Ελλείψεις φαρμάκων: Λείπουν 500 σκευάσματα – Λίστες αναμονής για αντιπυρετικά και παιδιατρικά

Advertisement

Μορφή χιονοστιβάδας έχει προσλάβει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων εν μέσω μάλιστα τριπλής επιδημίας κορονοϊού, γρίπης και RSV που στέλνει στα νοσοκομεία άτομα κάθε ηλικίας. Μέρα με την ημέρα το γνωστό πρόβλημα με τα άδεια ράφια των φαρμακείων γιγαντώνεται. Οι φαρμακοποιοί περιγράφουν «σκηνικό πολέμου» στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων, όπου η εύρεση συγκεκριμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των εποχικών ιώσεων ειδικά για τα παιδιά.

Μάλιστα, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έκλεισαν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, γεγονός που επιτείνει τις ελλείψεις σε πολύ γνωστά σκευάσματα, κυρίως παιδιατρικά, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά χάπια και σιρόπια, αντιβηχικά και εισπνεόμενα.

Φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι προς το παρόν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Καλούν τους γονείς να μην επιμένουν στο ένα και συγκεκριμένο σιρόπι που γνωρίζουν. Γιατί; Όπως λένε, υπάρχουν σιρόπια άλλων εταιρειών που έχουν την ίδια δράση. Από την άλλη μεριά, καλούν και τους γιατρούς να μην «κλειδώνουν» τις συνταγές, ώστε να μπορούν οι φαρμακοποιοί να χορηγούν ένα άλλο γενόσημο από αυτό που γράφουν στη συνταγή.

Σε αυτή τη φάση, το πρόβλημα με τις ελλείψεις αφορά φάρμακα για την αντιμετώπιση γριπώδους συνδρομής: Είτε απουσιάζουν είτε είναι σε έλλειψη. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα φάρμακα που έχουν ως δραστική ουσία την παρακεταμόλη και την αμοξυκιλλίνη.

Advertisement

Οι ουσίες αυτές παράγονται μονοπωλιακά στην Κίνα και στην Ινδία και το τελευταίο διάστημα οι ποσότητες που διαθέτουν στην αγορά δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Μεταξύ των αιτιών για τη μη επαρκή παραγωγή των ουσιών αυτών είναι το λιγότερο εργατικό δυναμικό λόγω της πανδημίας αλλά και το ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η φετινή αυξημένη ζήτηση λόγω της έκρηξης των ιώσεων.

Ετσι η παραγωγή αναλγητικών, αντιπυρετικών, αντιβηχικών σιροπιών και άλλων σκευασμάτων με αυτές τις ουσίες δεν είναι επαρκής για να ανταποκριθεί στη ζήτηση και οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα σκευάσματα συχνά δίνουν προτεραιότητα στις πιο ακριβές αγορές.

Ελλείψεις σε τουλάχιστον 500 φάρμακα

φαρμακα, ελλείψεις φαρμακων, φαρμακεια

Advertisement

Όπως μετέδωσε το Mega τα ράφια και τα συρτάρια έχουν αδειάσει και τουλάχιστον 500 σκευάσματα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ενώ υπάρχουν και λίστες αναμονής για κάτι απλό όπως πχ ένα αντιπυρετικό. Το χειρότερο όλων είναι πως ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πότε θα αναπληρωθούν.

Οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα δεν έχουν προηγούμενο και η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη.

«Δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν έχει γίνει ποτέ. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι δεν θα υπάρχει ντεπόν σιρόπι, δεν θα υπάρχει αερολίν , αυτά τα καθημερινής φύσεως φάρμακα. Ακόμη και τα χάπια δίνονται με το σταγονόμετρο» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Advertisement

Σοβαρές ελλείψεις σε πολλά σκευάσματα

Από τα πολλά σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», τα πιο βασικά είναι τα εξής:

  • Augmentin
  • Klaricid
  • Depon
  • Algofren
  • Aerolin
  • Flixotide
  • Seretide
  • Nexium
  • Tamiflu

Και η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη αφού όπως αναφέρει το Open, εκτός από τα αντιβιοτικά, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν επίσης στα φάρμακα για την καρδιά, για το αναπνευστικό, για τον σακχαρώδη διαβήτη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Υπόσχεση Πλεύρη για ομαλοποίηση του προβλήματος μέσα στον Ιανουάριο

Για το τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Advertisement

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο υπουργός Υγείας υποστήριξε οτι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και πως δεν σχετίζεται με τις παράλληλες εξαγωγές αλλά με την ελλιπή παραγωγή απέναντι στην έξαρση των ιώσεων.

«Αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών…το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής» είπε αρχικά ο υπουργός.

Όπως είπε οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή και «δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε», προσέθεσε ο υπουργός.

Advertisement

Και συνέχισε: «Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα…και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή οι φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω».

Εξήγησε πως, ως χώρα, δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο.

Ο υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

Advertisement

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή συνταγογραφούνται περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά».

ΠΙΣ: Το υπουργείο Υγείας κινείται στη λάθος κατεύθυνση για τις ελλείψεις φαρμάκων

φαρμακα, ελλειψη, λιστα

Όμως, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται τι 2023 παγκοσμίως. Τονίζει μάλιστα πως «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση».

Advertisement

«Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Επίσης, κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει «άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».

Advertisement

Δεν συμμορφώθηκαν δύο φαρμακαποθήκες

Εν τω μεταξύ ο ΕΟΦ ανακοίνωσε χθες την αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων για δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα οι οποίες δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο των αποθεμάτων τους. Η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθούν από τον ΕΟΦ.

Ως εκ τούτου οι φαρμακαποθήκες δεν νομιμοποιούνται όσο διαρκεί η αναστολή να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement