Ποια φάρμακα για παιδιά λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων

Advertisement

Σε σαφάρι αναζήτησης φαρμάκων για τα παιδιά τους έχουν επιδοθεί αρκετοί γονείς στην Αττική, καθώς είναι περίοδος μεγάλης αύξησης των ιών του αναπνευστικού συστήματος.

Κι αυτό διότι η έκρηξη των παιδιατρικών λοιμώξεων, η οποία είναι αναμενόμενη αυτήν την εποχή, προκάλεσε μεγάλη ζήτηση σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων, όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας, μαθητές ακόμη και βρέφη με αναπνευστικές ιώσεις, εκδηλώνουν πιο συχνά υψηλό πυρετό, βήχα, συνάχι και κακουχία.

Advertisement

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να ξεπεράσουν αυτά τα συμπτώματα, δίχως φαρμακευτικά μέσα.

Οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι οι ιώσεις έχουν εξαπλωθεί επικίνδυνα πλέον στα παιδιά, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει και συνωστίζονται ολοένα και πιο συχνά σε εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, δεν φορούν τις προστατευτικές μάσκες που περιόριζαν την εξάπλωση των ιών τα προηγούμενα χρόνια.

Advertisement

Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα θύματα αυτής της κατάστασης, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν ανέπτυξαν αντισώματα απέναντι στους αναπνευστικού ιούς, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί εξαιτίας της πανδημίας.

Και έτσι, έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο είχαν προβλέψει και οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε μέριμνα για το θέμα.

«Ο ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει νωρίτερα για την επάρκεια των φαρμάκων και ειδικά για τα παιδιά. Πλέον, η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη για τους γονείς, καθώς πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, αναζητώντας το φάρμακο που θα ανακουφίσει το παιδί τους από συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, πυρετός κ.ά.», εξηγεί ο κ. Λουράντος.

Advertisement

Εκτός, λοιπόν, από τα παιδιατρικά αντιικά για τη γρίπη που βρίσκονται σε έλλειψη ακόμα και στα παιδιατρικά νοσοκομεία, πλέον, σπάνια βρίσκει κάποιος στα ράφια των φαρμακείων της Αττικής αντιπυρετικά (depon), αντιβιοτικά, εισπνεόμενα (flixotide), σιρόπι για τον βήχα και άλλα φάρμακα.

ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ δεν απαντούν στους φαρμακοποιούς

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμα και αν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων, μόλις λήξει η άρση, γίνονται πενταπλάσιες εξαγωγές. Κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι κρατάνε τα φάρμακα στην άκρη για να τα στείλουν αργότερα στο εξωτερικό. Αυτό δεν είναι λύση. Ειδικά στη φάση της έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων», προσθέτει ο ίδιος.

Ως εκ τούτου, οι φαρμακοποιοί, που αντιμετωπίζουν μία άνευ προηγούμενου έλλειψη στα συγκεκριμένα φάρμακα, όπως λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Advertisement

Ωστόσο, οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό, καθώς δεν λαμβάνουν καμία απάντηση. «Έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα να επικοινωνήσουμε με τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ, όμως κανείς δεν απαντά στις εκκλήσεις μας», τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΑ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας έχει εντείνει τις προσπάθειες για να έρθουν στη χώρα μας φάρμακα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις του χειμώνα και έχει κάνει σύσταση στις φαρμακαποθήκες και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να εξασφαλίσουν άμεσα την ομαλή ροή των φαρμάκων στην αγορά.

«Μας έχουν διαβεβαιώσει όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, το θέμα θα ομαλοποιηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαστεί να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα», λέει στο NEWS 24/7 ο Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος του υπουργού Υγείας για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement