Κρας τεστ στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ: Ισχυρή εξάδα με κορυφαία πρόσωπα απέναντι σε φίλους και κολλητούς

Advertisement

Διαφορετικές φιλοσοφίες αναδεικνύει η επιλογή των προσώπων στα δύο ψηφοδέλτια Επικρατείας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Καταξιωμένα πρόσωπα στον τομέα τους, από την επιστήμη και την κοινωνία δίνουν το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης στην οποία αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την άλλη πλευρά, το «γαλάζιο» Επικρατείας δεν έκανε την έκπληξη, που άφηναν να εννοηθεί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει.

Ιδού τα πρόσωπα, τα βιογραφικά τους και η σύγκριση.

Κρας τεστ

Επικεφαλής στη ΝΔ τέθηκε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ένα πρόσωπο χωρίς ιδιαίτερα πολιτικά και κομματικά ερείσματα, που ωστόσο, αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Advertisement

Τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαμβάνουν όπως είχε ήδη προεξοφληθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδ. Σκυλακάκης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος καλύπτει και τη θέση του εκπροσώπου της Ομογένειας, όπως είναι υποχρεωτικό από τον νέο νόμο.

Στην τέταρτη θέση, τοποθετήθηκε η κ. Ιωάννα Λυτρίβη, διευθύνουσα σύμβουλος στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Στην 5η εκλόγιμη θέση, ο Γιώργος Σταμάτης, Γ.Γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας και στην έκτη η οικονομόλογος Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τέθηκε ένας κορυφαίος επιστήμονας ο Όθωνας Ηλιόπουλος που είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center.

Advertisement

Στη δεύτερη θέση η Έλενα Ακρίτα ακολουθούμενη από τον Ευάγγελο Αποστολάκη, πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Σε εκλόγιμη θέση είναι και η πολύπειρη δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου που προεκλογικά σηκώνει το βάρος της επικοινωνίας του προγράμματος και των θέσεων του κόμματος από τη νευραλγική θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.

Σε εκλόγιμη θέση είναι και ο Μιχάλης Καλογήρου που είναι έμπειρος νομικός και εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Στην τελευταία εκλόγιμη θέση βρίσκεται ηΤζένη Λειβαδαρου που είναι πολιτικός μηχανικός και ασχολείται κυρίως με τις νέες τεχνολογίες και με τη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο έξι στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ:

Advertisement

Όθωνας Ηλιόπουλος

ΣΥΡΙΖΑ, υποψηφιοι, επικρατειας, ψηφοδελτιο, εκλογες 2023, εκλογες, εκλογες 21ης Μαιου, εκλογες Μαιου

Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία στο University of Wisconsin Medical School και στην Ογκολογία στο Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School. Κατέχει τις ειδικότητες Παθολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center. Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εντοπίζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Είναι μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού στο Dana-Farber/Harvard Cancer Center και έχει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση στρατηγικών στην Ιατρική εκπαίδευση και βασική βιοιατρική έρευνα.

Έλενα Ακρίτα

ΣΥΡΙΖΑ, υποψηφιοι, επικρατειας, ψηφοδελτιο, εκλογες 2023, εκλογες, εκλογες 21ης Μαιου, εκλογες Μαιου

Advertisement

Η Έλενα Ακρίτα γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1955 στην Φιλοθέη. Είναι κόρη του Ελληνοκύπριου λογοτέχνη και πολιτικού Λουκή Ακρίτα και της πολιτικού κι κοινωνικής λειτουργού Σύλβας Ακρίτα, μικρασιατικής καταγωγής. Ο παππούς της Κωνσταντίνος Γιαβάσογλου υπήρξε βιομήχανος και Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας με καταγωγή από την Μικρά Ασία. Για τους Μικρασιάτες της Νέας Ιωνίας ίδρυσε συνοικισμό που πήρε το όνομα του (Συνοικισμός Γιαβάσογλου).

Σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αλλά τα εγκατέλειψε στο πτυχίο γιατί είχε ξεκινήσει τη Δημοσιογραφία στα 18 της χρόνια.

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Δημοσιογραφία
Ως δημοσιογράφος, συνεργάστηκε με το περιοδικό Ταχυδρόμος και τις εφημερίδες Το Bήμα, Έθνος, Έθνος της Κυριακής, Ειδήσεις και Τα Νέα.
Αποχώρησε από την εφημερίδα Τα Νέα τον Δεκέμβριο του 2020 μετά από μη δημοσίευση του άρθρου της από την εφημερίδα, κάνοντας λόγο για λογοκρισία μετά από 20 χρόνια συνεργασίας..Συνεργάστηκε, επίσης, με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς EPΑ1, Αθήνα 9.84, Flash και ΑΝΤ1.
Τον Ιανουάριο του 2021 ανακοινώθηκε η συνεργασία της με το News 24/7 – 24 MEDIA όπου γράφει ένα άρθρο άποψης κάθε Σάββατο και διατηρεί την στήλη «Μια γυναίκα στην πλατεία». Από το Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε τις δικές της εκπομπές podcasts μέσα από News 24/7.
Ως δημοσιογράφος κάλυψε τη Δίκη της Χούντας, την Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία, τους μεγάλους σεισμούς της Θεσσαλονίκης, εκλογές, και άλλα σημαντικά γεγονότα.
Στην εφημερίδα Το Βήμα έκανε συνεντεύξεις με μεγάλες μορφές της Τέχνης, της Πολιτικής και του Πολιτισμού όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Ιάκωβος Καμπανέλληςκ.α.
Ασχολήθηκε με θέματα όπως η υπόθεση Βαγγέλης Γιακουμάκης, η υπόθεση Ανθρωποκτονία του Ζακ Κωστόπουλου, την υπόθεση Λιγνάδη, τα δικαιώματα των κρατουμένων, των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Είναι σεναριογράφος των σειρών Γόβα Στιλέτο, Στρας Με θέα στο πέλαγος, Βέρα στο δεξί, Αν υπήρχες θα σε χώριζα, Τα Μυστικά της Εδέμ. Το επόμενο σενάριο της είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα της Τα Τάπερ της Αλίκης.

Advertisement

Στην τηλεόραση έχει παρουσιάσει τις εκπομπές Κυριακάτικα με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα, Φώτα Πορείας δημοσιογραφική εκπομπή με συνεντεύξεις σπουδαίων προσωπικοτήτων και το τηλεπαιχνίδι Αδύναμος Κρίκος

Προσωπική ζωή

Έχει κάνει τρεις γάμους. Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο συγκοινωνιολόγος Νάσος Κόκκινος. Έπειτα, το 1987, παντρεύτηκε τον ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου και το 1992 υιοθέτησαν τον γιο τους, Παύλο Αρζόγλου. Στη συνέχεια, το 2012, παντρεύτηκε τον ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Κυρίτση, έπειτα από 18 χρόνια κοινής ζωής και επαγγελματικής συμπόρευσης.

Ο γιος της Παύλος Αρζόγλου-Ακρίτας έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Brunel στην Αγγλία. Ο Παύλος είναι εθελοντής περιβαλλοντικών και ζωοφιλικών οργανώσεων.

Advertisement

Είναι φεμινίστρια, ακτιβίστρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης συμμετέχει σε ζωοφιλικές δράσεις για την διάσωση και την περίθαλψη των αδέσποτων, ενώ μαζί της ζουν πολλά αδέσποτα και κακοποιημένα σκυλιά και γάτες.

Το τελευταίο της βιβλίο Μαμά κοίτα χωρίς χέρια έχει βιωματικό/αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και περιγράφει την μακροχρόνια μάχη της με την κατάθλιψη και τον εθισμό στα υπνωτικά χάπια.

Βιβλία

  • Από την Έλενα με χαμόγελο (1981)
  • Ραντεβού με την Έλενα (1982)
  • Η Έλενα στη χώρα των θαυμάτων (1985)
  • Η διαθήκη (1986)
  • Τα φλου (1990)
  • Γόβα στιλέτο (1993)
  • Γεννήθηκα ξανθιά (2002)
  • Και οι ξανθιές έχουν ψυχή (2004)
  • Χτυποκάρδια στο κρανίο (2011)
  • Το Μήλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο (2013)
  • Φόνος 5 αστέρων (2015)
  • Το μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας (2017)
  • Τα χειροποίητα (2018)
  • Τα τάπερ της Αλίκης (2019)
  • Το σκισμένο τούλι (2020)
  • Μαμά, κοίτα, χωρίς χέρια (2022)

Θεατρικά έργα

Advertisement

Το πρώτο της θεατρικό έργο, Η δίαιτα του αστροναύτη, ανέβηκε το 2000 και ολοκληρώθηκε το 2001 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Έχει μεταφράσει και διασκευάσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά πολλά θεατρικά έργα, πρόζες και μιούζικαλ.

Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ

ΣΥΡΙΖΑ, υποψηφιοι, επικρατειας, ψηφοδελτιο, εκλογες 2023, εκλογες, εκλογες 21ης Μαιου, εκλογες Μαιου

Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ. Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επιπρόσθετα, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ναρκαλιευτικά (Ν/Α) καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως (ΔΠΑ) ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής. Τοποθετήθηκε ως Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ από το 1990 έως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, καθώς και στη Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ από το 2003 έως το 2004. Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) ως Αρχιεπιστολέας, στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Υποδιοικητής, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός Στόλου, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός. Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013, παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 15 Σεπτεμβρίου 2015, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Advertisement

Προαγωγές

Εισαγωγή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων 1976
Σημαιοφόρος 1980
Ανθυποπλοίαρχος 1983
Υποπλοίαρχος 1987
Πλωτάρχης 1992
Αντιπλοίαρχος 1997
Πλοίαρχος 2004
Αρχιπλοίαρχος 2009
Υποναύαρχος 2011
Αντιναύαρχος 2012
Ναύαρχος 2015

Μετάλλια – Παράσημα – Διαμνημονεύσεις

Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ Τάξεως Διαμνημόνευση Υπηρεσίας Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξεως Ταξιάρχη του Εθνικού Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας

Οικογενειακή Κατάσταση

Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Advertisement

Πόπη Τσαπανίδου

ΣΥΡΙΖΑ, υποψηφιοι, επικρατειας, ψηφοδελτιο, εκλογες 2023, εκλογες, εκλογες 21ης Μαιου, εκλογες Μαιου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Ξεκίνησε από τα εφηβικά της χρόνια να εκπαιδεύεται στην δημοσιογραφία σε εφημερίδα της πόλης, περνώντας στη συνέχεια στο ραδιόφωνο. Με την γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης το 1991, κάλυψε κοινωνικά πολιτικά θέματα από τη Βόρεια Ελλάδα για τον ΑΝΤ1. Πολλές ήταν οι ανταποκρίσεις που έστελνε από τα Βαλκάνια αλλά και πολεμικά μέτωπα για τα δελτίο ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές.

Από το 1998 η πρωινή ενημερωτική ζώνη είχε και τη δική της σφραγίδα. Ξεκινώντας από το MEGA, στην πορεία των χρόνων συνεργάστηκε με την ΕΡΤ, το ΣΚΑΙ και το STAR, παρουσιάζοντας ενημερωτικές εκπομπές.

Advertisement

Το 2020-2022 παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Open.

Έχει τρεις κόρες και έναν εγγονό.

Μιχάλης Καλογήρου

ΣΥΡΙΖΑ, υποψηφιοι, επικρατειας, ψηφοδελτιο, εκλογες 2023, εκλογες, εκλογες 21ης Μαιου, εκλογες Μαιου

Ο Μιχάλης Καλογήρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε Νομικά στην Ιταλία.
Είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μάχιμος δικηγόρος στην Ελλάδα και στην Ιταλία από το 2001.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης (Αύγουστος –Σεπτέμβριος 2015) και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Από τον Αύγουστο του 2018, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, είναι Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Τζένη Λειβαδαρου

siriza6

Η Δρ. Λειβαδάρου είναι πολιτικός μηχανικός και ασχολείται κυρίως με τις νέες τεχνολογίες και με τη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Έχει 16 και πλέον χρόνια εμπειρίας σε θέματα υποδομών και προσβασιμότητας, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στην καινοτομία. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδατικών πόρων. Στην πορεία της καριέρας της μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέσπασε δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στα οικονομικά των υποδομών και στη συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό της στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής. Κάνοντας έρευνα στις πατέντες για πράσινες τεχνολογίες, είχε την τύχη να συνεργαστεί με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς ερευνητές, σε μεγάλο εύρος ερευνητικών προγραμμάτων.

Οι έξι στις εκλόγιμες θέσεις του «γαλάζιου» ψηφοδέλτιου Επικρατείας:

Αγαπηδάκη Ειρήνη, 43 ετών, Δρ. Ψυχολογίας Υγείας- Επαγγελματίας Υγείας

Ειρήνη Αγαπηδακη, Νεα Δημοκρατια, Επικρατειας

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

To 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Με την επιλογή της ως επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας υποστηρίζεται η έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Σκυλακάκης Θεόδωρος, 64 ετών, Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης

Θεοδωρος Σκυλακακης, Επικρατειας, ΝΔ

Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Είναι οικονομολόγος. Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (2022-23), Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική από τον Αύγουστο του 2020 και αρμόδιος για την προετοιμασία και το συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής (2019-20), Ευρωβουλευτής (2009-2014), Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (2006-2009), Δημοτικός Σύμβουλος, αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων (2003 – 2006) με ευθύνη για την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού.

Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ε21 (1994-2001). Ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος της Δράσης (2014-2019), η οποία ανέστειλε τη δραστηριότητά της για να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία.

Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας από το 1985 και ιδρύσει τέσσερις εταιρείες στους κλάδους της επικοινωνίας (1994-99), της διαχείρισης κρίσεων (2000-2006) και της αγροτικής παραγωγής & μεταποίησης (2014-2019).

Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα (Οικονομικό ΕΚΠΑ) και διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στην Αγγλία (City University, London) και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς. Έχει λάβει διδακτορικό από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Κοινωνική ανοχή στη διαφθορά».

Είναι παντρεμένος με τη Ελένη Παπαπάνου, έχει δύο κόρες, τη Μαριάννα και την Ειρήνη και τέσσερις εγγονές.

Στυλιανίδης Χρήστος, 65 ετών, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων

Στυλιανιδης, ΝΔ, Επικρατειας

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Στο πλαίσιο της θητείας του συνέβαλε καταλυτικά στο να αποκτήσει η Ελλάδα έναν σύγχρονο μηχανισμό πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, καθώς και εθνική στρατηγική για την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση. Την ίδια περίοδο, αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διμερές επίπεδο. Η Ελλάδα έγινε κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU για τη ΝΑ Μεσόγειο.

Από το 2014 έως το 2019, ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Την ίδια περίοδο ήταν Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας, ενώ για το έργο του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας χαρακτηρίστηκε ως το ανθρωπιστικό «πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Μάιο του 2021 ορίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την προώθηση και προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων, θέση που υπηρέτησε μέχρι την υπουργοποίησή του.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014) στην Κύπρο, ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011 με τον ΔΗΣΥ) και είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση. Μεταξύ του 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.

Επίσης, είναι Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Professor in Practice) στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics (LSE) της Μεγάλης Βρετανίας, Μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ruhr Universität Bochum (RUB) Research School της Γερμανίας.

Ως αναγνώριση του έργου του ο Χρήστος Στυλιανίδης έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 26 Ιουνίου 1958 και σπούδασε Χειρουργός Οδοντίατρος στον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Λυτρίβη Ιωάννα, 41 ετών, Δρ. πολιτικών δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης

Λυτριβη Ιωαννα, Επικρατειας, ΝΔ

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, από όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), κατά την τετραετία 2019-2023, συνέβαλε στη ανάδειξη των ποιοτικών διαστάσεων του πεδίου της δια βίου εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, συμβάλλοντας καταλυτική στη διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων: εξασφαλίστηκε στους Διπλωματούχους των ΙΕΚ, η δυνατότητά να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση, πιστοποιήθηκε ο νέος πρότυπος Οδηγός Κατάρτισης, εγκρίθηκε η νέα μεθοδολογία ανάπτυξης και επικαιροποίησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων, απλοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, αναπτύχθηκε η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης των Βεβαιώσεων και Διπλωμάτων στους επιτυχόντες των πάσης φύσεως εξετάσεων πιστοποίησης

Την ίδια περίοδο, διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κατάρτισης της ΕΕ (European Training Foundation) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Ομάδα της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF Advisory Group).

Διδάσκει Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Κύπρου, ως συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό.

Έχει εργαστεί ως επιστημονική σύμβουλος στη Βουλή των Ελλήνων και στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Επικρατείας (2011-2019).

Πριν από αυτό, εργαζόταν ως επιστημονική υπεύθυνη σε δημόσιες δομές δια βίου μάθησης (2009-2011).

Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Γεννήθηκε στην Αρκαδία το 1982.

Σταμάτης Γεώργιος, 48 ετών, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

Σταματης, Επικρατειας, ΝΔ

Ο Γιώργος Σταμάτης γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στον τομέα της Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας. Από το 2006 εργάζεται στο Δήμο Αθηναίων, όπου διετέλεσε υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης και ήταν υπεύθυνος για τη σύσταση και λειτουργία του πρώτου Συμβουλίου Μεταναστών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ως Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, συνέταξε την ενότητα για την κοινωνική πολιτική του Προγράμματος, ενόψει των εκλογών του 2019, εξειδικεύοντας μεταξύ άλλων τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού βοηθού για τα ΑμεΑ. Τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εστίασε στο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ειδικότερα, εκπόνησε την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας, την νέα Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Αστεγίας.

Είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ), Σημείο Αναφοράς του Υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της Σύμβασης των ΗΕ για τα άτομα με αναπηρία, Εθνικός Συντονιστής για την πρόσβαση σε ποιοτική μακροχρόνια φροντίδα και υπεύθυνος της Γραμμής Αρωγής για τους συγγενείς των θυμάτων, τους τραυματίες και τους επιβαίνοντες στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών .

Είναι εθελοντής Διασώστης – Σαμαρείτης Α’ Τάξεως του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εργάζεται συστηματικά στο πεδίο όντας μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών και εστιάζοντας στη διαρκή διαβούλευση με φορείς των ατόμων με αναπηρία, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, της κοινότητας των Ρομά και άλλων ευάλωτων ομάδων, έχοντας ως όραμα την ενίσχυση της ορατότητας και την πραγμάτωση της πλήρους κοινωνικής τους συμπερίληψης.

Χατζηιωαννίδου Νεφέλη, 31 ετών, Οικονομολόγος

Χατζηιωαννίδου Νεφέλη, ΝΔ, Επικρατειας

Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι Οικονομολόγος και ασχολείται με την Κοινωνική́ Επιχειρηματικότητα τα τελευταία 10 χρόνια. Συν ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική́ επιχείρηση «Code it Like a Girl» σε ηλικία 21 ετών, και είναι ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού́ οργανισμού́, «ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», που αριθμεί περισσότερα από 200.000 μέλη στις πλατφόρμες του. Συνεργάζεται με οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας, ενώ παράλληλα είναι μέντορας σε διεθνή́ και ελληνικά́ προγράμματα επιχειρηματικότητας, όπως το Ίδρυμα Λαμπράκη, το Prince Trust Foundation, το Women on Top, Women Act Europe, Think Young κ.α. Σπούδασε Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Bocconi. Έχει Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα και πρόσφατα ολοκλήρωσε το executive course του πανεπιστήμιου Cambridge με τίτλο Shaping the Future: Women Leading Change.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, ασχολήθηκε ενεργά με την προστασία και την εκπαίδευση προσφυγισσών και μεταναστευτριών στην Ελλάδα, μέσα από συνεργασίες με διεθνείς και εγχώριους φορείς. Οι Υπέροχες Γυναίκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη και εξάπλωση του κινήματος #metoo στην Ελλάδα, μέσα από συνεχή ενημέρωση, προστασία των θυμάτων και τη συνεργασία με φορείς για τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων πολιτικών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Για τη δράση της, έχει βραβευτεί με το Greek International Women Award στην κατηγορία Κοινωνική Υπευθυνότητα, με το UK Alumni Award στην κατηγορία Social Action, Το EUCLID Network την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις TOP 100 Women in Social Enterprises in Europe, ενώ το 2022 έγινε μία από τις δέκα κοινωνικές επιχειρηματίες στην Ευρώπη του προγράμματος Women Act Europe. Είναι 31 χρονών και έχει δυο κόρες.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement