απαραίτητα στην πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, αλλά σε οποιαδήποτε πανσέληνο «πέφτει» πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία τη συγκεκριμένη χρονιά.

Εφόσον η φθινοπωρινή ισημερία κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα είτε 22 είτε 23 Σεπτεμβρίου, ως «Φεγγάρι του θερισμού» μπορούμε να βαφτίσουμε είτε την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, είτε εκείνη του Οκτωβρίου, ανάλογα με το ποια από τις δύο τυχαίνει να βρίσκεται πιο κοντά στην ισημερία.

Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι, φέτος, η φθινοπωρινή ισημερία θα σημειωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ οι πανσέληνοι Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στις 10 και 9 του εκάστοτε μήνα αντίστοιχα, για το 2022 η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου θα είναι εκείνη που θα φέρει το όνομα «Φεγγάρι του θερισμού».

Advertisement

Στις περιπτώσεις που η πανσέληνος του Οκτωβρίου είναι πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία, τότε η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου βαφτίζεται ως «Φεγγάρι του Καλαμποκιού», διότι αυτή την περίοδο οι ιθαγενείς της Αμερικής συνήθιζαν να θερίζουν το καλαμπόκι τους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement