Δεν είναι απλό ζήτημα ο γάμος. Ενώ για όλο και περισσότερα ζευγάρια (καλησπέρα, millennials) ο γάμος δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια νομική αναγνώριση της σχέσης, ένα κομμάτι χαρτί τέλος πάντων, στη βάση του εξακολουθεί να είναι αυτό που ήταν πάντα: Ότι «κλείδωσες». Ότι διάλεξες.
Και προτού διαλέξεις, θες να ξέρεις ότι διαλέγεις σωστά, άρα φρόντισε να έχεις καλύψει αυτές τις βάσεις πρώτα.
Αρχικά, έχετε κάνει διακοπές μαζί;
Λένε ότι οι ζευγαροδιακοπές είναι μια fast-forward μικρογραφία του πώς θα πάει η συμβίωσή σας. Λένε, επίσης, ότι οι πρώτες ζευγαροδιακοπές έχουν την τάση να χαλάνε εύκολα, και ότι συνήθως στις δεύτερες βγάζεις πιο σοβαρά πορίσματα.
Έχετε μιλήσει για τα οικονομικά;
Σιχαμένη και άβολη συζήτηση, αλλά συζήτηση που πρέπει να γίνει. Ειδικά για τους προαναφερθέντες millennials και το θέμα του «είναι ένα επίσημο κομμάτι χαρτί». Αυτό επισημοποιεί, ότι πλέον έχετε από κοινού οικονομικά.
Έχετε βρει ισορροπίες με την οικογένεια;
Κανονικά η ερώτηση είναι αν έχουν γνωριστεί οι οικογένειες, ή αν εσύ έχεις γνωρίσει τουλάχιστον την οικογένεια. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα το πόσο σας ενδιαφέρει, πόσο επεμβαίνουν οι συγγενείς, και πολλά άλλα. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξέρεις όμως.
Πολιτικά και θρησκευτικά
Πίσω στους millennials, επειδή αυτά συνήθως είναι κουβέντες του πρώτου ραντεβού – και καθορίζουν αν θα περάσει καν απ’ το κατώφλι ένας άνθρωπος, πού και πού. Εδώ πρέπει να έχεις την σιγουριά ότι δεν θα προκύψουν ζητήματα που θα σε κάνουν να μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή επειδή τα χαλάσατε για τα κόμματα.
Θέλουμε παιδιά;
Παιδιά γενικά; Ένα, άντε δύο μάξιμουμ; Θα έχουμε βοήθεια από παππούδες; Μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά έναν ακόμα άνθρωπο σ’ αυτό το σπίτι. Θέλουμε αργότερα; Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια κουβέντα που δεν μπορεί να μείνει μετέωρη πριν από τον γάμο. Επειδή είναι κουβέντα που αν δεν πάει καλά, πολύ πιθανό να διακόψει έναν γάμο.
Πώς μαλώνετε;
Μην μας πεις «Δεν μαλώνουμε», επειδή θα σου πούμε «Τότε δεν είστε έτοιμοι για γάμο». Δεν μπορείς να περιμένεις να φορέσεις βέρα και να περάσεις τα επόμενα τριάντα χρόνια στο «Δεν μαλώνουμε». Πώς διαχειρίζεστε τις εντάσεις; Είναι ισορροπημένη η κατάσταση; Παίζει ανάληψη ευθυνών και από τις δυο μεριές;