Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανολογείται ότι δεν έχει λάβει ακόμη την οριστική και αμετάκλητη απόφασή του για την ημερομηνία διεξαγωγής και προκήρυξης των εκλογών.
Φαίνεται όμως ότι έχει ήδη έτοιμο το σχέδιό του για τη στελέχωση του Μεγάρου Μαξίμου, εφόσον την επομένη των (δεύτερων) εκλογών βρεθεί για μία ακόμη θητεία στην καρέκλα του Πρωθυπουργού.
Η πρώτη τετραετία χαρακτηρίστηκε από το μοντέλο διακυβέρνησης του επιτελικού κράτους και τους ρόλους που είχαν αναλάβει συγκεκριμένα πρόσωπα σε αυτό: Οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο πρώην γ.γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο διάδοχός του, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Γιάννης Μπρατάκος, η διευθύντρια επικοινωνίας Κύρα Κάπη και σε έναν ευρύτερο, ομόκεντρο κύκλο, πρόσωπα όπως ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Γιάννης Βλαστάρης, ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής, ο σημερινός υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κ.ά.
Τις τελευταίες εβδομάδες, εν αναμονή και εν όψει εκλογών, νέα πρόσωπα έχουν προστεθεί στον κύκλο συνομιλητών και άτυπων, προς το παρόν, συμβούλων του Πρωθυπουργού.
Μεταξύ αυτών, ο Σταύρος Παπασταύρου, πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά κατά το διάστημα 2012-2014, με νευραλγικό ρόλο την περίοδο εκείνη στις (όχι ανέφελες) επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και με μεγάλη εμπειρία στο νομικό πεδίο και στα παρασκήνια της διακυβέρνησης. Τον τελευταίο καιρό συμμετέχει σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την εκλογική προετοιμασία.
Εκτιμάται ότι δεδομένης της εμπλοκής του από σήμερα, θα βρίσκεται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον η ΝΔ τις κερδίσει και πιθανόν σε μία από τις θέσεις των υπουργών Επικρατείας ή με καθήκοντα γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού.
Το άλλο πρόσωπο που, κατά πληροφορίες, έχει φέρει κοντά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ο επίσης πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και διάδοχος του Σταύρου Παπασταύρου ως συνδέσμου με την τρόικα, μετά την απομάκρυνσή του το 2014, Δημήτρης Πτωχός. Διαθέτει εμπειρία στο πεδίο της επικοινωνίας, των νέων μέσων και της διαχείρισης της πληροφορίας (συμμετείχε στο αρχικό επιτελείο της «Ομάδας Αλήθειας»). Δεν αποκλείεται μετεκλογικά να αναλάβει κάποιον νευραλγικό ρόλο, είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στην κυβέρνηση.
Ως πιθανό στέλεχος του επόμενου πρωθυπουργικού επιτελείου συζητείται και ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος προσφάτως ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στον Βόρειο Τομέα της Αττικής.
Δίχως να αποκλείεται η παραμονή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ακούγεται και ως πιθανός για υπουργοποίηση, ή ακόμη και για τη θέση του επιτρόπου – κάτι τέτοιο ωστόσο έχει χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2024, οπότε και λήγει η θητεία της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Άκης Σκέρτσος θεωρείται ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να παραμείνει στη σημερινή επιτελική του θέση.
Τα (εν αναμονή) επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου
Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, αφενός, και τις λιγότερο ή περισσότερο βάσιμες προσδοκίες, αφετέρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Με την προκήρυξή τους, αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν τα συγκεκριμένα κυβερνητικά τους σχέδια και, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τις ομάδες στελεχών και συνεργατών με τις οποίες θα τα υλοποιήσουν.
Για τον σημερινό πρωθυπουργό, όπως και ο ίδιος υπογραμμίζει, η σύγκριση της θητείας του με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα παρέχει ένα πλεονέκτημα. Την ίδια στιγμή, κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μοντέλο διακυβέρνησης της τελευταίας τετραετίας προξενεί νοσταλγικές διαθέσεις και διαμορφώνει συνθήκες για τη δική του επιστροφή στο Μέγαρο Μαξίμου, ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας.
Πόσο προετοιμασμένοι είναι οι δύο (θεωρητικώς) υποψήφιοι πρωθυπουργοί για την επόμενη ημέρα; Θα είναι τα επιτελεία τους τα ίδια με τα προηγούμενα ή θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές και εκπλήξεις; Κάποιες πληροφορίες προσφέρουν τις πρώτες ενδείξεις.