Δεινοί παίκτες αποδεικνύονται από τα πρώτα βήματά τους στον σκληρό κόσμο του real estate ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, όπως προκύπτει από το συμβόλαιο απόκτησης της «πρωθυπουργικής κατοικίας» στον Λυκαβηττό, που φέρνει σήμερα στο φως για πρώτη φορά η «κυριακάτικη δημοκρατία».
- Από τον Δημήτρη Παπαθανασίου
Οι λεπτομέρειες του συμβολαίου εγείρουν ερωτήματα όχι μόνο για το χαμηλό τίμημα αγοράς, το οποίο είναι μικρότερο ακόμη και από την αντικειμενική αξία των ακινήτων, αλλά και για το παρασκήνιο της απόκτησης των δύο διαμερισμάτων σε μια περιοχή που θεωρείται από τα ακριβότερα «φιλέτα» της Αθήνας. Ας πάρουμε όμως τα πράγμα τα από την αρχή.
Το ημερολόγιο γράφει 6 Μαρτίου 1997. Βρισκόμαστε μόλις δύο ημέρες μετά τα 29α γενέθλια του Κυριάκου (4 Μαρτίου 1968) και σχεδόν έναν μήνα μετά τον υπέρλαμπρο γάμο του ζεύγους στην Αγία Ειρήνη στην Πλάκα, στον οποίο η Μαρέβα προσήλθε με απαστράπτουσα Bentley, και επί της οδού Σκουφά 52 λαμβάνει χώρα ένα επίσης σπουδαίο για τη νέα οικογένεια γεγονός. Στο συμβολαιογραφείο της Φρειδερίκης, συζύγου Ελευθερίου Στεφάνακη, το γένος Νικολάου Ανυφαντάκη, η Μαρία-Εύα-Βιργινία Γκραμπόφσκι γίνεται ιδιοκτήτρια δύο διαμερισμάτων συνολικού εμβαδού 240,13 τ.μ. στην περιοχή-φιλέτο της Αθήνας, τον περιφερειακό του Λυκαβηττού.
Το νιόπαντρο ζευγάρι αμέσως δείχνει ότι διαθέτει σπάνιο ταλέντο στην απόκτηση ακινήτων, και μάλιστα σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί πολλάκις στη συνέχεια, από την έπαυλη μεσοτοιχία με αυτή του Χριστοφοράκου στην Τήνο μέχρι το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι. Σε κάθε περίπτωση, το ταλέντο επιβεβαιώνεται και από την αγορά των δύο σπιτιών στον τέταρτο όροφο της οδού Λυκαβηττού 43, εκεί όπου λίγους μήνες αργότερα θα γεννηθεί η κόρη τους Σοφία (ακολούθησαν ο Κωνσταντίνος και η Δάφνη). Το ζευγάρι όχι μόνο κατάφερε να αγοράσει «κοψοχρονιά» δύο διαμερίσματα 197,31 τ.μ. και 42,82 τ.μ. σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας, αλλά πλήρωσε και τίμημα κατώτερο ακόμα και από την αντικειμενική αξία.
Σύμφωνα με το συμβόλαιο με αριθμό 23860 που υπεγράφη στις 6 Μαρτίου του 1997, η κυρία Γκραμπόφσκι απέκτησε δύο διαμερίσματα, 197,31 τ.μ., αντί 54.000.000 δραχμών, και 42,82 τ.μ., αντί 10.600.000 δραχμών. Κατέβαλε δηλαδή συνολικό τίμημα 64.000.000 δραχμών. Η αντικειμενική τους αξία για το μεν πρώτο αντιστοιχούσε σε 54.035.514 δραχμές και για το δεύτερο 10.636.488 δραχμές, ήτοι συνολικά 64.672.002 δραχμές.
Το τίμημα που δηλώθηκε στο συμβόλαιο αγοράς είναι κατά 72.002 δραχμές κατώτερο από αυτό που όριζαν οι αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εμπορική αξία των ακινήτων στην περιοχή ήταν κατά τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη. Πολλώ δε μάλλον για τη συγκεκριμένη πολυκατοικία, η οποία εθεωρείτο «στολίδι» στον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Δηλαδή, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η κυρία Γκραμπόφσκι αγόρασε τα δύο διαμερίσματα με λιγότερα από 190.000 ευρώ.
Είναι άξιο ιδιαίτερης αναφοράς το γεγονός ότι η κυρία Γκραμπόφσκι απέκτησε «μισοτιμής» τα διαμερίσματα από τον βιομήχανο Ελευθέριο Μουζάκη -γνωστό ως «πατέρα της κλωστοϋφαντουργίας», ιδρυτή της εταιρίας Κλωσταί Πεταλούδας-Μουζάκης και από το 1952 αποκλειστικό εισαγωγέα των προϊόντων DMC Γαλλίας- σε μια περίοδο που άκμαζε η επιχειρηματική του δραστηριότητα και δεν υπήρχε κανένας εμφανής λόγος να πουλήσει σε τιμές που απείχαν παρασάγγας από την εμπορική αξία των ακινήτων.
Να σημειωθεί ότι κατά την πράξη της αγοραπωλησίας η κυρία Γκραμπόφσκι δηλώνει μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, ότι δεν έχει καμία οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και συνεπώς καμία φορολογική υποχρέωση. Στην υπογραφή του συμβολαίου δεν ήταν παρούσα, αλλά αντ’ αυτής εμφανίστηκε η αδελφή του πρωθυπουργού, Κατερίνα.
«Στο συμβόλαιο αυτό λειτουργεί ως ειδική πληρεξουσία, αντιπρόσωπος και αντίκλητος η Αικατερίνη, θυγατέρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Στο παρόν συμβόλαιο προσαρτάται το 2098351 της 13/2/1997 αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο της Δ.Ο.Υ. ΙΖ΄ Αθήνας που αφορά τον πωλητή, η δε αγοράστρια δεν προσκόμισε σχετικό αποδεικτικό δεδομένου ότι είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν έχει καμία οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωσή της».
Δηλώνεται επίσης ρητά ότι «κατεβλήθη το ήμισυ του οφειλόμενου φόρου, λόγω εισαγωγής συναλλάγματος σύμφωνα με τον Νόμο 1521/1950», που σημαίνει ότι μέρος ή το σύνολο των χρημάτων ήλθε από το εξωτερικό.
Για την ιστορία, συμβαλλόμενοι είναι ο βιομήχανος Ελευθέριος Μουζάκης του Διονυσίου και της Παρασκευής, γεννημένος το 1913 στη Ζάκυνθο (πωλητής), και η τραπεζιτική υπάλληλος Μαρία- Εύα-Βιργινία Γκραμπόφσκι του Βότεκ και της Ηβης, σύζυγος Κυριάκου Μητσοτάκη, γεννημένη το 1967 στην Αθήνα (αγοράστρια).
Ειδικότερα, στο συμβόλαιο αγοράς τα δύο «μεσοτοίχια» διαμερίσματα του 4ου ορόφου της πολυκατοικίας επί των οδών Λυκαβηττού και Χερσώνος περιγράφονται ως εξής:
1 «Το διαμέρισμα με αριθμό δεκαέξι (16) του τετάρτου πάνω από το ισόγειο ορόφου αποτελείται από χώλλ, καθιστικό, τραπεζαρία, σαλόνι, γραφείο τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, δύο W.C., δύο αποθήκες, κουζίνα και εσωτερικό διάδρομο, με εξώστη στην περιφερειακή οδό, στην οδό Λυκαβηττού και στην οδό Χερσώνος, επιφάνεια μέτρα τετραγωνικά εκατόν ενενήντα επτά και τριάντα ένα εκατοστά (197,31)».
2 «Το διαμέρισμα με αριθμό δέκα πέντε (15) του τετάρτου πάνω από το ισόγειο ορόφου, αποτελείται από χώλλ, καθιστικό, κουζίνα και W.C., έχει εξώστη στην περιφερειακή οδό και συνορεύει βορειοανατολικά με την περιφερειακή οδό και νοτιοανατολικά με το διαμέρισμα δέκα έξι (16) διαμέρισμα ιδίου ορόφου, επιφάνεια μέτρα τετραγωνικά σαράντα δύο και ογδόντα δύο εκατοστά (42,82)».
«Καθένα από τα παραπάνω περιγραφόμενα διαμερίσματα, τα οποία χτίστηκαν, όπως και ολόκληρη η πολυκατοικία, σύμφωνα με τον 19019/1969 άδεια του Π.Γ.Α.Π., αποτελεί χωριστή, διαιρεμένη και ανεξάρτητη ιδιοκτησία» αναφέρει το συμβόλαιο. Οπως προκύπτει από το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού τα δύο διαμερίσματα στη συνέχεια ενώθηκαν σε ένα.
Σιωπητήριο για την airbnb έπαυλη στην Τήνο
Μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τις παράλληλες δραστηριότητες του πρωθυπουργού ως ξενοδόχου, το Μαξίμου συνεχίζει την πολιτική της σιωπής. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, μονάχα ο Γιάννης Οικονόμου τόλμησε να ψελλίσει ορισμένες κουβέντες, και αυτό μόνο επειδή ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της «δημοκρατίας».
Η απάντηση φυσικά δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από μισόλογα και γενικόλογες αναφορές με… ολίγη από επίθεση στην εφημερίδα. Στην πραγματικότητα, το στίγμα το έδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος, ήδη από την ανακοίνωση της Κυριακής: καμιά κουβέντα για τη ταμπακιέρα της αποκάλυψης, λάσπη στον ανεμιστήρα για την εφημερίδα και ανήθικες επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων της και του εκδότη. Το εντυπωσιακό είναι πως αυτή τη στρατηγική της ένοχης σιωπής η Ν.Δ. τη διατηρεί, ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλει τον Γιάννη Ραγκούση για τη βίλα του στην Πάρο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: γιατί δεν κάνει η Ν.Δ. για τη βίλα του Μητσοτάκη ό,τι ζητά να κάνει ο Γιάννης Ραγκούσης για τη δική του;
Ως «κυριακάτικη δημοκρατία» επαναφέρουμε στον πρωθυπουργό ορισμένα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης: πρώτον, θα δώσει στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση, για να διαπιστωθεί αν πράγματι τα εισοδήματα που εισέπραττε από τη μίσθωση της βίλας συμπεριλαμβάνονται, έχουν φορολογηθεί και πόσα είναι αυτά; Δεύτερον, θα εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί δεν έχει δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του τη χρήση της βίλας στην Τήνο ως ξενοδοχείου που μισθώνεται ως Airbnb; Γιατί δεν φαίνεται καμιά σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα. Τρίτον, πόσες αυθαιρεσίες και τι είδους είχε η βίλα; Τέταρτον, έχει λάβει οποιουδήποτε τύπου επιχορήγηση ή επιδότηση για τη συγκεκριμένη βίλα ως τουριστικό ακίνητο; Πέμπτον, για πόσες ημέρες και αντί ποιας αμοιβής ανά ημέρα μισθώνει τη συγκεκριμένη βίλα στην Τήνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Και, τέλος, πόσο κόστισε η κατασκευή της υπερπολυτελούς έπαυλης με πισίνα στην Τήνο και από πού προέκυψαν τα χρήματα για να χτιστεί;
Δώρο συν μία θέση στάθμευσης από τον ανιψιό δήμαρχο
Δώρο επιπλέον μία θέση στάθμευσης στη συμβολή των οδών Ηλία Ρογκάκου και Λυκαβηττού 43 έλαβε από τον ανιψιό δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 23 Νοεμβρίου 2020, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (επτά ψήφισαν υπέρ και πέντε κατά) να καταργηθεί μία θέση «μονίμων κατοίκων» ελεγχόμενης στάθμευσης και να παραχωρηθεί μία στον πρωθυπουργό.
Πέρα από το ερώτημα που προκύπτει για το αν δικαιούταν επιπλέον θέση ο πρωθυπουργός, αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της τοποθέτησης σήμανσης, διαγράμμισης κ.λπ. το επωμίσθηκε εξ ολοκλήρου ο Δήμος Αθηναίων. Δηλαδή, ο δήμος όχι μόνο έχασε έσοδα από μία θέση στάθμευσης, αλλά πλήρωσε κι από πάνω για να παραχωρηθεί στον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με την απόφαση:
«Εγκρίνει α) την κατάργηση μίας θέσης “μονίμων κατοίκων” στην ελεγχόμενη στάθμευση και μετατροπή της σε ειδική θέση και β) την παραχώρηση μίας (1) επιπλέον θέσης στάθμευσης στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην οδό Ηλία Ρογκάκου (στη συμβολή με την οδό Λυκαβηττού 43), σε συνέχεια της ήδη παραχωρημένης θέσης στάθμευσης, με τοποθέτηση πινακίδας τύπου Ρ-40, στην οποία θα αναγράφεται “Εξαιρείται ένα (1) υπηρεσιακό όχημα” σε συνδυασμό με πινακίδες Πρ-4α και Πρ-4, καθώς και με οριζόντια σήμανση σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κ.Ο.Κ.
Ο δικαιούχος ή εκπρόσωπός του οφείλει να ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων παραχώρησης της θέσης στάθμευσης.
Από την ανωτέρω κυκλοφοριακή ρύθμιση προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δ.Α. ως προς την τοποθέτηση των πινακίδων, η οποία θα καταλογιστεί σε βάρος του Κ.Α. Φ30/6654.003/20 του προϋπολογισμού του έτους 2020 όπου υπάρχει πίστωση 70.000 € και ως προς τη διαγράμμιση, η οποία θα καταλογιστεί σε βάρος του Κ.Α. Φ30/6661.001/20 του προϋπολογισμού του έτους 2020 όπου υπάρχει πίστωση 300.000 €».