Σφοδρή η πολιτική κόντρα για το ντιμπέιτ και όχι μόνο

Advertisement

«Φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό ενόψει της μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης στις 21 Μαΐου. Η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών συνεδριάζει σήμερα, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού, ενώ οι αντεγκλήσεις των κομμάτων για την τηλεμαχία καλά κρατούν.

Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού ενώ θα καθοριστούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μόνο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τονίζει ότι πρώτος ήταν αυτός που έθεσε το θέμα και τον καλεί να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του και να μιλήσει να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει.

Advertisement

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες τους πέντε άξονες του προεκλογικού του προγράμματος επιδιώκοντας να μην κριθεί για όσα (δεν) έκανε τέσσερα χρόνια τώρα, αλλά για όσα έταξε πως θα γίνουν. Μεταξύ άλλων επέμεινε στις νεοφιλελεύθερες εμμονές με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον φράχτη του Εβρου, αλιεύοντας ψήφους στο ακροδεξιό ακροατήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του απάντησε θυμίζοντας πέντε υποσχέσεις του προέδρου της Ν.Δ. από το 2019, οι οποίες πήγαν περίπατο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Ιτέα… εξήγγειλε σχέδιο «Κυριάκος» «για να τον βγάλουμε από το καβούκι του, να τον φέρουμε ενώπιος ενωπίω» και  επανέλαβε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του.

«Όχι» στην πρόταση Τσίπρα για ψήφο ανοχής

Νωρίτερα, προέβαλε μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών το σενάριο μιας προοδευτικής κυβέρνησης με ψήφο ανοχής καλώντας ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να να αποφασίσουν μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής αν θα στηρίξουν μια συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο όμως έδωσε αρνητική απάντηση στο νέο αφήγημα που επιχειρεί να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας περί ψήφου ανοχής δίνει το ΠΑΣΟΚ.

Advertisement

«Εμείς δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση και δεν θα δώσουμε ψήφο ανοχής, ούτε θα συζητήσουμε για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής», ξεκαθάρισε χθες ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, αποκλείοντας για πολλοστή φορά τη συζήτηση για κυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε στην Κουμουνδούρου με ένα «τεράστιο «όχι». Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία […] όταν μία κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει «παρών», όπως γίνεται στα νομοσχέδια. Όταν, όμως, έχεις ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει «ναι» ή «όχι». Ανοχή δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή, είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο. Αυτό έλειπε οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη -που κάνουν προεκλογική καμπάνια κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια και από τον οποίο ζητούμε να μας στείλουν στη Βουλή με την ψήφο τους- να πάμε για μπάνιο».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε χθες τον λαό να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ «και με κριτήριο ψήφου ότι δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν ονομάζεται». Χαρακτήρισε «μούφα» τη «δήθεν προοδευτική κυβέρνηση» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αντικειμενικά – βάσει των προγραμμάτων, θέσεων και της πρακτικής τους – υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διότι έχουν στρατηγική σύμπλευση στα βασικά ζητήματα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement