Νέα εκστρατεία φίμωσης του Τύπου από τον Αλ. Κούγια – Αγωγή κατά της ΕΦΣΥΝ

Advertisement
Γνωστή η επιμονή του ποινικολόγου να στοχοποιήσει δημοσιογράφους της «Εφ.Συν.» και άλλων μέσων που αποκάλυψαν πτυχές της υπόθεσης Λιγνάδη ή κάλυψαν τη δίκη μέσω μιας βιομηχανίας προσβλητικών προσωπικών χαρακτηρισμών, απαξιωτικών σχολίων, απειλών για μηνύσεις και αγωγές.

Με αγωγή εναντίον της «Εφ.Συν.» και του δημοσιογράφου Δημήτρη Αγγελίδη ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας κλιμακώνει την εκστρατεία στοχοποίησης και φίμωσης μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων που δεν του είναι αρεστοί, με απώτερο σκοπό να ελέγξει την ενημέρωση για πολύκροτες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος στις οποίες εμπλέκεται ως συνήγορος, εν όψει μάλιστα και της εκδίκασης της υπόθεσης Λιγνάδη σε δεύτερο βαθμό που εκκρεμεί να προσδιοριστεί στο Εφετείο.

Η αγωγή του ποινικολόγου έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (ΠΡΟΚΑΤ αίθουσα 3, 9.00) και αφορά δημοσίευμα της εφημερίδας στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης Λιγνάδη, συνήγορος του οποίου είναι ο κ. Κούγιας («Κρεσέντο χυδαιότητας από την υπεράσπιση Λιγνάδη», 12/4/2022). Ο ποινικολόγος ισχυρίζεται ότι το δημοσίευμα είναι υβριστικό, δυσφημιστικό και συκοφαντικό και διεκδικεί 30.000 ευρώ από τον δημοσιογράφο και άλλα τόσα από την εφημερίδα, ενώ εναντίον του δημοσιογράφου έχει υποβάλει και μήνυση, η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών.

Ωστόσο, όπως υπογράμμιζε ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» απαντώντας στο εξώδικο του κ. Κούγια που προηγήθηκε της αγωγής, «στο δημοσίευμα καταγράφονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα λόγια και η στάση του συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη, όπως επιτάσσει το καθήκον της ενημέρωσης». Αποτελεί συνταγματικό καθήκον των δημοσιογράφων να ενημερώνουν για τις εξελίξεις σε μια δίκη υψηλού δημόσιου ενδιαφέροντος, δικαίωμα που κατοχυρώνεται και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτό επιτρέπεται να εκφέρουν ελεύθερα αξιολογικές κρίσεις για πρόσωπα που συμμετέχουν στον δημόσιο βίο και μάλιστα με τη συχνότητα και την οξύτητα που το συνηθίζει ο γνωστός ποινικολόγος. Ο κ. Κούγιας δεν βρίσκεται υπεράνω κριτικής και σχολιασμού, ιδίως μάλιστα όταν ο ίδιος έχει στραφεί επανειλημμένα τόσο εντός της δικαστικής αίθουσας όσο και με αλλεπάλληλα δελτία Τύπου και τηλεοπτικές εμφανίσεις εναντίον διαδίκων, μαρτύρων, δικηγόρων, δημοσιογράφων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Advertisement

Είναι επίσης γνωστό ότι ο επικεφαλής των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) άσκησε πειθαρχική έρευνα κατά του κ. Κούγια, έπειτα από αναφορά του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, ενώ χωριστή αναφορά έχουν υποβάλει στον ΔΣΑ o επιστημονικός φορέας για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ORLANDO LGBT+ και οκτώ δημοσιογράφοι από τέσσερα Μέσα («Αntivirus», «Lifo», Kontra, «Εφ.Συν.»). Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα κατά του ποινικολόγου έχει διατάξει και ο εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, ύστερα από αναφορά της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη νέα απόπειρα φίμωσης του Τύπου

Ανακοίνωση στήριξης της «Εφ.Συν.» και του δημοσιογράφου της εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, που καταγγέλλει τη νέα απόπειρα φίμωσης του Τύπου μέσω της αγωγής του κ. Κούγια.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει επανειλημμένα επισημάνει και καταδικάσει τις απόπειρες του δικηγόρου Αλέξη Κούγια να στοχοποιήσει δημοσιογράφους που ερευνούν ή καλύπτουν δικαστικές υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, εξαπολύοντας μία πρωτοφανή βιομηχανία προσωπικών χαρακτηρισμών, απειλών, μηνύσεων και αγωγών.

Advertisement

Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023, δικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή του Αλέξη Κούγια κατά της Εφημερίδας των Συντακτών και του δημοσιογράφου Δημήτρη Αγγελίδη για δημοσίευμα που ενημερώνει για τις εξελίξεις στην πολύκροτη δίκη Λιγνάδη, ενώ εκκρεμεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απόπειρα φίμωσης του Τύπου μέσω εξοντωτικών αγωγών και υπενθυμίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της ελευθεροτυπίας και το καθήκον των δημοσιογράφων να ενημερώνουν για τα πραγματικά γεγονότα με προσήλωση στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ το 1998, και στον Παγκόσμιο Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement