Δημοσκόπηση – κόλαφος για το κυβερνητικό αφήγημα

Advertisement

Τις κυβερνητικές κορώνες για πάταξη της αισχροκέρδειας και για χτύπημα της ακρίβειας με το «καλάθι του νοικοκυριού», αμφισβητούν ξεκάθαρα οι πολίτες, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση παραμένει απλώς παρατηρητής των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που στενάζουν από την ακρίβεια (και που προχωρά σε κινήσεις εντυπώσεων με μέτρα-«ασπιρίνες»), νέα έρευνα της Prorata για λογαριασμό του newsbomb.gr αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα, καθώς καταγράφει ότι η πλειονότητα των ερωτώμενων εκτιμούν πως έχουν αυξηθεί σημαντικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν πως δεν περιμένουν κάτι θετικό από το «καλάθι του νοικοκυριού».

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία (το 95% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα) τονίζουν ότι η αισχροκέρδεια στα βασικά προϊόντα έχει αυξηθεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Μάλιστα, οι 7 στους 10 (ποσοστό 72%) απαντούν πως η αισχροκέρδεια έχει αυξηθεί «πολύ», ενώ περίπου 1 στους πέντε (ποσοστό 19%) δηλώνει πως έχει αυξηθεί «αρκετά».

Advertisement

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αίσθηση περί αύξησης της αισχροκέρδειας είναι καθολικώς ομολογούμενη από τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή και πολιτικής /ιδεολογικής τοποθέτησης.

Όσο για το «καλάθι του νοικοκυριού» (που μπαίνει σε εφαρμογή την ερχόμενη Τετάρτη), συνολικά οι 8 στους δέκα (ποσοστό: 82%) εκτιμούν πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα ανακουφίσει ιδιαίτερα (51%) ή και καθόλου (31%) τα οικονομικά του δικού τους νοικοκυριού.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η δυσπιστία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του μέτρου καταγράφεται ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, ενώ πιο δύσπιστοι εμφανίζονται όσοι δηλώνουν ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο.

Advertisement

«Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν ξεγελάει τους πολίτες», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στην εν λόγω δημοσκόπηση.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement