Πιο κοντά οι εκλογές τον Απρίλιο

Advertisement

Να κλείσει άρον άρον όλα τα ανοικτά μέτωπα, επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς, με την επιστροφή του από το Βερολίνο την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα οριστικοποιήσει την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες της απλής αναλογικής, πιθανότατα στις 9 Απριλίου, ενώ θα αποφασίσει τον τόπο, τον χρόνο και τον τρόπο με κατά οποίον θα προκηρύξει τις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τρέχουν μετρήσεις προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη αποτίμηση του κοινωνικού αντίκτυπου όλων των μέτρων που εξήγγειλε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό που παραμένει ως βασικότερο – και άλυτο, ως φαίνεται, πρόβλημα – είναι αυτό του πληθωρισμού στα τρόφιμα, ο οποίος εξακολουθεί να καλπάζει στο 15,4%, με αποτέλεσμα τόσο το καλάθι του νοικοκυριού και οι υποπαραλλαγές που έρχονται ( Καλάθι της Σαρακοστής, Πασχαλινό Καλάθι ) όσο και το Market Pass που θα δοθεί μέσα στον Μάρτιο, να μην φέρνουν διαφορά στην τσέπη των καταναλωτών, η οποία κυριολεκτικά υποφέρει.

Advertisement

 Ακρίβεια – πλειστηριασμοί

Η ακρίβεια, άλλωστε, μαζί με το ζήτημα των πλειστηριασμών, παραμένει στην αιχμή του ενδιαφέροντος των πολιτών και σίγουρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκλογική συμπεριφορά της πλειονότητας εξ αυτών.

«Εχουμε ανοίξει τους κρουνούς, αλλά η ακρίβεια τρώει τον παρά», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με τις αντιδράσεις των πολιτών στη γενικευμένη ακρίβεια που ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Χθες, επιχειρήθηκε να κλείσουν τρία κρίσιμα μέτωπα. Πρώτα απ όλα, αυτό των δυσαρεστημένων συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση, λόγω προσωπικής διαφοράς και θα λάβουν εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώ κλιμακωτά.

Advertisement

Δεύτερον, το αίτημα επαγγελματικών κλάδων αλλά και νοικοκυριών για νέα δυνατότητα ρύθμισης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, με 72, 100 ή 120 δόσεις.

Και τρίτον, εκείνο των καλλιτεχνών που διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι.

Νομοθετική πρωτοβουλία για τους καλλιτέχνες

Στη χθεσινή του συνάντηση, με εκπροσώπους των διαμαρτυρόμενων κλάδων, ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να εκτονώσει την ένταση, κάνοντας κάποια βήματα πίσω – μερικά εκ των οποίων, είναι πιο «μπροστά» από τα αιτήματα των καλλιτεχνών, προκειμένου να κάμψει το αίτημά τους για απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος.

Advertisement

Το τί θα βγει από τη συνάντηση, μένει να φανεί αύριο, από το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Προσώρας, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και αναμένουν…

Αν, πάντως, δεν προκύψει κάτι που θα αλλάξει δραματικά τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, τότε στα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής, είτε στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, είτε με διάγγελμα προς τους πολίτες είτε σε μία μεγάλη κομματική εκδήλωση που θα διοργανωθεί για την περίσταση.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement