Έρχεται αύξηση 2.000 ευρώ στα αυτοκίνητα – Τέλος στα συμβατικά

Advertisement

Τετραψήφιες αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων είναι ορατές στον ορίζοντα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Ειδικότερα, όπως προβλέπει η ACEA, μόλις 1 στα 10 αυτοκίνητα που «φορούν» κινητήρες εσωτερικής καύσης αναμένεται να πληρούν τα πρότυπα Euro 7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2035.

Ωστόσο, τα πρότυπα αυτά ενδέχεται να ασκήσουν πρόσθετη οικονομική πίεση στους καταναλωτές και μεγαλύτερα ποσά επενδύσεων για τους κατασκευαστές. Σύμφωνα με την ACEA, η μέση τιμή αύξησης των αυτοκινήτων θα είναι περίπου 2.000 ευρώ.

Advertisement

Παράλληλα, για να προχωρήσει η τεχνολογία των αυτοκινήτων που θα έχουν ως στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων, θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από τις κυβερνήσεις, ώστε να προωθηθούν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων που πληρούν τα πρότυπα Euro7.

Τα νέα πρότυπα Euro 7 που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2022 περιλαμβάνουν ένα σύνολο κανόνων για την υποστήριξη ενός πιο πράσινου και υγιούς μέλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι τα αυτοκίνητα θα είναι πιο καθαρά, σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης και θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα την κατάσταση σε πόλεις όπου τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μεγαλύτερα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη επισημαίνει ότι τα πρότυπα Euro 7 θα παρέχουν μόνο μείωση 4% στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) όταν θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2026 ή 2027 και μετά, ενώ τα περιβαλλοντικά οφέλη θα λιγοστά.

Όμως, το σίγουρο είναι ότι θα ανεβάσουν την τιμή των αυτοκινήτων δημιουργώντας οικονομικά εμπόδια τόσο στους καταναλωτές όσο και στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement