Τιτανικός: Επιστολή επιβάτη που επέζησε φέρνει στο φως ένα μεγάλο μυστικό…

Advertisement

Τιτανικός: Η επιστολή ενός επιζώντα του ναυαγίου αποκαλύπτει πώς το πλοίο απέφυγε οριακά μια παρ’ ολίγον σύγκρουση με μικρότερο πλοίο, καθώς έφευγε από το Σαουθάμπτον – κάτι που, αν είχε τελικά συμβεί, θα μπορούσε να είχε αλλάξει την μοίρα του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου…

Ο Στάνλει Μέι, σύμφωνα με την Daily Mail, ήταν μάρτυρας του παρ’ ολίγον ατυχήματος που είχε ο Τιτανικός με ένα μικρότερο επιβατικό πλοίο καθώς έφευγε από την προκυμαία του Σαουθάμπτον. Η επιστολή, στην οποία περιγράφει το συμβάν, τείνει να πωληθεί για 20.000 λίρες.

Τα δύο πλοία έφτασαν λίγα μέτρα πριν την σύγκρουση, πριν ρυμουλκά απομακρύνουν τον Τιτανικό.

Αν είχαν συγκρουστεί, τότε ο απόπλους του Τιτανικού θα είχε καθυστερήσει και δεν θα είχε προσκρούσει στο παγόβουνο που προκάλεσε τη βύθισή του τέσσερις ημέρες αργότερα, κόβοντας το «νήμα» 1.635 ανθρώπινων ζωών.

Advertisement

Ο Μέι πέρασε 24 ώρες στον Τιτανικό, από την αναχώρησή του από το Σαουθάμπτον μέχρι τον σταθμό στο Cobh της Ιρλανδίας. Ο ίδιος και η οικογένειά του κατέβηκαν εκεί για να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Κατά τη διάρκεια του σύντομου χρόνου του στο πλοίο, ο επιβάτης έγραψε ένα γράμμα, περιγράφοντας το σύντομο, αλλά περιπετειώδες ταξίδι.

Ο Μέ εξήγησε ότι ο Τιτανικός άργησε να φτάσει στο Χερβούργο της Γαλλίας, λόγω ενός ατυχήματος που σημειώθηκε λίγο μετά τον απόπλου.

Advertisement

Ο Μέι, ο οποίος ήταν επιβάτης της πρώτης θέσης, περιέγραφε το πολυτελές πλοίο ως «παλάτι».

Η δισέλιδη επιστολή είναι προς πώληση στην δημοπρασία Henry Aldridge & Son Auctioneers του Devizes, Wilts, και πρόκειται να πωληθεί το Σάββατο.

«Αν είχε υπάρξει σύγκρουση, θα καθυστερούσε την αναχώρηση του Τιτανικού κατά μερικές ώρες ή και περισσότερο. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί να είχαν σωθεί όλοι οι επιβάτες. Αν είχε συμβεί αυτό, τότε το παγόβουνο στο οποίο προσέκρουσε ο Τιτανικός θα είχε απομακρυνθεί από την πορεία του μέχρι να φτάσει σε εκείνη την περιοχή του βόρειου Ατλαντικού», αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο Μέι και η οικογένειά του επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό στις 11 Απριλίου 1912. Το «αβύθιστο» πλοίο προσέκρουσε στο παγόβουνο το βράδυ της 14ης Απριλίου και βυθίστηκε στις 2.20 π.μ. της 15ης Απριλίου.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement