Τράπεζες: «Μικτά» επιτόκια στεγαστικών δανείων η νέα επιλογή των δανειοληπτών

Advertisement

Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους προκειμένου να «θωρακιστούν» από την ανοδική τάση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες προχωρούν οι υποψήφιοι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι νέοι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων στρέφονται τις τελευταίες εβδομάδες μαζικά στα προγράμματα εκείνα που περιλαμβάνουν σταθερό επιτόκιο από 3 έως 5 έτη και για το υπόλοιπο της χρονικής διάρκειας επιλέγουν κυμαινόμενο.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν σταθερή δόση για όσο χρονικό διάστημα εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και εκμεταλλεύονται τις προβλέψεις βάσει των οποίων η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει σε βάθος 3ετίας. Μάλιστα πρόκειται για το σύνολο σχεδόν των νέων δανειοληπτών καθώς η νέα τάση συναντάται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο 95% της ζήτησης.

Advertisement

«Η ζήτηση είναι υποτονική», τονίζουν οι ίδιες πηγές, «αλλά όσοι είναι αποφασισμένοι και έχουν βρει το ακίνητο που επιθυμούν, προχωρούν τη διαδικασία λήψης δανείου και προσθέτουν ότι είναι ωστόσο συντηρητικοί και σπάνε το επιτόκιο σε δύο περιόδους. Αρχικά σταθερό, μέχρι να περάσει η μπόρα της ανόδου, και εν συνεχεία κυμαινόμενο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα το μέσο σταθερό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται στην περιοχή του 6% και το μέσο κυμαινόμενο κοντά στο 5,5%-6% (σ.σ. μετά και την τελευταία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης), με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα φθάσει στο 6,5% μέχρι και τον Ιούλιο, ανάλογα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Οι τράπεζες από την πλευρά τους στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα την ζήτηση για στεγαστικά δάνεια επιχειρούν από την πλευρά τους να συγκρατήσουν – κατά το δυνατόν – το κόστος δανειοδότησης στα περισσότερα προγράμματα.

Advertisement

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οποία το μέσο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκε σε 3,73% έναντι 3,01% τον Ιούλιο του 2022 όταν ξεκίνησε η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Πρακτικά πρόκειται για σχετικά μικρή άνοδο σε σύγκριση με τη μεταβολή των διατραπεζικών δεικτών euribor, που την ίδια περίοδο ενισχύθηκαν κατά 200 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα οι τράπεζες περιόρισαν τα περιθώρια κέρδους (spreads) στα κυμαινόμενα επιτόκια, το μέσο ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στις αρχές του έτους σε 3,90%, 110 μονάδες βάσης υψηλότερα από το καλοκαίρι, απορροφώντας έτσι περίπου τη μισή αύξηση των επιτοκίων euribor. Ταυτόχρονα, διατήρησαν, παρά τις προς τα πάνω αναπροσαρμογές το περασμένο φθινόπωρο, σε ελκυστικά επίπεδα τα σταθερά επιτόκια διάρκειας 3 έως 10 ετών.

Έτσι, τον Ιανουάριο το μέσο σταθερό επιτόκιο στη 10ετία ανήλθε σε 3,47%, μόλις 45 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα του Ιουλίου 2022. Η πολιτική αυτή έχει σαν συνέπεια τα προγράμματα σταθερών δόσεων να παραμένουν πρώτη επιλογή καθώς από τον περασμένο Νοέμβριο το 65% των νέων δανείων έχει χορηγηθεί με σταθερό επιτόκιο.

Advertisement

Θετικό ξεκίνημα

Η χρονιά πάντως για την εγχώρια αγορά στεγαστικών δανείων εκκίνησε καλύτερα του αναμενομένου με τους τραπεζίτες να εκτιμούν ότι παρά η μείωση του ενδιαφέροντος για απόκτηση κατοικίας με τραπεζική χρηματοδότηση το τελευταίο τετράμηνο, λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη επιτοκίων, το 2023 θα ολοκληρωθεί με νέα αύξηση των υπολοίπων.

Έτσι στα business plans που έχουν καταρτίσει για την τρέχουσα χρήση, εκτιμούν ότι οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων θα ανέλθουν στο 1,4 δις ευρώ έναντι 1,2 δις. ευρώ που έκλεισε το 2022. Πρόκειται για αύξηση της αγοράς κατά 17% μειωμένη ωστόσο σε σχέση με την περίοδο 2021 – 2022 που η στεγαστική πίστη έτρεξε με ρυθμό 30%.

Βασικό ρόλο στην αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα παίξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, το πρόγραµµα «Σπίτι µου», για το οποίο η σχετική πλατφόρµα επιδιώκεται να ανοίξει στα µέσα Μαρτίου.

Advertisement

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Φεβρουάριος έκλεισε για την αγορά με νέες εκταμιεύσεις 90 εκατ. ευρώ. Μπορεί το ποσό να είναι μικρό, ωστόσο, όπως αναφέρουν, ο αντίστοιχος μήνας το 2022 είχε εκταμιεύσεις 100 εκατ. ευρώ, με τη διαφορά -τονίζουν- ότι τότε κανένας δεν λάμβανε υπόψη το σενάριο των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο η τάση αυτή δεν αναμένεται να συνεχιστεί καθώς τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα ως προς την πορεία των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, οδηγεί αρκετά νοικοκυριά στην αναβολή των σχεδίων για αγορά νέας κατοικίας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επιπλέον, αναφέρουν πως μεγάλο ποσοστό των μεταβιβάσεων γίνεται σήμερα με χρήση αποταμιεύσεων, περιορίζοντας τις δυνατότητες επέκτασης του στεγαστικού χαρτοφυλακίου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement