Μομφή με αποδείξεις και ονόματα

Advertisement

Την Παρασκευή κορυφώνεται η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι αποδείξεις ενοχής του Μαξίμου για τις υποκλοπές επικρέμανται πάνω από την Κ.Ο της Ν.Δ

Ένα τριήμερο κοινοβουλευτικής κόντρας «στα κόκκινα» ξεκίνησε χθες στην Βουλή, μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η ολοκλήρωσή της, την Παρασκευή το απόγευμα, θα κρίνει το αν οι 156 βουλευτές της Ν.Δ θα μετατρέψουν την (αποδεδειγμένη από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ) ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου για το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών» σε ευθύνη ολόκληρης της «γαλάζιας παράταξης». Θυμίζουμε ότι η διαδικασία περιλαμβάνει την τελυεταία ημέρα τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και ονομαστική ψηφοφορία.

Το βασικό ποιοτικό στοιχείο που διαφοροποιεί την συγκεκριμένη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας από άλλες στο παρελθόν, είναι η ύπαρξη τεκμηριωμένων στοιχείων μιας ανεξάρτητης αρχής, για την αιτία που την πυροδότησε: Η αναφορά προφανώς αφορά τα στοιχεία που συνέλεξε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και παρουσιάστηκαν χθες στην Βουλή, από τον Αλέξη Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα η πιστοποίηση από την ΑΔΑΕ του ότι η ΕΥΠ έδωσε εντολές παρακολούθησης για τον υπουργό Εργασίας και αντιπρόεδρο της Ν.Δ Κωστή Χατζηδάκη τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωντσταντίνο Φλώρο και 4 ακόμη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σχετίζονταν με τους εξοπλισμούς.

Δίχως αυταπάτες αλλά με σαφή τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας – κορυφαίο θεσμικό όπλο της αντιπολίτευσης- δίχως αυταπάτες ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή σε συνδυασμό με τις ατράνταχτες αποδείξεις ενοχής του Μεγάρου Μαξίμου για τις παρακολουθήσεις αντικειμενικά προσπορίζει ένα σημαντικό πολιτικό κέρδος.

Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο είναι πως την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει στο κοινοβούλιο και να βρεθεί αντιμέτωπος τόσο με τα στοιχεία της ΑΔΑΕ αλλά και τον …εαυτό του. Αιτία το ότι υποχρεώνεται να αναζητήσει τρόπους ανασκευής των έως τώρα δηλώσεων του και κυρίως αυτές στις οποίες αποκαλούσε «ψέματα» τις εκτιμήσεις και τα δημοσιεύματα σχετικά με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ σε πολιτικά πρόσωπα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Advertisement

Ταυτόχρονα όμως στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ήδη έχουν φανεί τα δείγματα του πολιτικού «στριμώγματος» ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικό θεωρείται πως ο πρωθυπουργός δεν μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας σε συζήτηση για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Μια κίνηση που δείχνει φόβο διαρροών από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα μια και οι βουλευτές θα καλούνταν να δηλώσουν πως «εμπιστεύονται» μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε ακόμη και τους υπουργούς της. Αντιθέτως τώρα θα πρέπει απλά να δηλώσουν με την ψήφο τους πως δεν επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης. Επίσης οι βουλευτές της Ν.Δ δεν θα μπορούν πλέον να «προσπερνούν» το ζήτημα των υποκλοπών, αφού εξαιτίας της διαδικασίες οφείλουν να πάρουν θέση απέναντι σε τεκμήρια αντί να καταφεύγουν στην υποβάθμιση του θέματος ή την αναγωγή του σε στοιχείο της κανονικότητας. Ιδίως μάλιστα οι υπουργοί της κυβέρνησης θα πρέπει με την ψήφο του να αναλάβουν την ευθύνη της ανοχής σε τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές, δίχως να ξεχνά κανείς ότι θα ψηφίσουν ακόμη και υπέρ της …δικής τους παρακολούθησης.

Με ενδιαφέρον μάλιστα αναμένονται από τον ΣΥΡΙΖΑ οι τοποθετήσεις ( ή οι μη-τοποθετήσεις) των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναμένει φυσικά την υπερψήφιση της πρότασής της, αν και αμφότεροι έχουν τηρήσει αποστάσεις από τις πρακτικές των υποκλοπών. Εκτιμά όμως ότι αυτό θα συμβεί γιατί δεν επιθυμούν οι ίδιοι να φέρουν το «βάρος» της πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεδομένο θεωρείται ότι στην συζήτηση αυτή η κυβέρνηση θα εμφανιστεί για μία ακόμη φορά απομονωμένη απέναντι σε σύσσωμη την αντιπολίτευση παρά τις επιμέρους διαφορές των κομμάτων που την αποτελούν. Ήδη άλλωστε αυτό έχει διαφανεί από τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Αντικειμενικά επίσης η ανάδειξη του ζητήματος των υποκλοπών βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ αφού το πρώτο θύμα αυτών των πρακτικών ήταν ο ίδιος ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement