Τρεις παράγοντες που … ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement

Σε 40 μέρες η χώρα οδηγείται σε εκλογές και τα κομματικά επιτελεία προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το νέο πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Οι πολιτικοί αρχηγοί επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και βάζουν εμφατικά τα διλήμματα της κάλπης.

Ωστόσο σε « άγνωστο Χ» της εκλογικής εξίσωσης εξελίσσονται τρία θέματα:

  1. Πώς θα «κινηθούν» περίπου 430.000 νέοι ψηφοφόροι. To πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα με θύματα νέους κυρίως ανθρώπους φαίνεται πως έχει αγγίξει ιδιαίτερα τους 20ρηδες και είναι χαρακτηριστικό  πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση της pulse  στο ερώτημα «ποσό σημαντικό κριτήριο στην επιλογή του κόμματος  που θα ψηφίσει είναι το δυστύχημα στα Τέμπη το 76% των ερωτηθέντων  μέχρι 29 ετών απάντησε «πολύ / αρκετά» (ποσοστό που υποχωρεί στο 69% στο γενικό δείγμα).

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η συναισθηματική φόρτιση που είναι εντονότερη στις μικρότερες ηλικίες θα εκφραστεί και στις κάλπες με μια αντικυβερνητική ή γενικότερα αντισυστημική ψήφο. Μία σειρά μετρήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνει χαμηλές πτήσεις της Νέας Δημοκρατίας στις ηλικίες έως 30 ετών, ενώ την ίδια στιγμή το κυβερνών κόμμα διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα στους άνω των 65.

Advertisement

2. Πόσα κόμματα θα περάσουν τον πήχη του 3% και θα μπουν στη Βουλή. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα κόμματα που είναι τώρα στη Βουλή θα καταφέρουν να είναι και στην επόμενη. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το πως διαμορφώνονται οι έδρες αλλά και το πόσο εφικτά είναι τα περιθώρια συνεργασιών.

Να σημειωθεί εδώ πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και το αντίστροφο. Για παράδειγμα σε μια εξακομματική Βουλή το ποσοστό για να μπορέσει ένα κόμμα να εκλέξει πάνω απο 151 βουλευτές ξεπερνά το 37,5% και προσεγγίζει το 38%, ενώ σε μια πεντακομματική Βουλή είναι πιο κοντά στο 37% (ανάλογα βέβαια και τη δυναμική των άλλων κομμάτων).

3. Σε ποιο ποσοστό θα φτάσει η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμα υπάρχει δρόμος για τα κομματικά επιτελεία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB το ποσοστό της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος είναι στο 67,5% και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο 67,4%.

Advertisement

Επομένως το κόμμα που θα πετύχει τα μεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης είναι δεδομένο πως έχει και περισσότερες πιθανότητες για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου. Με τους δύο πολιτικούς μονομάχους να ξορκίζουν την χαλαρή ψήφο στις εκλογές της απλής αναλογικής και να υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της επόμενης αναμέτρησης.

Πώς κινούνται τα κόμματα

Τα ψηφοδέλτια τους ανακοίνωσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και μετά το Πάσχα θα δώσουν στη δημοσιότητα και το Επικρατείας. Τα κομματικά επιτελεία δουλεύουν στο φουλ και ένας νέος κύκλος περιοδειών των πολιτικών μονομάχων είναι σε εξέλιξη.

Στην προεκλογική «μάχη» των συνθημάτων η Νέα Δημοκρατία προτάσεις το «σταθερά, μπροστά, δυνατά» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το «δικαιοσύνη παντού». Παράλληλα αμφότεροι είναι οι πολιτικοί μονομάχοι επιστρατεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να μιλήσουν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και κυρίως να προσεγγίσουν τους νέους ψηφοφόρους.

Τα «φώτα» στρέφονται στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή η τροπολογία που προβλέπει πως για την συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές θα αποφασίσει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου (και όχι το πενταμελές τμήμα). Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης  ρύθμισης και η συζήτηση που εξελίσσεται ουσιαστικά αφορά στο «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» που είχε ιδρύσει ο Ηλ. Κασιδιάρης. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση να ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement