Συζήτηση για προϋπολογισμό στην σκιά των παρακολουθήσεων και της Καϊλή

Advertisement

H συζήτηση και ψήφιση του νέου προϋπολογισμού του 2023, το ερχόμενο Σάββατο, αναμένεται με ενδιαφέρον από όλα τα στρατόπεδα καθώς πραγματοποιείται στον απόηχο των συνεχόμενων αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και με φόντο το εν εξελίξει σκάνδαλο μεγατόνων στο οποίο εμπλέκεται και η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Τα δύο αυτά θέματα, θα καθορίσουν και την τακτική των τριών πρώτων κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που εκ των πραγμάτων κινούνται ήδη σε έντονα προεκλογικούς ρυθμούς και με το βλέμμα στις δεύτερες κάλπες. Άλλωστε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας έσπευσε χθες «να ζεστάνει» το προεκλογικό κλίμα, προβλέποντας ότι αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, θα προκηρύξει εκλογές.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ν, Ανδρουλάκη για την Εύα Καϊλή περί «δούρειου Ίππου» του Μεγάρου Μαξίμου. Και αυτό, διότι γνωρίζει ότι η ηχηρή πολιτική αποκαθήλωση της Ευρωβουλευτού, προκαλεί ισχυρό πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Ταυτοχρόνως, η υπόθεση αυτή, βάζει με τρόπο αμετάκλητο «ταφόπλακα» στα σενάρια περί κυβερνητικής συνεργασίας, αν από τις δεύτερες κάλπες δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Και για τη ΝΔ, ωστόσο, η αποκαθήλωση της κ. Καϊλή, «σπάει» την αλυσίδα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το οποίο, πλην των γαλάζιων στελεχών, στήριζαν ζωηρά μία σειρά από στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Α. Λοβέρδος και Γ. Φλωρίδης και φυσικά ο προφυλακισμένη πλέον Ευρωβουλευτής.

Κατά ορισμένους, η εξέλιξη αυτή, θα μπορούσε να λειτουργήσει απελευθερωτικά για τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος μέχρι πρόσφατα έπρεπε να συγκεράσει τις δύο αντικρουόμενες εσωκομματικές τάσεις. Αυτή που καλόβλεπε μία κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και την άλλη που τάσσεται αναφανδόν υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Advertisement

Υπ αυτή την οπτική, θα έχει ενδιαφέρον τί στάση θα κρατήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην εν εξελίξει συζήτηση στη βουλή και βεβαίως, αν θα συμπορευτούν στην υπόθεση των υποκλοπών.

Η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Από την πλευρά της, η κυβερνητική πλειοψηφία, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, για να αλλάξει την ατζέντα των υποκλοπών, ιδιαίτερα της τελευταίας, για την παρακολούθηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, η οποία είναι προφανές ότι προκαλεί αίσθηση, συζητήσεις και κλίμα αγωνίας στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και σε μέρος των ψηφοφόρων.

Άλλωστε με το κυβερνητικό «αεροσκάφος» να έχει «τροχοδρομήσει» στον προεκλογικό διάδρομο, δεν υπάρχει καμία απολύτως αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η γαλάζια Κ.Ο. θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Διότι, το πρώτο ζητούμενο για τους βουλευτές είναι η επανεκλογή τους.

Advertisement

Αυτό που τους απασχολεί είναι αν και πότε θα βγει στο φως το επόμενο «επεισόδιο» του σκανδάλου των υποκλοπών για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου και τί θα βγει από τη χθεσινή πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (μετά και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento) να ζητήσει από την ΕΥΠ τις διατάξεις για τις επισυνδέσεις που έχει πραγματοποιήσει η υπηρεσία, αλλά και επίσημες απαντήσεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement