«Ξεκλείδωσε» το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τα ποσά της επιδότησης

Advertisement

«Ξεκλείδωσε» η επιδότηση για την αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων και η διαδικασία για την υποβολή των σχετικών αιτημάτων: Η κρατική ενίσχυση για φωτοβολταϊκό φτάνει ως και 75% για τα  νοικοκυριά με ανώτατο ποσό τις 16.000 ευρώ και 60% για τους αγρότες, με όριο τις 10.000 ευρώ.

Το κόστος  για την αγορά του υπολογίζεται πως μπορεί να αγγίξει και τα 18.000 ευρώ «με το κλειδί στο χέρι», πάνελ και μπαταρία μαζί που αποθηκεύει την ενέργεια. Λίγο πιο πίσω χρονικά πάει το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Τι επιδοτεί το πρόγραμμα και πόσο κοστίζει το φωτοβολταϊκό

Έτσι, δυνατότητα υπαγωγής θα έχουν όσα έργα έχουν λάβει Σύμβαση Σύνδεσης, καθώς βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Ο ηλεκτρικός χώρος για μικρά φωτοβολταϊκά δεσμεύεται από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της Σύμβασης Σύνδεσης, υπέρ του παραγωγού, για 12 μήνες εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς υψηλής ή μέσης τάσης, ή για δύο χρόνια εφόσον απαιτούνται εργασίες.

Advertisement

Επί της ουσίας όποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα παράγει και θα αποθηκεύει το δικό του ρεύμα και η χρέωση στον λογαριασμό του θα είναι μηδενική για την ενέργεια.

Όσοι εγκαταστήσουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά θα πληρώνουν μόνο τα δημοτικά τέλη και μέρος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

  • Για τα νοικοκυριά θα δοθεί επιδότηση έως και το 75% της δαπάνης που θα γίνει για την αγορά του φωτοβολταϊκού ή έως 16.000 ευρώ. Βέβαια για να φτάσει κάποιος το συγκεκριμένο ποσό, θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια ανάλογα με το εισόδημα, με το εάν κάποιος ανήκει σε μονογονεϊκή οικογένεια, αν είναι πολύτεκνος κλπ.
  • Οι αγρότες θα λάβουν έως και το 60% της δαπάνης ή έως 10.000 ευρώ.

Πόσο κοστίζει όμως ένα φωτοβολταϊκό για εγκατάσταση; Αν πρόκειται για φωτοβολταϊκό 5 KWp το κόστος με το «κλειδί στο χέρι» υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 9.000 ευρώ και αν πρόκειται για 10,8 KWp κοστίζει 18.000 ευρώ.

Advertisement

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση έχει οριστεί πάντως στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Advertisement

Ποιες δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία –κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Οι επιλέξιμες δαπάνες του παρόντος Προγράμματος είναι οι εξής:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β πλαισίων, αντιστροφέα, καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια κλπ.)
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βάσεων.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση μετρητή Φ/Β.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια κλπ.)
  • Αμοιβή για μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος (Φωτοβολταικού και μπαταρία) και εργασίες εγκατάστασης αυτού.

«Ανοίγει» και το πρόγραμμα για ηλιακό θερμοσίφωνα

Μετά το «άνοιγμα» του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά, αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την ενεργοποίηση του προγράμματος μέσω του οποίου επιδοτείται η αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, με ποσά που ξεκινούν από 510 ευρώ και φτάνουν ως και τα 904 ευρώ: Τα «ψιλά γράμματα» βέβαια … δεν λείπουν και τα οποία θα πρέπει να τα προσέξει κάθε ενδιαφερόμενος πριν κάνει την «κίνησή» του.

Advertisement

Ένα από αυτά είναι η υποχρέωση ανακύκλωσης του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα που θα πρέπει να είναι συγκεκριμένης… χωρητικότητας!

Ποιοι θερμοσίφωνες επιδοτούνται για να … αποσυρθούν 

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω θερμοσίφωνα» θα καλύπτει έως και το 60% του κόστους απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα και οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Προκειμένου όμως να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.
Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement