Ποινή φυλάκισης δέκα πέντε μηνών στον Θεόδωρο Καρυπίδη

Advertisement

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ ‘Αρης, Θεόδωρο Καρυπίδη, για πράξεις που του αποδόθηκαν ότι τέλεσε σε αγώνα της ομάδας του στη Βέροια, κόντρα στην τοπική ομάδα, τον Ιανουάριο του 2018, για το πρωτάθλημα της τότε Φούτμπολ Λιγκ.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Δικαστηρίου κρίθηκε ένοχος – κατά πλειοψηφία – για εκτόξευση απειλών εντός αθλητικής εγκατάστασης κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, όπως επίσης για παράνομη βία, (επειδή εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο διαταράσσοντας την εξέλιξη του αγώνα), αμφότερες σε βαθμό πλημμελήματος.

Αντίθετα, αθωώθηκε για το εις βάρος του αποδιδόμενο κακούργημα της κατ’ εξακολούθηση παρέμβασης με αθέμιτες ενέργειες και σκοπό να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα για στοιχηματικούς λόγους. Του χορηγήθηκε δε, το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Advertisement

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από δημόσιες καταγγελίες στις οποίες προέβη ο προπονητής του Απόλλωνα Πόντου Δημήτρης Καλαϊτζίδης, για «στημένα» ματς στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα (δεύτερο τη τάξει). Με βάση τις καταγγελίες διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε στο επίκεντρο η επίδικη αναμέτρηση ανάμεσα στη Βέροια και τον ‘Αρη (έληξε με επικράτηση 1-0 της φιλοξενούμενης ομάδας).

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν τότε άνθρωποι της Βέροιας, οι οποίοι ενόρκως φέρονται να κατέθεσαν ότι ο κατηγορούμενος, τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ‘Αρης, «τους απείλησε να μειώσουν την αγωνιστική ένταση για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα», όπως ανέφερε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας.

Οι ίδιοι μάρτυρες εξεταζόμενοι στο Δικαστήριο ανασκεύασαν τις αρχικές τους καταθέσεις, ενώ ο καταγγέλλων Δ. Καλαϊτζίδης δεν εμφανίστηκε να καταθέσει και καταγράφηκε ως «απών».

Advertisement

Σε ό,τι αφορά το σκέλος του κατηγορητηρίου, για την αλλοίωση του αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους, οι δικαστές ομόφωνα έκαναν δεκτή την σχετική αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος στην αγόρευσή του επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε από κανένα στοιχείο της έρευνας.

Ο κατηγορούμενος δεν παρέστη στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. «Ο διαιτητής έπαιξε 50-50 […] Ο κ. Καρυπίδης δεν έχει απασχολήσει ποτέ τον αθλητικό εισαγγελέα, καθώς δεν είναι αυτού του «φυράματος», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο Ιωάννης Ακριβόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

Σχολιάζοντας, δε, τις φερόμενες απειλές, που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, ο ίδιος, επισήμανε, ότι επρόκειτο για «αόριστες απειλές που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν τρόμο ή ανησυχία στους αντίπαλους ποδοσφαιριστές». «Δεν βρισκόταν σε προαύλιο εκκλησίας αλλά σε γήπεδο, όπου συνηθίζονται τέτοιες εκφράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement