Κακοκαιρία EVA: Επικίνδυνα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο – Πού θα εκδηλωθούν

Advertisement

Μεταβολή του καιρού από το μεσημέρι και από τα δυτικά με έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Επικράτηση πολύ ενισχυμένων ανέμων νοτίων διευθύνσεων. Μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα δυτικά και νότια. Περιορισμένη τοπικά ορατότητα νωρίς το πρωί.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, περιμένουμε μεταβολή του καιρού από τις μεσημεριανές ώρες και από τα δυτικά, με έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας και προοδευτικά έως το τέλος της ημέρας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά – με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη – καθώς και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική στη δυτική και νότια χώρα.

Advertisement

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 4 έως 22-24, στην Ήπειρο από 6 έως 24 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 25-26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 22 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 10 έως 24-25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων είναι πολύ πιθανό οι άνεμοι να είναι τοπικά θυελλώδεις.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, που το απόγευμα θα αυξηθούν και αργά το βράδυ θα βρέξει. Μετά την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, οι οποίες θα είναι παροδικά ισχυρές και ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς.

Advertisement

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και προς το βράδυ θα βρέξει. Τη νύχτα προς Κυριακή τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες. Νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς.

Aναλυτικά

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από τη Βόρεια Ιταλία προς τα νοτιοανατολικά, αναμένεται να προκαλέσει το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας EVA στη χώρα μας κατά το διήμερο Σάββατο 05/11 και Κυριακή 06/11, ενώ προοδευτική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα 07/11. Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο 05/11 έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις μεσημεριανές ώρες τα νησιά του Ιονίου και γρήγορα θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Νότιο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο, όπου αναμένεται πολύ υψηλός κυματισμός.

Advertisement

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως τις πρώτες ώρες μετά την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή, οι ισχυρές καταιγίδες θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης τον νομό και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά το πρώτο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική, Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 θα επηρεαστούν σημαντικά τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, η Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και η Κρήτη.

Την Κυριακή 06/11 τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους έντονα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI), το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 05/11 και Κατηγορίας 4 την Κυριακή 06/11. Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης σε χιλιοστά έως το βράδυ της Κυριακής 06/11.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement