«Δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας»: Οι Γάλλοι απέναντι στον Μακρόν

Advertisement

Εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους της Γαλλίας για το Συνταξιοδοτικό Μακρόν, με το σύνθημα «δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας» να κυριαρχεί και με συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης (23/3).

Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας συγκεντρώθηκαν πάνω από 3,5 εκατ. άνθρωποι, με το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο να κατεβάζει το νούμερο σε λίγο παραπάνω από 1 εκατ.

Μόνο στο Παρίσι, σύμφωνα με το CGT διδήλωσαν 800.000 εργαζόμενοι, ο υψηλότερος αριθμος από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο.

Τα συνδικάτα έδωσαν νέο ραντεβού στους δρόμους με νέα απεργία την ερχόμενη Τρίτη η οποία θα συμπέσει με την προγραμματισμένη επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Κάρολου Γ’ στη χώρα.

Advertisement

Άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία ήταν και πάλι σφοδρές στο Παρίσι με τις Αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων, ενώ χρειάστηκε και επέμβαση της Πυροσβεστικής, καθώς πυρπολήθηκαν οι μεγάλοι σωροί σκουπιδιών από τα οποία έχει πνιγεί το Παρίσι τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο Μπορντό το δημαρχείο τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media εμφανίζεται αστυνομικός λιπόθυμος να τον σέρνει συνάδελφός του μακριά από το οργισμένο πλήθος.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή συνελήφθησαν 172 άτομα, μόνο στο Παρίσι 103, ενώ τραυματίστηκαν 149 αστυνομικοί.

Advertisement

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin, επισκεπτόμενος το αρχηγείο της αστυνομίας την Πέμπτη το βράδυ, καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε ορισμένες γειτονιές του Παρισιού, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφαλείας την Τρίτη κατά την επίσκεψη του Καρόλου και ότι ο Βρετανός μονάρχης θα τύχει σωστής υποδοχής.

«Υπάρχουν ταραχοποιοί, συχνά ακροαριστεροί, που θέλουν να καταλύσουν το κράτος, να σκοτώσουν αστυνομικούς και τελικά να καταλάβουν τους θεσμούς», είπε ο υπουργός.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement