Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει περικοπή της χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία ύψους 7,5 δισ. ευρώ

Advertisement

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ζήτησε την αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΕ προς την Ουγγαρία ύψους περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω παραβίασης του κράτους δικαίου.

Ο Γιοχάνες Χαν, μέλος της Επιτροπής της ΕΕ αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τη διαχείριση, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο μηχανισμός αιρεσιμότητας, ο οποίος εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αποσκοπεί στη διασφάλιση της προστασίας του προϋπολογισμού και των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Οι διασφαλίσεις που πρότεινε η Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την Ουγγαρία περιλαμβάνουν την αναστολή του 65% των δεσμεύσεων της ΕΕ για τρία επιχειρησιακά προγράμματα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, δήλωσε ο Χαν.

Advertisement

Αναφέροντας ότι αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το εν λόγω ποσό, ο Χαν δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί για 17 μεταρρυθμιστικά μέτρα σε αντάλλαγμα.

Ο Χαν σημείωσε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί την κατάσταση μέχρι τις 19 Νοεμβρίου και θα ενημερώσει το Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει εντός μηνός αν θα αποδεχθεί την εν λόγω πρόταση.

Advertisement

Η Ουγγαρία έχει επικριθεί από την ΕΕ εδώ και αρκετό καιρό με την αιτιολογία ότι έχει υποχωρήσει σε αρχές όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Στην έκθεση «Κράτος Δικαίου 2021», η Ουγγαρία επικρίθηκε για ανεπαρκή μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ επισημάνθηκε ότι η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης απειλείται στη χώρα. Η Επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι τα δημοκρατικά πρότυπα, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, έχουν υπονομευθεί στην Ουγγαρία και δήλωσε ότι «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της» εάν οι χώρες αυτές δεν διορθώσουν την κατάσταση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Οκτωβρίου 2021 με την αιτιολογία ότι δεν εμπόδισε την εν λόγω χώρα, η οποία παραβίασε το κράτος δικαίου, να λάβει κονδύλια από τον κοινό προϋπολογισμό.

Advertisement

Στη γραπτή γνωμοδότησή του που δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ο Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς την Ουγγαρία, κάτι για το οποίο η Βουδαπέστη εξέφρασε αντιρρήσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την ένσταση αυτή στις 16 Φεβρουαρίου με απόφαση που δεν είχε δικαίωμα έφεσης, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η χρήση του προϋπολογισμού της Ένωσης από τη χώρα να συνδεθεί με τη συμμόρφωσή της με το κράτος δικαίου.

Η Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε επίσης στις 27 Απριλίου ότι είχε κινήσει διαδικασία κατά της Ουγγαρίας για να εξαρτήσει τη χορήγηση μεριδίου του προϋπολογισμού από τη συμμόρφωση της χώρας με το κράτος δικαίου, λόγω των μακροχρόνιων ανησυχιών για την κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement