Ψηφοδέλτια ΝΔ: Πρώην ΠΑΣΟΚοι, δεξιά «τζάκια» και «σφήνες» σε Βελόπουλο

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement

Η στρατηγική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανασύσταση του “αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου” στις εκλογές της 21ης Μαΐου αποτυπώνεται και στην επιλογή των νέων προσώπων που εντάσσονται στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό καθώς η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης περιλαμβάνει αφενός υποψηφίους προερχόμενους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου τέκνα παραδοσιακών πολιτικών οικογενειών της ΝΔ αλλά και πρόσωπα με σαφή στόχευση να απευθυνθούν στην “πατριωτική δεξιά” και να περιορίσουν τυχόν διαρροές προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η ΝΔ δίνει ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση στο ποσοστό των γυναικών και τους υποψηφίους από τη νεότερη γενιά. Οι γυναίκες και οι νέοι αποτελούν άλλωστε δύο δύσκολα κοινά για τη ΝΔ. Ειδικότερα, η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%. Ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων της ΝΔ είναι τα 44 έτη.

Advertisement

Προκειμένου λοιπόν η ΝΔ να κρατήσει πασοκογενείς ψηφοφόρους στις γαλάζιες λίστες εντάσσονται πρόσωπα που αποτελούν μεταγραφές, περισσότερο ή λιγότερο ηχηρές.

Βέβαια τα δύο μεγάλα ονόματα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που θα είναι υποψήφιος στην Α Αθήνας και ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που θα είναι υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα Αθήνας.

Στους πασοκογενείς ψηφοφόρους στοχεύουν επίσης η υποψηφιότητα στην Α Αθηνών της αντιδημάρχου Αθηναίων, Άννας Ροκοφύλλου, κόρης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκοφύλλου, η υποψηφιότητα της Ελευθερίας Φτακλάκη στα Δωδεκάνησα και η μεταγραφή του Αποστολου Σπυρόπουλου, γιου του αείμνηστου Ροβέρτου Σπυρόπουλου, που θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στην Αρκαδία.

Advertisement

Με δύο γυναίκες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί η ΝΔ να αλλάξει το κλίμα και στην Κρήτη, το άλλοτε “πράσινο κάστρο”, που αποτελεί πλέον προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, υποψήφια με τη ΝΔ στα Χανιά θα είναι η Χαρίκλεια Ντερμανάκη, η οποία στις εθνικές εκλογές του 2012 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην ίδια εκλογική περιφέρεια και το 2014 αποχώρησε από το Κίνημα.

Στο Ηράκλειο θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με τον “πράσινο” Σταύρο Αρναουτάκη, παθολόγος – ογκολόγος, Γωγώ Μηλάκη.

Advertisement

Με το βλέμμα προς τα δεξιά της ΝΔ εν τω μεταξύ, στην Α Θεσσαλονίκης υποψήφιος θα είναι μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Βενιέρης, ο οποίος είναι αδερφός του Κυριάκου Βελόπουλου. Το όνομα Δημήτρης Βενιέρης είναι ψευδώνυμο, το οποίο ο δημοσιογράφος έχει υιοθετήσει και επισήμως από τη δεκαετία του 1990 και η υποψηφιότητα του προφανώς έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την “απειλή” της Ελληνικής Λύσης.

Ενώ στην Α Πειραιώς υποψήφιος θα είναι ο Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του ηρωικού αξιωματικού Παναγιώτη Βλαχάκου που έπεσε στα Ίμια το 1996.

Η λίστα των νέων υποψηφίων με τη ΝΔ περιλαμβάνει όμως και ονόματα γνωστά στο δεξιό κοινό με στόχο της συσπείρωση της παραδοσιακής κεντροδεξιάς βάσης. Αλλά και πρόσωπα από τη νέα γενιά με στόχο να βελτιωθεί η εκλογική εικόνα της ΝΔ στους κάτω των 45 ετών.

Advertisement

Στο Νότιο Τομέα Αθηνών υποψήφιες φέρονται η Ντόρα Πάλλη και η Ιωάννα Γκελεστάθη, αμφότερες θυγατέρες πρώην υπουργών της ΝΔ. Ενώ στη γενιά των 40άρηδων ανήκει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, που ήταν υποψήφιος και το 2019 στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Στο Ηράκλειο θα κατέβει υποψήφιος ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ανιψιός του Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Στα Χανιά υποψήφιος είναι ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην υπουργού, καθώς και η σύζυγος του Μανούσου Βολουδάκη, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, Σέβη Αμανατίδου- Βολουδάκη.

Advertisement

Στην Α Αθηνών υποψήφια θα είναι η Πόλα Δαμιανού κόρη του πρώην υπουργού, καθώς και η δικηγόρος και ανιψιά του Ιωάννη Ζίγδη, Φαίδρα Τσαλαχούρη. Αλλά και από τη νεότερη γενιά, ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ Ομηρος Τσαπάλος και η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά.

Στα Τρίκαλα κατεβαίνει ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ.

Στη Β Πειραιά ενδιαφέρον έχει η υποψηφιότητα του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα, δημοσίου υπαλλήλου στο υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς εάν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος Αφροέλληνας βουλευτής.

Advertisement

Στην Α Θεσσαλονίκης δύο υποψήφιοι από τη νεότερη γενιά είναι ο καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης και η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα.

Από “γνωστά” ονόματα, στο Βόρειο Τομέα Αθηνών κατεβαίνει η δημοσιογράφος Άρια Αγάτσα. Στο Νότιο Τομέα Αθηνών θα είναι υποψήφιος και ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαϊδης, γνωστός από το ρόλο του ως Μιχαλάκης στην τηλεοπτική σειρά “Εγκλήματα”. Ενώ στη Λέσβο υποψήφιος είναι ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, στην περίοδο όπου συντελέστηκε το πολιτικό φιάσκο με τον Χουάν Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement