Κηδεία Ελισάβετ: Η βασίλισσα «δεν ήθελε μια μακρά, βαρετή τελετή» αποκάλυψε πρώην αρχιεπίσκοπος

Advertisement

Η βασίλισσα δεν ήθελε μια «μακρά, βαρετή» κηδεία, αποκάλυψε ο Τζον Σεντάμου, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Γιορτκ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε πληροφορηθεί τα σχέδια για την κηδεία της Βασίλισσας το 2005, όταν έγινε αρχιεπίσκοπος και μέλος του μυστικού συμβουλίου.

«Η βασίλισσα δεν ήθελε αυτό που αποκαλείτε μακροχρόνιες, βαρετές λειτουργίες. Δεν θα πλήξετε, αλλά θα νιώσετε τιμή και δόξα καθώς θα ακούτε τη λειτουργία», είπε στο BBC. Η λειτουργία θα έχει τις ρίζες της στο Βιβλίο της Κοινής Προσευχής του 1662, είπε. «Αυτό που θα ζήσει το κοινό θα είναι η καλύτερη κηδεία, λόγια προσευχής που αποτέλεσαν έμπνευση για τον Σαίξπηρ.

«Θα ακούσετε αυτά τα υπέροχα αγγλικά στα καλύτερά του. Επίσης, θα ακούσετε αγγελικές φωνές από τη χορωδία του αβαείου και των Βασιλικών Παρεκκλησιών… φωνές που τραγουδούν τη δόξα του Θεού». Και πρόσθεσε: «Θα ζεσταθούν οι καρδιές των ανθρώπων και ταυτόχρονα θα υπάρξει μια στιγμή που θα πουν: αυτή είναι μια κηδεία που είναι ένδοξη στο σκηνικό της».

Advertisement

Ο Σεντάμου είπε ότι η βασίλισσα του είχε γράψει για τη θλίψη της μετά τον θάνατο του συζύγου της, του δούκα του Εδιμβούργου, πέρυσι. «Η βασίλισσα μου έγραψε ένα υπέροχο γράμμα τέσσερις εβδομάδες μετά την ταφή του πρίγκιπα Φιλίππου, ευχαριστώντας με για τα λουλούδια, τις προσευχές, και στη συνέχεια τελείωσε λέγοντας: «Όταν θρηνείς κάποιον που αγαπάς βαθιά, δεν είναι εύκολο όταν πρέπει να το κάνεις δημόσια».

«Οπότε οι σκέψεις μου συντροφεύουν τον νέο βασιλιά και ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια. Θρηνούν δημόσια». μΗ κηδεία θα διεξαχθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και θα είναι μια παραδοσιακή, επίσημη λειτουργία με προσευχές, ψαλμούς και αναγνώσεις της Αγίας Γραφής όπως ορίζεται στο Βιβλίο της Κοινής Προσευχής. Οι ύμνοι, η μουσική και οι άλλες αναγνώσεις είναι πιθανό να αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές επιλογές της Βασίλισσας.

Στη λειτουργία στις 11 το πρωί θα χοροστατήσει ο Ντέιβιντ Χόιλ, ο κοσμήτορας του Γουέστμινστερ, ενώ το κήρυγμα θα εκφωνήσει ο Τζάστιν Γουέλμπι, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ.

Advertisement

Αφού το φέρετρο της Βασίλισσας μεταφερθεί οδικώς στο Κάστρο του Ουίνδσορ, θα τελεστεί δέηση στις 4 μ.μ (τοπική ώρα) στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, υπό την ηγεσία του κοσμήτορα του Ουίνδσορ. Στην εκκλησία θα βρίσκεται η βασιλική οικογένεια και μέλη του προσωπικού της Βασίλισσας. Η τελική, ιδιωτική κηδεία για τα στενά μέλη της οικογένειας θα τελεστεί στις 7.30 μ.μ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement