Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως και 15.000 ευρώ – Τέλη Απριλίου η πληρωμή τους

Advertisement

Νέος γύρος για αναδρομικά. Τα ποσά θα καταβληθούν έως το τέλος Απριλίου σε 12.000 πρώην τραπεζοϋπαλλήλους και σε 2.000 ασφαλισμένους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ποιες κατηγορίες ακολουθούν.

Στην καταβολή αναδρομικών ποσών κατά μέσο όρο 15.000 ευρώ σε περίπου 14.000 συνταξιούχους αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του e-ΕΦΚΑ, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους που εργάζονταν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ με τις συντάξεις Μαΐου θα καταβληθούν τα αναδρομικά καθώς και οι προσαυξήσεις σε περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

Και σε ό,τι αφορά αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τα 15.000 ευρώ, ενώ, σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, φτάνουν και τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά των αναδρομικών αυτών είναι πριν από την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης.

Advertisement

Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις λάβουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019-Απρίλιος 2024).

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, οι επανυπολογισμοί στις νέες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από τις 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και τις 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα λάβουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη είναι μεγαλύτερη από τη σύνταξη που προέκυψε από τον πρώτο επανυπολογισμό που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Δ. Ρίζο, για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος της ΕΤΕ πριν από το 2016 με 38 έτη ασφάλισης έλαβε σύνταξη 2.520 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές η κύρια σύνταξή του διαμορφώθηκε σε 1.805 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος, με τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και την αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης, θα λάβει κύρια σύνταξη 2.012 ευρώ, με τη μηνιαία προσαύξηση να είναι 207 ευρώ. Τα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 13.248 ευρώ μεικτά (καθαρά περίπου 8.762,49 ευρώ).
  • Συνταξιούχος ΝΠΔΔ με κοινές διατάξεις με 35 έτη ασφάλισης έλαβε σύνταξη πριν από το 2016 ονομαστικά στα 1.756,6 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές λαμβάνει 1.214 ευρώ. Η εν λόγω ασφαλισμένη, με τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, την προσθήκη του επασφαλίστρου και τη μέσω αυτού αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης, θα λάβει 1.341 ευρώ, με τη μηνιαία προσαύξηση να είναι 127 ευρώ. Τα αναδρομικά της θα ανέλθουν σε 8.128 ευρώ μεικτά (καθαρά περίπου 5.867,76 ευρώ).

Νέες πληρωμές

Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται και νέες πληρωμές σε συνταξιούχους που -για διάφορους λόγους- έμειναν εκτός επανυπολογισμού. Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισμένα ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και, ως εκ τούτου, οι επανυπολογισμοί καθυστερούν, καθώς η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφάλιστρου που κατέβαλλαν, καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ (όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί), σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει.

Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τις συντάξεις των θανόντων συζύγων. Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις συνταξιούχων από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο που δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Ήδη πληρώθηκαν αναδρομικά 54 μηνών σε 6.700 συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής. Το μέσο ποσό που θα εισπράξουν οι εν λόγω δικαιούχοι έφτασε τα 4.700 ευρώ και προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους με τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση, ενώ τους οφειλόταν και η προσαύξηση του νόμου Κατρούγκαλου λόγω υψηλών εισφορών που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αναδρομικά κατά μέσο όρο 12.900 ευρώ έλαβαν και 1.085 παλαιοί συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς. Το ελάχιστο ποσό που εισέπραξαν ήταν 600 ευρώ και το μέγιστο 63.705 ευρώ.

Advertisement

Συντελεστής 20%

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, τα αναδρομικά που έλαβαν ήταν σημαντικά «ψαλιδισμένα» λόγω της φορολόγησης 20%, και ζητούν από την κυβέρνηση ο πρόσθετος φόρος να επιβάλλεται σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement