Βασίλισσα Ελισάβετ: Από τη Σκωτία ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα – Ομιλία στο Κοινοβούλιο ο Κάρολος Γ’

Advertisement

Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί σήμερα Δευτέρα (12/9) η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, από εκεί που ξεκίνησε δηλαδή το τελευταίο της ταξίδι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες τιμών και πένθους για τον θάνατο της 96χρονης μονάρχη.

Σήμερα θεωρείται ως η ημέρα D+3, δηλαδή η 3η ημέρα μετά την D-Day (ημέρα θανάτου) της βασίλισσας Ελισάβετ. Επειδή, η ανακοίνωση του θανάτου της έγινε σε σχετικά προχωρημένη ώρα την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ήταν δύσκολο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από την αμέσως επόμενη ημέρα και έτσι το Σάββατο (10/9) θεωρήθηκε ως η D+1. Για αυτό και σήμερα προβλέπεται να τεθεί η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ σε λαϊκό προσκύνημα.

Ηδη, το φέρετρο βρίσκεται από χθες, Κυριακή, στο Παλάτι του Hollyroodhouse, αφού πέρασε 300 χιλιόμετρα και το συνόδευσαν 7 οχήματα σε ένα ταξίδι 6 ωρών, από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα πάει μαζί με τη βασιλική σύζυγο, Καμίλα, στο Εδιμβούργο και θα ακολουθήσουν πεζή τη νεκρική πομπή μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Νωρίτερα, θα επισκεφθούν το Westminster Hall, όπου και θα συναντήσουν τα μέλη του κοινοβουλίου και των λόρδων και θα δεχτούν τα συλλυπητήριά τους.

Advertisement

pompi queen elisabeth

Θα μιλήσει στη Βουλή της Σκωτίας ο βασιλιάς Κάρολος

Μετά, θα ταξιδέψουν αεροπορικώς στη Σκωτία και ο Κάρολος Γ’ θα επιθεωρήσει την τιμητική φρουρά στο Hollyroodhouse. Μετά, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των κλειδιών στον προαύλιο χώρο του παλατιού και στη συνέχεια ο βασιλιάς θα έχει ακρόαση με τον πρώτο υπουργό, ενώ θα ακολουθήσει ακρόαση με τον προεδρεύοντα αξιωματούχο του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Ο ίδιος θα μιλήσει, επίσης, στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. Το απόγευμα της Κυριακής ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ υποδέχθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο αξιωματούχους της Κοινοπολιτείας και τον ηγούμενο του Ουίνδσορ. Με τον τελευταίο συζήτησαν τις λεπτομέρειες του ενταφιασμού που θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί από την Αίθουσα του Θρόνου στον καθεδρικό ναό του St Giles, γύρω στις 17:00 (ώρα Βρετανίας). Προς τιμήν της, θα εκτοξευτούν 21 κανονιοβολισμοί από το Κάστρο του Εδιμβούργου. Ακόμη, σήμερα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα πραγματοποιήσουν και αγρυπνία. Η επιστροφή της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο θα γίνει την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημέρα D+4, και από εκεί θα συνεχιστούν οι διαδικασίες του πρωτοκόλλου, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της κηδείας της 96χρονης μονάρχη, που έχει ήδη ανακηρυχθεί σε αργία για όλη τη Βρετανία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement