Χωρίς ιατρική συνταγή, από σήμερα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Advertisement

Από σήμερα 19 Δεκεμβρίου, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για το 2022-2023 θα εκτελείται στα φαρμακεία χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού. Το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και ενήλικες με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιακά νοσήματα, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια,χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down.

Επίσης, συστήνεται σε έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2), άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Advertisement

Το εμβόλιο εναντι της γρίπης, πρέπει να κάνουν, κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.α.

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

– ‘Αστεγοι.

– Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement