Επιδότηση σε φυσικό αέριο – Οι ανακοινώσεις για το «bonus»

φωτ. ΑΠΕ - ΜΠΕ
Advertisement

«Κλείδωσε» ο χρόνος για τις ανακοινώσεις της επιδότησης στην κατανάλωση του φυσικού αερίου. Αυτό που δεν έχει «κλειδώσει» προς το παρόν είναι ο τρόπος που θα δοθεί, αν και υπάρχει σενάριο, το οποίο φαίνεται πως κερδίζει έδαφος.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε πως «την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου», ενώ προανήγγειλε παρέμβαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα επικρατέστερο σενάριο για την επιδότηση στο φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε μιλήσει για «γενναία επιδότηση», χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο στίγμα.

Advertisement

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η είναι υπό συζήτηση τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της.

Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Χθεσινό ρεπορτάζ της πολιτικής συντάκτριας του iEidiseis.gr Έλλης Τριανταφύλλου, που επικαλείτο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το επικρατέστερο σενάριο είναι το μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης ανάλογα με την εξοικονόμηση. Στα πρότυπα, δηλαδή, του μπόνους κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Advertisement

Η διαφορά είναι ότι το ύψος της κρατικής επιδότησης, σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίζει το ύψος αυτής για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει τις αποφάσεις της Ε.Ε. προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της, τις οποίες στη συνέχεια, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί πως όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θέρμανσης θα διπλασιάζεται.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement