Επιδοτήσεις για πρώτη φορά για παραγωγή εξοπλισμού ΑΠΕ στην Ελλάδα

Advertisement

Προ των πυλών βρίσκεται το πρόγραμμα «Produc-E Green», για τη στήριξη για πρώτη φορά στη χώρα μας της βιομηχανικής δραστηριότητας για την παραγωγή «πράσινου» εξοπλισμού, με την αξιοποίηση ενός κονδυλίου ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Οδηγός πρόκειται να δημοσιευθεί από το ΥΠΕΝ έως το τέλος του Απριλίου, περιλαμβάνοντας όλες τις παραμέτρους του προγράμματος, όπως τα κριτήρια επιλεξιμότητας και το ύψος των ενισχύσεων. Την ίδια στιγμή, υπό ανάπτυξη βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για υπαγωγή στο «Produc-E Green», η οποία θα ανοίξει στη συνέχεια ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να διεκδικήσουν ενίσχυση.

ADVERTISING

Αναφορά στο πρόγραμμα είχε κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πλαίσιο του 4ου Power & Gas Forum. Ο κ. Σκρέκας είχε επισημάνει ότι αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία με σκοπό η Ελλάδα να αποκτήσει εγχώρια βιομηχανία παραγωγής «πράσινου» εξοπλισμού, αντί να εισάγει όλα τα προϊόντα από ξένες χώρες.

Advertisement

«Ο μεγάλος μας στόχος, στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσεται να δημιουργεί μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε τη βιομηχανική δραστηριότητα για την παραγωγή εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την μετάβαση. Αυτό αφορά μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης, είτε την κατασκευή και συναρμολόγηση ηλιακών πάνελ, αλλά και εξοπλισμό για υδρογόνο και ηλεκτροκίνηση. Τα παραπάνω θα τα στηρίξουμε μέσα από προγράμματα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, πρόσθετα με την στρατηγική μας στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης», είχε σημειώσει.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί αρχικά για τη στήριξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων που άπτονται του κλάδου της ηλεκτροκίνησης, όπως για παράδειγμα κατασκευής εξαρτημάτων μπαταριών ή φορτιστών. Στην πορεία, ωστόσο, η εφαρμογή του διευρύνθηκε, ώστε να συμπεριλάβει παραγωγικές επενδύσεις προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις «πράσινες» τεχνολογίες.

Μέσω του προγράμματος αναμένεται να στηριχθούν άνω των 10 βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, θα πριμοδοτηθούν οι επενδύσεις που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και την Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας, με σκοπό την αναπτυξιακή στήριξη των πρώην λιγνιτικών περιοχών.

Advertisement

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ενότητα του Παραρτήματος του Ταμείου Ανάκαμψης για το «Produc-E Green», οι επιλέξιμες παραγωγικές δραστηριότητες θα πρέπει υποχρεωτικά να λειτουργούν τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον «πράσινο» κλάδο που δραστηριοποιούνται.

Στην περιγραφή της δράσης, επισημαίνεται επιπλέον πως η στήριξη θα λάβει τη μορφή ενός συνδυασμού κινήτρων και δανειοδοτήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στα κίνητρα περιλαμβάνεται η απαλλαγή από το πλήρες εργατικό κόστος για κάθε υπάλληλο, κατά τη διάρκεια κατασκευής της βιομηχανικής μονάδας και την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Μεταξύ των υπόλοιπων μορφών κινητροδότησης θα είναι και ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 5% για 5 κερδοφόρες οικονομικές χρήσεις, ενώ η απόσβεση των κεφαλαιουχικών δαπανών θα οριστεί στο 15%.

Advertisement

Την ίδια στιγμή, θα υπάρξει fast-track αδειοδότηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Έτσι, οι επιλέξιμες επενδύσεις θα έχουν τη βεβαιότητα πως η υλοποίησή τους δεν θα καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement