Ημέρα κρίσης για την Εύα Καϊλή – «Κλειδί» ο Παντσέρι για την αποφυλάκισή της

Advertisement

Απέναντι στους δικαστές θα βρεθεί σήμερα το πρωί η Εύα Καϊλή, από το οποίο θα ζητήσει, μέσω του νέου της δικηγόρου, να αποφυλακιστεί. Πρόκειται για την τρίτη φορά που καταθέτει αίτηση αποφυλάκισης.

Η πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής που επιμένει πως είναι αθώα θα αιτηθεί να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate. Παράλληλα, μέσα από τις φυλακές καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησής της.

Υπενθυμίζεται πως προ ολίγων ημερών η Καϊλή αντικατέστησε τον δικηγόρο της, Άντρε Ριζόπουλου, με τον Sven Mary, πρώην δικηγόρο του Σαλάχ Αμπντεσλάμ – του βασικού προσώπου στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015.

Κρίσιμη όμως είναι η ημέρα και για ακόμα δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης που θα βρεθούν και αυτοί με τη σειρά τους μπροστά στο προδικαστικό συμβούλιο.

Advertisement

Πρόκειται για τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή και «εγκέφαλο» του δικτύου, Μάριο Παντσέρι και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή και κρατείται στις φυλακές του Σεν-Ζιλ.

Ο Ταραμπέλα οδηγήθηκε στη φυλακή μετά τις καταθέσεις του Παντσέρι, ο οποίος έχει κάνει συμφωνία με τις βελγικές αρχές, ώστε με αντάλλαγμα μία ευνοϊκή αντιμετώπιση να δώσει στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος με τις δωροδοκίες.

«Ο Παντσέρι τον παρασύρει στην ενοχή του τραβώντας τον κάτω ενώ προφανώς ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος», δήλωσε με ο δικηγόρος του, Μαξίμ Τόλερ.

Advertisement

«Κλειδί» για τις εξελίξεις γύρω από την Καϊλή φαίνεται πως θα παίξει ο Παντσέρι και τι θα καταθέσει, κάτι που πιθανόν θα επηρεάσει την απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου για τη συνέχιση ή όχι της κράτησής της.

Le Soir: 10 ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή

Στις 13 Φεβρουαρίου επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, έστειλαν 10 ευρωβουλευτές, καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με τη Le Soir, οι 10 ευρωβουλευτές ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), ενώ όλοι προέρχονται από την Ιταλία.

Advertisement

Το βελγικό μέσο χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το ότι όλοι οι συντάκτες της επιστολής έχουν ιταλική υπηκοότητα, λόγω της φύσης της υπόθεσης Qatargate, καθώς οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι Ιταλοί.

Το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαίωσε στη βελγική εφημερίδα την ύπαρξη της επιστολής, μέσω της οποίας οι Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές θέλουν να καταγγείλουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατείται η πρώην συνάδελφός τους στις φυλακές Χάρεν από τις 9 Δεκεμβρίου.

«Η πρόεδρος έλαβε μια επιστολή και θα την εξετάσει. Είναι σύνηθες οι αιρετοί και οι ευρωομάδες να κοινοποιούν τις ανησυχίες τους στην προεδρία με επιστολή. Αυτές οι επιστολές δεν είναι δημόσιες», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ τονίζει ότι «η πρόεδρος βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές αρχές».

Advertisement

«Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία της ομάδας S&D αλλά για ατομική πρωτοβουλία ευρωβουλευτών», διευκρινίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας, αναφερόμενος στους υπογράφοντες.

Οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μπράντο Μπενιφέι και η Αλεσάντρα Μορέτι, κάνουν λόγο για έλλειψη ανθρωπιάς από την πλευρά της Δικαιοσύνης και τον θεσμό της φυλακής απέναντι στην Εύα Καϊλή, ακόμη και για «μάτσο συμπεριφορά».

«Δεν είναι για να ασκήσουμε πίεση σε κάποιον» υπογραμμίζει ο Μπράντο Μπενιφέι την παραμονή της νέας ακρόασης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Καϊλή με αίτημα την αποφυλάκισή της, «αλλά για να αναδείξουμε το γεγονός ότι ένα άτομο στερείται το δύο ετών παιδί του».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement