Γιατί «πέφτουν» από καρδιά νεαροί αθλητές – Τέσσερις θάνατοι σε λιγότερο από δύο μήνες

Advertisement

Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, υγιείς αθλητές, αισθάνονται ξαφνική αδιαθεσία και καταρρέουν εν μέσω άσκησης τους τελευταίους μήνες, με πολλούς εξ αυτών δυστυχώς να χάνουν τη ζωή τους.

Είναι άκρως θλιβερό ότι μόνο τους πρώτους δύο μήνες του 2023, τέσσερα νεαρά άτομα που ασχολούνταν με τον αθλητισμό πέθαναν απροσδόκητα, ενώ ακόμη δύο δίνουν τη δική τους μάχη για την υγεία τους μετά από επεισόδια ανακοπής καρδιάς.

Την Τρίτη (21/2), ένας 18χρονος από τη Θεσσαλονίκη υπέστη ανακοπή καρδιάς την ώρα που έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του. Άνθρωποι του γηπέδου όπου βρισκόταν παρενέβησαν έγκαιρα με απινιδωτή και μπόρεσαν να τον επαναφέρουν για λίγο, ωστόσο ελάχιστα λεπτά αργότερα κατέρρευσε και πάλι. Ο νεαρός δίνει μάχη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου για να κρατηθεί στη ζωή.

Πριν από μία εβδομάδα, ο 28χρονος Όλεγκ Νταντσένκο της ΑΕΚ υπέστη τριπλή ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Για καλή τύχη του Ουκρανού μπακ, υπήρχε απινιδωτής, ο οποίος τον επανέφερε στη ζωή και τις τρεις φορές καθώς για λίγο δεν είχε σφυγμό και ήταν κλινικά νεκρός. Ο Νταντσένκο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Τουρκίας και έπειτα για νοσηλεία στην Αθήνα. Υποβλήθηκε σε πολλές εξετάσεις κι εν συνεχεία έκανε καυτηριασμό στην καρδιά, ενώ τοποθετήθηκε ένα τσιπ που λειτουργεί ως holter και δίνει τη δυνατότητα ελέγχου του ρυθμού της καρδιάς του.

Advertisement
Επίσης, πριν από μία εβδομάδα, ένας 28χρονος ποδοσφαιριστής από τη Σύρο, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο έχοντας ενημερώσει ότι δεν αισθανόταν καλά, με δυσφορία και πόνους στην καρδιά. Μόλις έφτασε στα επείγοντα κατέληξε.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, ένας 21χρονος μπασκετμπολίστας άφησε την τελευταία του πνοή στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αγωνιζόταν στο μπάσκετ στην ομάδα «Ιππότες Χαριλάου» της συμπρωτεύουσας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέληξε μετά από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του.

Τον περασμένο μήνα, ένας 22χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής από την Πάτρα κατέρρευσε την ώρα που εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του και διακομίστηκε στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία, ώσπου τελικά διαγνώστηκε ότι ήταν κλινικά νεκρός.

Στα μέσα Ιανουαρίου, σημειώθηκε ακόμα μία τραγωδία, με έναν 20χρονο ποδοσφαιριστή από την Καρδίτσα να καταρρέει ξαφνικά, χάνοντας τις αισθήσεις του στο 15ο λεπτό της αναμέτρησης Καραϊσκάκη Μαυρομματίου – Δόξα Αμπέλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός κατά πάσα πιθανότητα έχασε τις αισθήσεις του από ανακοπή. Το ασθενοφόρο τον μετέφερε αρχικά στο Κέντρο Υγείας του Μουζακίου και εν συνεχεία στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Advertisement

Αλλά και τον περασμένο Ιούνιο, μια 22χρονη αθλήτρια στην Κομοτηνή, που βρισκόταν στο 3ο έτος των σπουδών της στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής, άφησε την τελευταία της πνοή στο πανεπιστημιακό στάδιο της πόλης, όπου πραγματοποιούσε προπόνηση. «Δεν βρέθηκαν μακροσκοπικά ευρήματα» είχε δηλώσει ο ιατροδικαστής μετά τη νεκροψία. Έτσι το πόρισμα της εξέτασης αναφέρει ως αιτία θανάτου την «ανακοπή καρδιάς αγνώστου αιτιολογίας».

«Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας για εκδήλωση στεφανιαίας νόσου»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο iEidiseis ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Γεώργιος Κοχιαδάκης, δεν παρατηρείται γενικότερη αύξηση των αιφνιδίων θανάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, σε νεαρές ηλικίες, καταγράφεται αύξηση των ξαφνικών θανάτων, καθώς «λόγω των προγενεσικών παραγόντων έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων για την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου.

Advertisement

Μια εκδήλωση της νόσου είναι και ο αιφνίδιος θάνατος. Ως προς τους αθλητές, οι νεκροτομικές μελέτες έχουν δείξει ότι στις περιπτώσεις θανάτων υπήρχε κάποιο «υπόστρωμα», δεν ήταν δηλαδή αιφνίδιοι. Συνήθως πρόκειται για συγγενείς καρδιοπάθειες, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, με την τελευταία να είναι η πιο συχνή αιτία», εξήγησε ο κ. Κοχιαδάκης.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για τακτικό προαθλητικό έλεγχο: «Το Εθνικό Κέντρο Αθλητικής Έρευνας αναφέρει ότι με βάση το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο, όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό θα πρέπει να έχουν κάρτα αθλητή και μάλιστα υπογεγραμμένη από καρδιολόγο.

Σε επίπεδο ερασιτεχνικό, υπάρχει αντίστοιχα η κάρτα του μαθητή, για να κάνουν τα παιδιά αθλητικό έλεγχο, όχι όμως τόσο επισταμένο. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την πολιτεία, ότι ο έλεγχος στους νέους και ιδιαίτερα στους αθλητές χρειάζεται να γίνει πιο εντατικός. Προτείνει επίσης όλοι οι αθλητικοί χώροι να διαθέτουν απαραίτητα απινιδωτές, καθώς μόνο έτσι αντιμετωπίζεται ένα αιφνίδιο περιστατικό» σημείωσε.

Advertisement

«Οι διαιτητές πρώτα απ’ όλα αλλά και κάθε παράγοντας που ασχολείται με τον αθλητισμό θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση απινιδωτή, καθώς και στην ΚΑΡΠΑ».

«Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι διεθνές και σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο είναι ο έλεγχος, ώστε να διαγνωστούν παθήσεις που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε ανακοπή, καθώς και να υπάρχει η κατάλληλη οργάνωση ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν συμβεί», υπογράμμισε ο καρδιολόγος.

Κάθε πότε πρέπει να κάνει εξετάσεις ένας αθλητής

Ερωτηθείς για το πόσο συχνά χρειάζεται ένας αθλητής να υποβάλλεται σε εξετάσεις, ο κ. Κοχιαδάκης σημείωσε πως η κάρτα του αθλητή θα πρέπει να ανανεώνεται αυστηρά κάθε χρόνο.

Στο ερώτημα αν το απλό καρδιογράφημα μπορεί να διαγνώσει κάποια πιο σπάνια γενετική πάθηση, εξήγησε πως «εφόσον την κάρτα του αθλητή την υπογράφει καρδιολόγος – σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο – από την κλινική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί ότι κάτι ενδεχομένως δεν πάει καλά και να ζητήσει πιο λεπτομερείς εξετάσεις και βεβαίως καρδιοχειρουργικές εξετάσεις».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement