Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην είναι ξανά υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία αφήνει ένα συμβολικά τεράστιο κενό στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Α Θεσσαλονίκης και πλήγμα για το κυβερνών κόμμα στο δρόμο προς τις κάλπες.
Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε χθες και επισήμως την απόφαση του, αφού προχθές είχε συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του κ.Μητσοτάκη, καθώς όλα δείχνουν πως οι κάλπες θα στηθούν 9 Απριλίου. Και ενώ το Μαξίμου φαίνεται πως είχε αλλάξει γνώμη σε σχέση με όσα διέρρεε πριν από δύο χρόνια και ήθελε πλέον ο κ. Καραμανλής να παραμείνει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Η ανακοίνωση της απόσυρσης του κ.Καραμανλή από την κοινοβουλευτική ζωή συνοδεύτηκε από μία δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση και την παράταξη, αν και χωρίς ονομαστική αναφορά στον κ.Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του στη δική του δήλωση έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο κ. Καραμανλής έχει στην καρδιά του τη ΝΔ. Τρόπω τινά δηλάδη και οι δύο πλευρές έστειλαν το μήνυμα στη βάση της ΝΔ πως ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει ο ένας για τον άλλο, προέχει η παράταξη και η νίκη στις εκλογές.
Ήταν άλλωστε γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης έτρεφαν αμοιβαία αρνητικά συναισθήματα. Προχθές επικοινώνησαν μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες, καθώς δεν είχαν ξαναμιλήσει μετά την παρέμβαση του κ. Καραμανλή για τις υποκλοπές. Φρόντισαν ωστόσο και οι δύο να είναι σχετικά… βελούδινο το πολιτικό τους διαζύγιο.
Ορισμένοι φιλομητσοτακικοί κατηγορούσαν πάντως τον κ. Καραμανλή για σιωπή τα 14 χρόνια από τότε που έπαψε να είναι πρωθυπουργός, ενώ τον είχαν κατηγορήσει και γιατί μίλησε για τις υποκλοπές. Αλλά επισήμως και κεντρικά το Μαξίμου στεκόταν στο γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι παρών στον προεκλογικό αγώνα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη την 1η Μαρτίου. Από εκεί και πέρα όμως τίθεται το ερώτημα ποιος θα καλύψει τη θέση του κ. Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ. Πολλώ δε μάλλον που στη βόρεια Ελλάδα η ΝΔ αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο διαρροών προς τα δεξιά: Στη δυτική Μακεδονία λόγω της απολιγνητοποίησης και σε όλη τη Μακεδονία λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, του αντιεμβολιαστικού κινήματος και βέβαια της ακρίβειας.
Στο Μαξίμου αλλά και γενικότερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πάντως ότι η αποχώρηση Καραμανλή δεν θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αναζητείται ένα ισχυρό συμβολικό αντίβαρο για την Α Θεσσαλονίκης. Στο τραπέζι είναι ειδικότερα το σενάριο να είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Α Θεσσαλονίκης.
Ως αρχηγός κόμματος ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Κατά την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει ότι μία από αυτές θα είναι ο Έβρος. Χθες δήλωσε από το Περιστέρι ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα Αθηνών. Μέχρι πρότινος οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να είναι και στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας, την οποία θα επισκεφθεί την Παρασκευή. Ωστόσο μετά την αποχώρηση Καραμανλή από τη Βουλή, φαντάζει ως πιο ιδανική στρατηγική η υποψηφιότητα του στην Α Θεσσαλονίκης.