Στις γειτονιές από σήμερα ο Τσίπρας

Advertisement

Έναν μίνι-μαραθώνιο απευθείας επικοινωνίας με τα λαϊκά στρώματα και την μεσαία τάξη που θέλει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα μία γειτονιά της Αθήνας, και να επαναλάβει ανάλογα εγχειρήματα τις επόμενες ημέρες, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά τις περιοδείες του στην περιφέρεια. Οι πρώτοι σταθμοί του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να είναι το Ρέθυμνο στην Κρήτη και στην συνέχεια ο Πύργος Ηλείας.

Στόχος του Αλέξης Τσίπρα είναι να έρθει σε επαφή με τα κοινωνικά στρώματα που βρίσκονται αντιμέτωπα με το «τέρας» της ακρίβειας που συντηρεί η κυβερνητική πολτική και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κατάσταση της οικονομίας. Επιπρόσθετα να αναδείξει την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση ανακούφιση για πραγματικά φθηνότερα προϊόντα στα ράφια, όπως και χαμηλότερες τιμές σε καύσιμα και ενέργεια. Αυτά ενώ συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει δράσεις επαφής με τους πολίτες στο σύνολο της χώρας.

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα

Στην χθεσινή συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο Αλέξης Τσίπρας αποδόμησε την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις με το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» του υπουργείου Ανάπτυξης. Τόνισε πως «είναι μια επικοινωνιακή κίνηση αυτή, διότι στην πραγματικότητα δεν θα μειώσει το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής όταν πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα που θα είναι μέσα σ’ αυτό το καλάθι, δεν θα είναι χαμηλότερης τιμής απ’ ό,τι ήταν πριν. Απλά για μια εβδομάδα δεν θα δει ο καταναλωτής ν’ αυξάνεται η τιμή τους». Σημείωσε μάλιστα ότι αλλά «στο τέλος μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ, όταν ο καταναλωτής θα δει ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην τσέπη του». Παράλληλα αποτίμησε ως αδύνατο το να αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο «το τρομακτικό κύμα της ακρίβειας με τις τρομακτικές ανατιμήσεις, με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 40%» τονίζοντας ότι η λύση είναι στους ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά και στο να μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια.

Advertisement

Χαμένος ο καταναλωτής από δύο πλευρές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αναλυτικά και στην άμεση σχέση των τιμών στα σούπερ-μάρκετ με τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας που στέλνουν στους καταναλωτές φουσκωμένους λογαριασμούς. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «εδώ υπάρχει ένας μηχανισμός, όπου στη μέση είναι ο καταναλωτής, από τη μία τσέπη παίρνουμε από τον καταναλωτή τα χρήματα -διότι πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο και πληρώνει 3 και 4 φορές πάνω τις τιμές των προϊόντων, ακριβώς διότι δεν έχει μειωθεί ούτε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ούτε ο ΦΠΑ στα βασικά είδη μαζικής κατανάλωσης, άρα υπάρχει μια αφαίμαξη του καταναλωτή- και από την άλλη, όταν του έρχεται ο λογαριασμός, ένα μέρος της αφαίμαξης συνεχίζεται, αλλά ένα άλλο μέρος του τα βάζουν ξανά στην τσέπη για να πληρώσει ποιον; Τον παραγωγό της ενέργειας. Αυτός ο οποίος στο τέλος της ημέρας παραμένει με τα κέρδη του αναλλοίωτα, τα υπερκέρδη, τα αισχρά κέρδη αναλλοίωτα, είναι ο παραγωγός ή ο πάροχος. Ο καταναλωτής, στο τέλος της ημέρας, είναι ο χαμένος από δυο πλευρές».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στο θέμα των κόκκινων δανείων, θέμα που ταλανίζει την λεγόμενη «μεσαία τάξη». Μίλησε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για έναν νέο πτωχευτικό κώδικα, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει προτεραιότητα σε ρυθμίσεις που θα είναι ευνοϊκές όχι για τα funds που θέλουν να κερδοσκοπήσουν, αλλά για τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει με ένα τρόπο να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να ανακτήσουν την περιουσία τους».

Ακόμη και νέες αυξήσεις θα φέρει το «καλάθι του νοικοκυριού»

Η πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης δέχθηκε όμως τα πυρά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις. Όπως είπε «οι φορείς της αγοράς οι καταναλωτικές οργανώσεις, αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν επισημάνει τον κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερων αυξήσεων στα υπόλοιπα 14.000 προϊόντα που μένουν εκτός «καλαθιού». Ο μόνος που πανηγυρίζει είναι ο κ. Γεωργιάδης. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων νοικοκυριών ξοδεύεται σε ενοίκιο και τρόφιμα. Το 71% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής. Η χώρα μας είναι 1 από τις 4 στην Ευρώπη, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που ζει υπό τον κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται από το 2019 ως το 2021, ενώ είχε μειωθεί σημαντικά από το 2016 ως το 2019.».

Advertisement

Για εξαπάτηση μίλησε ο βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης. Επισήμανε ότι «το “καλάθι του νοικοκυριού” θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί “καλάθι της εξαπάτησης” των πολιτών, οι οποίοι βιώνουν τα αποτελέσματα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αντιμετώπισης της πρωτοφανούς ακρίβειας, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται σε ετήσια βάση κατά 12%! Το Υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, αντί μιας συνολικής πολιτικής παρέμβασης, η οποία θα αφορά το σύνολο των σταδίων παραγωγής και εμπόρευσης από το χωράφι έως τα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement