Η Τουρκία στην τρίτη δεκαετία κυριαρχίας του Ταγίπ Ερντογάν

Advertisement
Νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ταγίπ Ερντογάν • Η πρώτη του ομιλία με «δηλητήριο» προς την αντιπολίτευση και αιχμές κατά της Δύσης • Ζοφερές ημέρες για την Τουρκία προβλέπει ο Κιλιτσντάρογλου, αλλά συνεχίζει τον αγώνα

Τρεις φορές πρωθυπουργός και, πλέον, και πρόεδρος για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και μπαίνει στην τρίτη δεκαετία πολιτικής του πρωτοκαθεδρίας.

Παρά τα σοβαρότατα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, τις βαθιές ανισότητες, τα μεγάλα ζητήματα στο κράτος Δικαίου και το μόνιμο μπρα ντε φερ με τη Δύση, οι ψηφοφόροι στήριξαν για ακόμη μια φορά τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος μπαίνει θριαμβευτής στη νέα του θητεία. Στον αντίποδα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και οι σύμμαχοί του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την ανατροπή, πήγαν σε ακόμη πιο ακραίες θέσεις, συμμάχησαν με ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα και εξόργισαν τους Κούρδους, όμως η ήττα δεν αποφεύχθηκε.

Τι έδειξε η κάλπη

Με καταμετρημένο το 99,59% των ψήφων ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 52,12%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταγράφει 47,88%. Ο Τούρκος πρόεδρος κερδίζει σε 52 εκλογικές περιφέρειες, με τον αντίπαλό του να επικρατεί σε 29, ενώ η διαφορά τους είναι λίγο παραπάνω από δύο εκατομμύρια ψήφοι.

Η πανηγυρική πρώτη ομιλία

Με το σύνθημα «Αντίο Κεμάλ» και μπροστά σε παραληρούντες οπαδούς του ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την εκλογική του νίκη, ανοίγοντας την πόρτα στην τρίτη δεκαετία κυριαρχίας του στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Advertisement

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τραγούδησε, εξέφρασε την αγάπη του για την Κωνσταντινούπολη και τους υποστηρικτές του, εκτόξευσε σφοδρότατες αιχμές κατά του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν και εκείνους που συμμετείχαν στον εκλογικό του αγώνα.

Πάνω σε ένα λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, προπύργιο ενός ακόμη μεγάλου του αντιπάλου, του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε επίδειξη δύναμης, διαμηνύοντας «για τα επόμενα πέντε χρόνια που έρχονται ο λαός μας έδωσε για άλλη μια φορά την ευθύνη της διοίκησης της χώρας. Πρώτα ο Θεός θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας».

«Η Τουρκία βγήκε κερδισμένη, σήμερα γράφουμε ιστορία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει δηλητηριώδη βέλη κατά των αντιπάλων του λέγοντας «κοιτάξτε τον Κεμάλ. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς» για να προβλέψει ότι ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να λογοδοτήσει για το αποτέλεσμα.

Advertisement

Κάνοντας νεύμα στους οπαδούς του να συνεχίζουν να τραγουδάνε «μπάι μπάι Κεμάλ» (αντίο Κεμάλ) ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στην αυστηρή ρητορική λέγοντας «κανείς δεν θα κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία, δεν μπορούν να μας απειλήσουν και δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να σταθούμε όρθιοι».

Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιήσει την επίσημη νικητήρια ομιλία του μπροστά από το προεδρικό παλάτι.

Συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία Κιλιτσντάρογλου

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην πρώτη του τοποθέτηση μετά το αποτέλεσμα έστειλε πολλαπλά μηνύματα, έκανε λόγο για τις πιο άδικες εκλογές των τελευταίων ετών και προέβλεψε ζοφερή πενταετία για τη χώρα του.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement