Ερευνα: Οι εργοδότες προτιμούν 55άρηδες για εργαζoμένους

Advertisement

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Kιπ Κονφόρτι, ο οποίος διευθύνει μία εταιρία αποστολής δεμάτων στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Πλέον έχει απαυδήσει με τους νεότερους και προτιμά να προσλαμβάνει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και 70χρονους. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει κουραστεί από τους νεότερους, γιατί, όπως λέει, βρίσκουν κάθε είδους δικαιολογία για να χάνουν εργατοώρες. Συνήθως φθάνουν στη δουλειά τους αργοπορημένοι, κάνουν από το γραφείο συχνά τηλεφωνήματα για προσωπικές τους υποθέσεις και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα σόσιαλ μίντια αντί να συνομιλούν με πελάτες.

Οι έρευνες

Σε έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας και του ινστιτούτου NORC, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, σχετικά με τις αξίες των Αμερικανών, τα τρία τέταρτα, ηλικίας 65 και άνω, δήλωσαν ότι η σκληρή δουλειά είναι πολύ σημαντική για αυτούς. Μεταξύ των νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 61%. Με βάση τα αποτελέσματα, τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω είναι, πλέον, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, οι νεότεροι –της «γενιάς Z» και «μιλένιαλ»- εμφανίζονται πιο επιλεκτικοί. Ηγούνται της Μεγάλης και της Σιωπηρής Παραίτησης – εγκαταλείπουν τις δουλειές τους ή αρνούνται σιωπηλά τα καθήκοντά τους, απαιτούν τετραήμερη και απομακρυσμένη εργασία. Σε παγκόσμια έρευνα της Randstad, σχεδόν οι μισοί από τους νέους θα προτιμούσαν να μείνουν άνεργοι παρά να κάνουν μια δουλειά που τους κάνει δυστυχισμένους.

Advertisement

Τα αίτια

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι δημογραφικές αλλαγές πιθανόν να εξηγούν αυτή την τάση της εποχής στο εργασιακό τοπίο, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και κάνουν λιγότερα παιδιά. Επίσης, ορισμένοι συνταξιούχοι αναγκάζονται να επεκτείνουν τον εργασιακό τους βίο, καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα λόγω του αυξημένου πληθωρισμού. Η ηλικία είναι προτέρημα και ορισμένες επιχειρήσεις επιδιώκουν να προσλαμβάνουν έμπειρους εργαζομένους, καθώς «αποτελούν εγγύηση για σταθερότητα», όπως σημειώνει η Χέδερ Τίνσλεϊ-Φιξ, ανώτερη σύμβουλος για τα δικαιώματα των εργοδοτών στην Αμερικανική Ομοσπονδία Συνταξιούχων (AARP).

Η «στροφή» στην πρόσληψη 55άρηδων δεν αφορά μόνο μικρές επιχειρήσεις. Η εταιρία KinderCare Learning Cents Inc., που διαχειρίζεται περισσότερες από 1.500 εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας, αποφάσισε, πέρυσι, να ενισχύσει τον αριθμό των προσλήψεων, εν μέσω σοβαρής έλλειψης εργαζομένων στον τομέα της παιδικής φροντίδας, απευθυνόμενη σε εργαζομένους άνω των 50 ετών. Το 2021, η παγκόσμια εταιρία στελέχωσης και στρατολόγησης ManpowerGroup Inc. ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πρόσληψης «ώριμων» εργαζομένων, ως απάντηση στις ανησυχίες των πελατών της για την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η 69χρονη Κορέλ ΜακΝτάουελ, αν και είχε βγει στη σύνταξη, επανεντάχθηκε στην εταιρία που εργαζόταν και μάλιστα ηγήθηκε της πρωτοβουλίας του προγράμματος.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement