Τα μαζεύουν μετά την οργή των γιατρών

Advertisement

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Υγείας μετά το εξώδικο της ΕΙΝΑΠ και τις οργισμένες ανακοινώσεις από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ για την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα με γιατρούς που θα καλούνται να χειριστούν περιστατικά άσχετα με την ειδικότητά τους σε εφημερίες.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων το υπουργείο ανακοίνωσε πως η εγκύκλιος αφορά τα μικρότερα και όχι τα τριτοβάθμια νοσοκομεία, ενώ υποστηρίζει πως πρόκειται για εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ) και ότι με αντίστοιχο τρόπο γίνονται οι  εφημερίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στις διευκρινίσεις που απέστειλε το υπουργείο αναφέρει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο, γνωμοδότησε ως εξής: Όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί, να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Advertisement

Αναφέρεται ακόμα ότι «η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό.

Εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού π.χ. παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα.

Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο».

Advertisement

Και τέλος «η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας».

Οργισμένες αντιδράσεις γιατρών

Η απάντηση των γιατρών στην εγκύκλιο που έγινε γνωστή το Σάββατο ήταν άμεση και έντονη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απάντησαν με εξώδικο, χαρακτηρίζοντας την εγκύκλιο «άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ» που οδηγεί «όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις».

Η ΕΙΝΑΠ, πρόεδρος της οποίας είναι η «γαλάζια» Ματίνα Παγώνη, απαιτεί «την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου», καλεί τους «συνάδελφους Προέδρους και μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας Τομέα (…)» και «όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας».

Advertisement

«Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου. Καλούμε όλες τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Καλούμε τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων «εφημερίας τομέα»» τονίζει σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Με την εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement