Ψήφος γένους θηλυκού: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις γυναίκες

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement

Ένα από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχει μπει στην προεκλογική «διόπτρα» της ΝΔ είναι οι γυναίκες ψηφοφόροι. Πρώτα από όλα γιατί είναι αριθμητικά περισσότερες από τους άνδρες, αφού σε αυτές τις εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν 4.775.111 άνδρες και 5.067.075 γυναίκες.

Δεύτερον και ίσως και σημαντικότερο γιατί όπως καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, επίσης πλειοψηφούν έναντι των ανδρών. Στοιχείο που είναι προφανές ότι έχει ιδιαίτερη αξία για τον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβερνητικής παράταξης καθ οδόν προς τις κάλπες.

«Οι γυναίκες είναι πολύ συνειδητές στις επιλογές τους και ζυγίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή όλα τα δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν που θα ρίξουν την ψήφο τους» λέει στο iEidiseis στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, από εκείνους που έχουν γνώση των αναλύσεων που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς.

Advertisement

Κατά το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, το γυναικείο εκλογικό σώμα εμφανίζεται να έχει κάποιες προτεραιότητες στην επιλογή των υποψηφίων, οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές των ανδρών. Και σ αυτό υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο για τη ΝΔ.

Το καλό είναι ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό και αυτό, διότι παρά την πτώση των ποσοστών του κ. Κ. Μητσοτάκη και την αύξηση των ποσοστών του «κανέναν από τους δύο», το προβάδισμά του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει.

Το κακό είναι ότι «μοιραία» τις απασχολεί πολύ περισσότερο από τους άνδρες το ζήτημα της ακρίβειας, η οποία ούτως ή άλλως, απασχολεί όλα τα νοικοκυριά, τα οποία κόβουν πλέον από παντού για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα βασικά για τη διατροφή τους, αφού οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται διαρκώς, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Advertisement

Και σε αυτό το πεδίο, κατά γενική παραδοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όλα όσα είχαν να γίνουν ( market pass, καλάθι νοικοκυριού ), έγιναν, οπότε τα περιθώρια περαιτέρω προσέγγισης των γυναικών αποκλειστικά με προεκλογικές κορώνες, είναι από στενά έως ανύπαρκτα.

Καθ οδόν προς τις κάλπες, ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημειωτέον είχε «στριμωχθεί» από το BBC αμέσως μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησής του το 2019, γιατί αν και επέλεξε 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, η εκπροσώπηση των γυναικών στην κυβέρνησή του είναι αναιμική, καθ οδόν προς τις κάλπες, αναμένεται να δεσμευτεί ότι αν οι πολίτες τον εμπιστευτούν, η γυναικεία παρουσία θα είναι πολυπληθής στην επόμενη κυβέρνηση.

Συνεργάτες του, εξάλλου, προαναγγέλλουν ότι τα γαλάζια ψηφοδέλτια θα έχουν «έντονο άρωμα γυναικών», ενώ ο ίδιος, στις περίπου έξι εβδομάδες που απομένουν έως τις κάλπες της 21ης Μαρτίου, θα απευθυνθεί στο γυναικείο κοινό με έμφαση.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement