Μάρτυρας-κλειδί για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Advertisement

Ενα πρόσωπο-κλειδί για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που φέρεται να γνωρίζει πώς ήλθε το λογισμικό παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα και τον ρόλο που διαδραμάτισαν σε αυτό οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες, βρίσκεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο επίκεντρο των ερευνών των εισαγγελικών αρχών.

Νίκος Λιόλιος
Πρόκειται για τον Νίκο Λιόλιο, ο οποίος φέρεται ως στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου αλλά και ως γνώστης των σχέσεων του τελευταίου με τον Φέλιξ Μπίτζιο, τον Γρηγόρη Δημητριάδη και της εμπλοκής στην όλη υπόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο 55χρονος Ν. Λιόλιος φέρεται, επίσης, γνώστης των συνθηκών βάσει των οποίων πωλήθηκε το σύστημα TETRA στην Ελληνική Αστυνομία, το 2013, της πληρωμής αυτού του συστήματος με απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και της υπόθεσης των εικονικών και πλαστών τιμολογίων που έχουν εκδώσει και λάβει κατά καιρούς οι φερόμενες, ως συμφερόντων Λαβράνου, εταιρείες Electrum Technologies, Ιονική Τεχνολογική και KRIKEL (για τα οποία υπάρχουν εκτενή δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.»).

Advertisement

Τέλος, φέρεται να γνωρίζει και το εύρος της εμπλοκής του Φέλιξ Μπίτζιου σε μια σειρά από projects στον τομέα των δημοσίων προμηθειών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είτε προχώρησαν επί Νέας Δημοκρατίας είτε ακυρώθηκαν, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Εισαγγελική έφοδος

Στη βάση όλων αυτών, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», κατά παραγγελία των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών, έγινε έφοδος στην οικία Λιόλιου, καθώς κρίθηκε ως πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση των υποκλοπών. Και αυτό επειδή φαίνεται πως υπάρχουν μαρτυρίες που τον φέρουν να έχει εμπλοκή στη διευκόλυνση της δραστηριοποίησης στην Ελλάδα της εταιρείας Intellexa συμφερόντων Μπίτζιου, αλλά και στο να χειρίζεται λογιστικά και τραπεζικά θέματα της εταιρείας Krikel.

Κάποιες εξ αυτών των διευκολύνσεων στη δράση της Intellexa στην Ελλάδα φέρεται να έγιναν μέσω της εταιρείας Fullspan Communications, συμφερόντων Λαβράνου, όπου ο κ. Λιόλιος είναι ο διαχειριστής της.

Advertisement

Τι έχει καταθέσει η «Εφ.Συν.» στον εισαγγελέα

Θυμίζουμε ότι η «Εφ.Συν.» κλήθηκε από τον αντεισαγγελέα Δημήτρη Αποστολά και τον ενημέρωσε για τα εικονικά τιμολόγια που εξέδωσε η χωματουργική εταιρεία-φάντασμα Ιονία Τεχνική προς τη Fullspan Communications και τα οποία αποδεικνύουν την εμπλοκή του κ. Λιόλιου στο σχήμα απόκρυψης χρήματος και φορολογητέας ύλης, στο οποίο πρωταγωνίστησε η εταιρεία Krikel.

Υπενθυμίζεται πως, στις 7 Δεκεμβρίου 2022, η «Εφ.Συν.» απoκάλυψε ότι η Ιονία Τεχνική, μια εταιρεία οικοδομικών και χωματουργικών εργασιών, είχε εκδώσει κατά το διάστημα 2018-2021 εικονικά τιμολόγια, αξίας 5,3 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν τον εξοπλισμό υποστήριξης του λογισμικού παρακολούθησης Predator, το οποίο εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ.

Ο φόρος που επιστράφηκε στην Krikel από τις εν λόγω συναλλαγές έφτανε σχεδόν το 1,3 εκατ. ευρώ. Τα τιμολόγια βρίσκονταν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων της Ιονίας, αλλά από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δεν φαίνονταν πουθενά οι αντίστοιχες χρηματικές καταβολές. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Νίκος Λιόλιος έχει προσωπικά χειριστεί την υπόθεση έκδοσης και λήψης όλων αυτών των τιμολογίων.

Advertisement

Οι σχέσεις του Ν. Λιόλιου με τον Φέλιξ Μπίτζιο

Η «Εφ.Συν.» διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Νίκος Λιόλιος έχει πολυετή συνεργασία με τον Φέλιξ Μπίτζιο, φερόμενο ως πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών που βρέθηκε μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo να διαθέτει το 35% των μετοχών της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Ενδεικτικά, σήμερα, ο Νίκος Λιόλιος συμμετέχει μαζί με τον Φέλιξ Μπίτζιο και τον ετεροθαλή αδελφό του Μπίτζιου, Θόδωρο Ζερβό, από κοινού στην εταιρεία BigTimeEntertainment, η οποία επίσης φέρεται να έχει εμπλοκή στην υπόθεση των υποκλοπών και ο ρόλος της οποίας έχει υποδειχθεί από μάρτυρες που γνωρίζουν καλά την υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές. Ο Λιόλιος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της BigTimeEntertainment και ο Μπίτζιος πρόεδρος της εταιρείας.

Η σχέση Λιόλιου – Μπίτζιου κρατά, όπως αναφέραμε, από παλιά. Ενδεικτική είναι η σύμβαση ύψους 20.000 ευρώ που είχε υπογράψει ο Νίκος Λιόλιος ως διαχειριστής της γερμανικής εταιρείας GPS SolutionsGmbH (φέρεται συμφερόντων Λαβράνου), τον Ιούλιο του 2018, με αντισυμβαλλόμενο τον Μπίτζιο, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Advertisement
Ο κ. Νίκος Λιόλιος

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία της «Εφ.Συν.», ο κ. Λιόλιος είχε και έχει συνεργασία με πρόσωπα που εμπλέκονται ως δικηγόροι ή λογιστές εταιρειών στις οποίες ανήκουν οντότητες του κυπριακού Trust MEXAL, που είναι μέτοχος της Krikel και το οποίο ελέγχεται ήδη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τυχόν τριγωνικές συναλλαγές και μη καταβολή φόρου μεγάλου ύψους.

Σημειώνεται δε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το πώς η Krikel –ελληνική εταιρεία με μετόχους κυπριακές οντότητες– βρέθηκε να προμηθεύει την Ελληνική Αστυνομία με το αμαρτωλό σύστημα TETRA (ως διάδοχος της Ιονικής Τεχνολογικής) και να εισπράττει δεκάδες εκατομμύρια απορρήτων κονδυλίων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για υπηρεσίες και υλικά που κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική τους αξία (και πολλά από τα οποία προκύπτει πως έχουν αγοραστεί με τριγωνικές συναλλαγές).

Για όλα αυτά τις απαντήσεις τις έχει τόσο ο Νίκος Λιόλιος όσο και τα προαναφερόμενα πρόσωπα. Η «Εφ.Συν.» πληροφορήθηκε πως, μετά τις εισαγγελικές έρευνες και τις οχλήσεις δημοσιογράφων, υπήρξε «παρότρυνση» προς τον Νίκο Λιόλιο να φύγει εκτός Ελλάδος και να μεταβεί στην Αυστραλία, χώρα που έχει ζήσει για μια σχεδόν εικοσαετία. Μάλιστα, ο κ. Λιόλιος διαθέτει και την αυστραλιανή υπηκοότητα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις έρευνες τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων εισαγγελέων που διερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Advertisement

Επισημαίνεται ότι για όλα τα ανωτέρω η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, στέλνοντάς τους μέιλ με ερωτήσεις, προκειμένου να μας καταθέσουν τη δική τους άποψη…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement