Βγάζει σε πώληση δάνεια του νόμου Κατσέλη η doValue

Advertisement

Την πώληση χαρτοφυλακίου με δάνεια (σ.σ. κυρίως στεγαστικά), τα οποία έχουν ρυθμιστεί, βάσει του νόμου Κατσέλη ( ν.3869/2010), προωθεί η doValue Greece, ως servicer της τιτλοποίησης Cairo.

Το project Suez, όπως ονομάζεται, αφορά σε δάνεια ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ, που ανήκουν σε 1.880 δανειολήπτες. Το 92% του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, πριν το 2020 και έκτοτε τηρεί τη ρύθμιση. Το υπόλοιπο 8% αφορά σε δάνεια, που εκκρεμεί η εξέταση της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του ίδιου νόμου.

Η αξία των εξασφαλίσεων του χαρτοφυλακίου (σ.σ. ως επί το πλείστον κατοικίες) ανέρχεται σε 186 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις ανήκουν σε SPVs της τιτλοποίησης Cairo, ενώ ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η PriceWaterhouseCoopers (PwC). Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στα τέλη του έτους και δεσμευτικών τον προσεχή Ιανουάριο.

Advertisement

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο, που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον κυρίως funds και δευτερευόντως στρατηγικών αγοραστών (σ.σ. τράπεζες). Δεδομένου του ότι τα δάνεια έχουν ρυθμιστεί προ του 2020, υπάρχουν αναλυτικά ιστορικά στοιχεία συμπεριφοράς. Από τη συνολική εικόνα της αγοράς προκύπτει ότι η συνέπεια των δανειοληπτών, με ρύθμιση νόμου Κατσέλη, είναι αντίστοιχη, αν όχι υψηλότερη, αυτής που επιδεικνύουν δανειολήπτες, που έλαβαν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις από τράπεζες/servicers.

H αύξηση του κόστους χρήματος και η αβεβαιότητα, για το πόσο ισχυρή θα είναι η ύφεση, η οποία ενδέχεται να πλήξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες το 2023 έχει προκαλέσει ένα μικρό «μούδιασμα» σε όσους δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά των NPEs. Tο πρόβλημα μερικής αδρανοποίησης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μετά την γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου και την υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τη νομοθετική επίλυσή του επιτείνει την κατάσταση.

Πέραν του Suez, η doValue ετοιμάζει προς πώληση και το project Heliopolis πάλι από τη δεξαμενή της τιτλοποίησης Cairo. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών περίπου 7.000 δανειοληπτών. Η περίμετρος αναμένεται να κινείται μεταξύ 750 με 850 εκατ. ευρώ σε επίπεδο total claim.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement