Ρεύμα: Η επιδότηση στους λογαριασμούς τον Νοέμβριο

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Ξεκίνησαν και επίσημα οι συστάσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες για… συγκράτηση της κατανάλωσης προκειμένου η χώρα τους επόμενους μήνες να πετύχει μείωση κατά 5% τις ώρες αιχμής.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων για το μήνα Νοέμβριο, βασική προτεραιότητα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και για αυτόν το λόγο συστήνεται ο περιορισμός των ενεργοβόρων συσκευών το διάστημα μεταξύ 18.00-21.00, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται περισσότερο τις υπόλοιπες ώρες της μέρας. Στο κομμάτι της -πλέον καθιερωμένης- ένεσης ρευστότητας το συνολικό ποσό για το ρεύμα ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο στα οικιακά τιμολόγια και για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες ανέρχεται στα 238 ευρώ/μεγαβατώρα και αφορά, σύμφωνα με τον υπουργό, το 90% νοικοκυριών.

Advertisement

Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση είναι στα 188 ευρώ/μεγαβατώρα. Ωστόσο, αν ένα νοικοκυριό μειώσει την ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρσι, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για πάνω από 1.000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 50 ευρώ/μεγαβατώρα. Οσον αφορά το κοινωνικό τιμολόγιο, απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης, με επιδότηση 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολικά, για τα οικιακά τιμολόγια το ύψος των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Στα επαγγελματικά τιμολόγια τώρα, θα ισχύσουν οι εξής επιδοτήσεις: για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες και έως 35 kVa, η επιδότηση θα είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για καταναλωτές άνω των 2.000 κιλοβατωρών και έως 35 kVa, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το σύνολο της παρέμβασης για τις επιχειρήσεις φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το συνολικό ποσό όλων των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο φτάνει τα 430 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από το μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, ενώ ο μηχανισμός μέχρι σήμερα έχει αποδώσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ.

 Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση αλλά η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα. Το μέτρο σύμφωνα με τον υπουργό αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.

Advertisement

Τέλος, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει νόμος στη Βουλή για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στον κλάδο της προμήθειας. «Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων, όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών», κατέληξε.

Νέα μείωση στο αέριο κίνησης από τη ΔΕΠΑ

Περαιτέρω μείωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου κίνησης από τα ιδιόκτητα πρατήριά της δίνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου η νέα τιμή διαμορφώνεται στο 1,20 ευρώ/κιλό, τιμή στην οποία έχει συμπεριληφθεί έκπτωση από την εταιρία, που ανέρχεται στο ποσό των 1,15 ευρώ/κιλό. «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας απορροφά σχεδόν το 50% του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου κίνησης, αποτρέποντας τη διαμόρφωση της λιανικής τιμής στο 2,35 ευρώ/κιλό και καθιστώντας εφικτή τη διάθεση του FISIKON για το μήνα Νοέμβριο σε τιμή χαμηλότερη σε σχέση με τον περασμένο μήνα», αναφέρει η εταιρία.

 ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

– 18.00-21.00 σύσταση για περιορισμό χρήσης ενεργοβόρων συσκευών

Advertisement

– 5% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τις ώρες αιχμής είναι ο στόχος της χώρας για τους επόμενους μήνες

– 430 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό επιδότησης για το ρεύμα τον Νοέμβριο

– 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες

Advertisement

– 2,3 δισ. ευρώ έχει αποδώσει μέχρι σήμερα ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς

– 25 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα οριζόντια επιδότηση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές από τη ΔΕΠΑ

– 1,20 ευρώ/κιλό η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου κίνησης από τη ΔΕΠΑ.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement