Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους – Στη Μητρόπολη η κηδεία, στο Τατόι η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Advertisement

«Πυρετός» συσκέψεων επικράτησε στο κυβερνητικό επιτελείο για το τελετουργικό της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκδίδει ανακοίνωση το πρωί της Τετάρτης.

 Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, με την κυβέρνηση να μην ικανοποιεί την επιθυμία της οικογένειας Γλύξμπουργκ για κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.

Η ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι κοντά στους προγόνους τους, όπως επιθυμούσε η οικογένεια. Υπενθυμίζεται πως εκεί έχει ταφεί και η μητέρα του Φρειδερίκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο ναός στον οποίο θα τελεστεί η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα οριστεί σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένειά του. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, ο ναός θα είναι η Μητρόπολη Αθηνών.

Advertisement

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ενώ δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία για το αν θα πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν πως αν επιλεγεί η Μητρόπολη, τότε δεν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Advertisement

Λίγη ώρα αργότερα η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατό του, αναφέροντας πως θα εκδοθεί νέο δελτίο σχετικά με τον Ναό.

basilias kwnstantinos

Ποιοι θα παραστούν στην τελετή

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν αναμένεται μαζική προσέλευση από Ευρωπαίους «γαλαζοαίματους». Σίγουρη είναι η παρουσία της Βασίλισσας Σοφία της Ισπανίας, αδερφή ςτου τέως βασιλιά, ενώ πιθανό είναι ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ να εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Advertisement

Ως προς την ημερομηνία τέλεσης της κηδείας, επικρατέστερες μέρες είναι η Παρασκευή και το Σάββατο.

Επαφές με Γεραπετρίτη και Ιερώνυμο είχαν οι γιοι του τέως

Τις πρωτοβουλίες, ως προς το τελετουργικό, είχαν αναλάβει οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Παύλος και Νικόλαος.

Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα, όταν και επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του τέως βασιλιά, οι δυο τους είχαν έρθει σε επικοινωνία με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ώστε να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του Μαξίμου.

Advertisement

Παράλληλα, είχαν έρθει σε επαφή και με τον Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδας, Ιερώνυμο, για την παραχώρηση της Μητρόπολης.

Επιθυμία της οικογένειας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ήταν η κηδεία να τελεστεί με τιμές αρχηγού κράτους και η σορός του τέως βασιλιά να τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ταφή

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

Advertisement

– Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
– Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
– Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
– Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
– Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Το επιχείρημα που προέταξε η κυβέρνηση ήταν πως το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του..

Η ανακοίνωση της οικογένειας

Ανακοίνωση εξέδωσε η οικογένεια του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου ενημερώνει για τον θάνατό του.

Advertisement

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή θα ανακοινωθούν αργότερα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Β’

«Με βαθύτατη θλίψη η Οικογένεια ανακοινώνει ότι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και αδερφός, απεβίωσε εχθές 10 Ιανουαρίου 2023, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο ‘ΥΓΕΙΑ’.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Advertisement

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,

Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων»

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement