Συζυγικά Πόθεν Έσχες: Κυβερνητική υποχώρηση

Advertisement

Αναδίπλωση της κυβέρνησης μετά τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με τα συζυγικά Πόθεν Έσχες, των οποίων η δημοσιοποίηση δεν προβλέπονταν στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Βουλή για τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωστας Τσιάρας έκανε δήλωση στην Βουλή δεσμευόμενος ότι τα Πόθεν Έσχες των συζύγων των πολιτικών προσώπων θα συν-δημοσιεύονται.

Το ζήτημα αυτό ανέδειξε σήμερα σε ρεπορτάζ του το NEWS 24/7, ενώ είχε επισημανθεί και κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια διαρκή επιτροπή. Ο Κώστας Τσιάρας παίρνοντας τον λόγο στην Βουλή σημείωσε ότι «θα γίνεται δημοσιοποίηση των Πόθεν Έσχες των συζύγων», ενώ υποστήριξε ότι ανάλογη επισήμανση είχε κάνει και λίγο νωρίτερα κατά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Ζαχαριάδη. Υποστήριξε επίσης ότι η υπόθεση αυτή «παίρνει χώρο δημοσιότητας με μια παρελκυστική τακτική». Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κώστας Ζαχαριάδης επισήμανε πως «για να γίνει μία κουβέντα νόμος πρέπει να φέρετε μια ρύθμιση νομοτεχνική» ζητώντας να υπάρξει η ανάλογη παρέμβαση.

Υπενθυμίζουμε ότι στην αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου προβλεπόταν η αυτοτελής υποχρέωση των συζύγων των πολιτικών να καταθέτουν Πόθεν Έσχες, ενώ μέχρι σήμερα αυτή περιλαμβάνονταν στην δήλωση των ίδιων των πολιτικών προσώπων. Όμως παράλληλα δεν προβλεπόταν πουθενά η υποχρέωση δημοσιοποίησης των συζυγικών δηλώσεων. Αυτά ενώ κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή κατατέθηκαν προτάσεις από φορείς, όπως το Vouliwatch, που τόνιζαν την ανάγκη στο επίμαχο άρθρο 32 να προστεθεί διάταξη που να προβλέπει την δημοσιοποίηση των συζυγικών Πόθεν Έσχες.

Advertisement

Η κυβερνητική τακτική πάντως εγείρει ερωτηματικά, καθώς η «διόρθωση» του νομοσχεδίου έρχεται αφού προηγήθηκαν δημοσιεύματα αλλά και ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε τον πρωθυπουργό «να εξηγήσει αυτή τη σπουδή, να κρυφτούν τα πόθεν έσχες συζύγων των πολιτικών, δεδομένου ότι και ο ίδιος έχει ελεγχθεί για αντίστοιχη υπόθεση στο παρελθόν».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement