Πού ψηφίζω 2023: Μάθε το εκλογικό σου κέντρο online

Advertisement

Όπως και στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία, έτσι και στις εκλογές 2023, οι ψηφοφόροι μπορούν εύκολα, γρήγορα και Online να μάθουν πού ψηφίζουν για το 2023.

Η εφαρμογή του ΥΠΕΣ είναι ανοιχτή, ωστόσο, όσοι μπουν – συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία – θα δουν μόνο το εκλογικό κέντρο, στο οποίο ψηφίζουν, αλλά όχι και το σχολείο στο οποίο ασκούν το εκλογικό δικαιώμά τους.

Πού ψηφίζω το 2023 – Τα απαραίτητα στοιχεία

Για να δείτε πού θα ψηφίσετε στις 21 Μαΐου, στις πρώτες κάλπες, θα πρέπει αρχικά να μπείτε στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε το εκλογικό σας διαμέρισμα με δύο τρόπους.

Advertisement

1. Αν γνωρίζετε τον εκλογικό σας αριθμό, πληκτρολογώντας τον, θα ανοίξει νέα καρτέρα με τα στοιχεία σας και το εκλογικό σας διαμέρισμα.

2. Αν δεν τον γνωρίζετε, μπορείτε να βάλετε 5 προσωπικά σας στοιχεία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να βάλετε:

1. Επώνυμο (Ολογράφως)

2. Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

3. Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

4. Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

5. Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Αργότερα θα είναι διαθέσιμο στην εφαρμογή και το σχολείο, στο οποίο θα ψηφίσετε.

Advertisement

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Όσοι έχουν αίτηση για να ψηφίσουν τον Δήμο που κατοικούν, οι ετεροδημότες δηλαδή, μπορούν να δουν στην εφαρμογή αν εγκρίθηκε η αίτησή τους.

Σύμφωνα με την εφαρμογή του ΥΠΕΣ η εφαρμογή ανανεώθηκε στις 11 Απριλίου και περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Πλέον δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση για αλλαγή εκλογικού κέντρου.

Advertisement

Ποιοι ψηφίζουν σε αυτές τις εκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο).

Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας.

Εκλογές 2023: Τι γίνεται αν δεν έχω ταυτότητα

Σε περίπτωση που έχετε χάσει την ταυτότητά σας πριν την άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος, μπορεί να ψηφίσετε και με άλλα έγγραφα.

Έτσι, εκτός από ταυτότητα ψηφίζετε και με τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Advertisement

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.

Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement