«Αλμυρά» τα σαρακοστιανά – Εως 20% οι αυξήσεις στα θαλασσινά, στα 4 ευρώ η λαγάνα

Advertisement

«Αλμυρό» θα είναι φέτος το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, καθώς οι τιμές στα θαλασσινά είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η λαγάνα, σύμφωνα με τους αρτοποιούς, θα είναι ακριβότερη κατά 10%-15%.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 15,4%, παρά την πτωτική πορεία των τιμών της ενέργειας, έχει πλήξει το εισόδημα των νοικοκυριών, γεγονός που αποτυπώνεται και στη ζήτηση για σαρακοστιανά προϊόντα.

Το χταπόδι πωλείται στα ιχθυοπωλεία 22 ευρώ το κιλό από 18-19 ευρώ πέρυσι, ενώ την Καθαρά Δευτέρα η τιμή του αναμένεται να αγγίξει τα 25 ευρώ. Αντίστοιχα, τα θράψαλα κοστίζουν 11-13 ευρώ το κιλό, το καλαμάρι 20-22 ευρώ, όταν η τιμή του πέρυσι ξεκινούσε από τα 17 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Σε σχεδόν διπλάσια τιμή, στα 7-8 ευρώ το κιλό, διατίθεται το ελληνικό γαριδάκι, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 4 ευρώ. Ακριβότερες όμως είναι και οι κατεψυγμένες γαρίδες, καθώς οι μικρές πωλούνται έναντι 18 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ την προηγούμενη χρονιά και οι μεγάλες 20 ευρώ από 15 ευρώ πέρυσι.

Τα 24 ευρώ αγγίζει φέτος η τιμή κιλού στις γυαλιστερές από 19,5 το 2022, ενώ τα μύδια από τα 5 ευρώ πέρυσι φέτος κινούνται στην περιοχή των 6-7 ευρώ το κιλό. Στον αντίποδα, σταθερές παραμένουν οι τιμές στα κυδώνια, στα 18 ευρώ το κιλό. «Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 20% φέτος και η ζήτηση είναι μειωμένη. Ενώ μέχρι πέρυσι ο κόσμος έκανε την παραγγελία του για την Καθαρά Δευτέρα 10 ημέρες πριν, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καθόλου. Ωστόσο, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί το ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση θα είναι αρκετά μικρότερη», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ιχθυοπώλης με κατάστημα στο Περιστέρι.

Χαμηλότερες τιμές μπορούν να πετύχουν οι καταναλωτές στη Βαρβάκειο Αγορά, καθώς το χταπόδι πωλείται από 14 έως 19 ευρώ το κιλό, το καλαμάρι από 10-16 ευρώ και το γαριδάκι από 5-8 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά τα κατεψυγμένα, οι γαρίδες διατίθενται από 12 έως 15 ευρώ και τα θράψαλα από 5-8 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Η λαγάνα

«Τσιμπημένη» όμως θα είναι και η τιμή της λαγάνας, η οποία στην Αθήνα αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 4 ευρώ από 3,1-3,5 ευρώ πέρυσι. «Η τιμή της λαγάνας θα είναι αυξημένη κατά 10%-15%. Από τα 2,4 ευρώ που πουλούσαμε πέρυσι τα 380 γραμμάρια στη Θεσσαλονίκη, φέτος θα είναι 2,6-2,7 ευρώ», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Ελσα Κουκουμέρια, σημειώνοντας ότι και οι ίδιοι έχουν επιβαρυνθεί από τα αυξημένα κόστη σε ενέργεια και πρώτες ύλες.

«Συγκρίνοντας με τα άλλα σαρακοστιανά προϊόντα, πουλάμε φθηνά. Η λαγάνα είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να αποθηκευτεί και να πουληθεί αργότερα. Μόνο την Καθαρά Δευτέρα μπορούμε να την πουλήσουμε», επισημαίνει.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement