Ο πόνος γίνεται θυμός: τα αναπάντητα ερωτήματα και το δράμα των συγγενών

Advertisement

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός είναι 57 νεκροί, ενώ ως αγνοούμενοι έχουν δηλωθεί 56

Με τη συμπλήρωση 48 ωρών απ’ το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί το πλήρες μέγεθος της τραγωδίας, καθώς οι ιθύνοντες δεν έχουν απαντήσει με βεβαιότητα ούτε καν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ώστε να γνωρίζουμε και πόσα ακριβώς είναι τα θύματα.

Σε μια ενημέρωση που περισσότερο σύγχυση προκάλεσε ως προς τα ακριβή δεδομένα, αποκαλύπτοντας συγχρόνως το μπάχαλο που επικρατεί στη διαχείριση της ανείπωτης καταστροφής, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος β’, Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε πως οι νεκροί επισήμως μέχρι στιγμής είναι 57, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί 24 σοροί, ενώ επίσημα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι 56. Η ίδια συμπλήρωσε πως σχετικά με τους επιβεβαιωμένους νεκρούς, υπάρχει ένας άνθρωπος παραπάνω, που φαίνεται να μην έχει δηλωθεί από κάποιον ως αγνοούμενος. Όπως και να έχει απ’ αυτή τη διατύπωση προκύπτει το ερώτημα: τελικά πόσοι είναι οι αγνοούμενοι; Διότι αν οι 24 έχουν ταυτοποιηθεί, απομένουν 33 νεκροί που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ ανακοίνωσαν 56 αγνοουμένους.

Όπως είπε η κ. Δημογλίδου όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με την μέθοδο DNA κι αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Η ίδια διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών. Πέρα όμως απ΄ αυτούς υπάρχουν και πολλά ανθρώπινα μέλη από τα οποία επίσης έχουν ληφθεί δείγματα και ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί αν ανήκουν σε κάποιες από τις ήδη ταυτοποιημένες σορούς ή σε αναζητούμενους ή αν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν δηλωθεί.

Advertisement

Αναφορικά με τους νοσηλευόμενους η κ. Δημογλίδου είπε ότι παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, οι 6 από αυτούς σε ΜΕΘ και προσέθεσε ότι μία επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

«Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη και ακόμα δεν έχει υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των αγνοουμένων», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου και απηύθυνε έκκληση στις αρμόδιες αρχές «να δώσουν επιτέλους την πραγματική εικόνα για την έκταση της τραγωδίας». «Ο σεβασμός στους νεκρούς και στους ανθρώπους τους που θρηνούν, προϋποθέτει και το σεβασμό στην αλήθεια», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, είπε πως η η επιχείρηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες και εκτίμησε ότι πιθανότατα θα τερματιστεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. «Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα 2 βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της δεύτερης θέσης όσο και το βαγόνι -εστιατόριο και ταυτόχρονα οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης», ανέφερε.

Advertisement

Φουντώνει η οργή

Στο μεταξύ σε πένθος έχει βυθιστεί η χώρα και για δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείας διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις, για τις τραγικές παραλείψεις που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών.

Φοιτητικοί σύλλογοι, που μετρούν πολλές απώλειες στις τάξεις τους, συνδικάτα, οργανώσεις της Αριστεράς βγήκαν για άλλη μια μέρα στους δρόμους ζητώντας εξηγήσεις και απαιτώντας να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία.

Από κοντά και οι μαθητές διαφόρων σχολείων της χώρας που έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τους αδικοχαμένους, με κυρίαρχο το συγκλονιστικό «πάρε με όταν φτάσεις», που παραπέμπει στη συνήθεια των γονέων να ζητούν απ’ τα παιδιά τους να τους ειδοποιήσουν κάθε φορά που ταξιδεύουν ότι έφτασαν καλά στον προορισμό τους.

Advertisement

Νέες κινητοποιήσειςΝέα 24ωρη απεργία στην Hellenic Train την Παρασκευή 3 Μαρτίου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 μμ στο Σύνταγμα με κάλεσμα από φοιτητές και μαθητές
Σιωπηρή διαμαρτυρία στις 19:00 της Παρασκευής στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα με κάλεσμα απ’ την Αλληλεγγύη για Όλους

από efsyn.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement