Ποια κρασιά ταιριάζουν στις μακαρονάδες;

Advertisement

Η χρυσή συνταγή είναι μία: αγνοήστε τα μακαρόνια και δώστε βάση στη σάλτσα! Τα μακαρόνια είναι απλά ο καμβάς που αναδεικνύει τα υπόλοιπα υλικά.

Για παράδειγμα τα rigatoni ragu barese-σπεσιαλιτέ στην Apulia, (την μπότα της Ιταλίας) είναι ένα ρουστίκ πιάτο με ντομάτα και κρέας. Επομένως, χρειάζεται ένα κρασί με καλό κράτημα απέναντι στην ψητή ντομάτα και το κόκκινο κρέας. Αν σκεφτήκατε αμέσως ένα κόκκινο κρασί, έχετε απόλυτο δίκιο! Αλλά ποιο κόκκινο κρασί; Τυγχάνει, λοιπόν, στην ίδια ακριβώς περιοχή της Ιταλίας να υπάρχει κι ένα κρασί, το Primitivo που έχει αρώματα από κόκκινα μούρα -που τα φίλησε ο ήλιος- κι ένα μέτριο σώμα με δομή απόλυτα σωστή για το συγκεκριμένο πιάτο.

Εδώ έχουμε 5 δημοφιλείς μακαρονάδες με τις αντίστοιχες επιλογές σε κρασιά (ιταλικά και άλλα) για να αρχίσετε. Δεν τα προτείνουμε σαν μοναδική λύση, απλά σαν έναν από τους τρόπους που μπορείτε να διαλέξετε! Πολλοί δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη, όπως λέει η παροιμία. Αλλά μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να μάθουμε. Αρχίστε να ανοίγετε μπουκάλια.

Advertisement

Μακαρονάδες με τυριά

Είναι δύσκολο να βρείτε κρασί που να μην ταιριάξει εύκολα με τα τυριά, έτσι δείτε το σαν ευκαιρία να δοκιμάσετε υφές και παντρέματα στις αποχρώσεις. Για παράδειγμα, ένα λευκό κρασί κάπως κρεμώδες, όπως ένα βαρελίσιο παλαιωμένο ιταλικό Trebbiano ή Chardonnay, θα κάνει ένα τέλειο ζευγάρι και θα αναδείξει την κρεμώδη γεύση του τυριού (όπως μια  ricotta).

Ακόμα, πιο ελαφριά λουλουδάτα κόκκινα κρασιά είναι ο φανταστικότερος σύντροφος για μακαρονάδες με σκληρά τυριά-ειδικά αν η σάλτσα περιέχει μανιτάρια, σκόρδα ή κρεμμύδια (ή άλλους βολβούς).

Οι προτάσεις είναι: Λευκά: Trebbiano di Lugana, Sicilian Chardonnay, Ribolla Gialla Κόκκινα: Langhe Nebbiolo, Nerello Mascalese, Pinot Noir (ή Italian Pinot Nero από την Oltrepo Pavese) και Sangiovese.

Advertisement

Μακαρονάδες με βάση σάλτσα ντομάτας.

Οι σάλτσες με ντομάτα είναι δυνατές, με υψηλή οξύτητα και συχνά περιέχουν πλούσια κόκκινα κρέατα. Λόγω της οξύτητας της ντομάτας, ένα συγγενικό στυφό κόκκινο κρασί με μέτριο σώμα είναι η καλύτερή σας επιλογή.

Όσο και να σας φαίνεται περιοριστικό, υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών και μείξεις τους για να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Καθώς θα κάνετε την σάλτσα πιο πλούσια προσθέτοντας ίσως κρέατα ή κρέμα, μπορείτε να διαλέξετε κι ένα πιο γεμάτο  κρασί -κρατήστε πάντως οπωσδήποτε μια φρέσκια οξύτητα. Μερικά παραδείγματα είναι: Primitivo (aka Zinfandel), Montepulciano d’Abruzzo, Sangiovese (Chianti, etc), Cannonau (Grenache), Negroamaro, Nero d’Avola και Rhône Blends.

Μακαρονάδες με θαλασσινά

Πολλές συνταγές της Μεσογείου περιέχουν αντσούγιες, όστρακα ή κάποιο άλλο θαλασσινό. Ίσως αυτός είναι κι ο λόγος που οι Μεσογειακοί λαοί δημιουργούν τόσο υπέροχα λευκά κρασιά με γνώμονα την οξύτητα και συχνά με μια δροσιστική πικράδα.

Advertisement

Λευκά κρασιά μετρίου σώματος ταιριάζουν με τις περισσότερες μακαρονάδες θαλασσινών -εκτός κι αν περιέχουν ντομάτα, οπότε θα προτιμήσετε ένα ροζέ: Μοσχοφίλερο, Βιδιανό (από ψηλό αμπελοτόπι), Pinot Grigio, Verdicchio, Vernaccia, Picpoul de Pinet (από την Γαλλία), Grenache Blanc, και Muscadet.

Μακαρονάδες με pesto

Παρ’ όλο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε το κλασικό pesto με κουκουνάρια και βασιλικό, στην πραγματικότητα μπορούμε να το φτιάξουμε με κάθε πρασινάδα και όποιο ξηρό καρπό θέλουμε: βασιλικό-καρύδια, μαϊντανό-φιστίκια Αιγίνης, φιστίκια, κόλιαντρο, φουντούκια, μέντα κ.λπ. Το τρικ για να παντρέψετε όλα αυτά τα pesto με το κρασί, είναι απλά να αναγνωρίσετε τον πράσινο πρωταγωνιστή στο πιάτο.

Αν το κάνετε, θα δείτε πως όποιο κρασί και να διαλέξετε (κόκκινο, λευκό ή αφρώδες) με κάποιον τρόπο θα ταιριάξει. Βέβαια, φυτικά κρασιά, όπως ένα Sauvignon Blanc ταιριάζουν καλύτερα. Αλλά μην αφήσετε αυτές τις συμβουλές να μπουν εμπόδιο στην δημιουργικότητά σας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για να σκεφτείτε: Fiano d’Avellino, Sauvignon Blanc, Vermentino, Gavi, Grillo, Catarratto, Picpoul de Pinet και Grüner Veltliner

Advertisement

Μακαρόνια με λαχανικά (primavera)

Φρέσκα κρεμμυδάκια, σκελίδες σκόρδου, αγκινάρες και μπρόκολα αποτελούν συχνά την ραχοκοκαλιά μιας εξαιρετικής primavera, παρ’ όλο που οτιδήποτε φρέσκο κι εποχιακό κάνει δουλειά.

Στόχος αυτού του πιάτου είναι να αναδείξει την ανοιξιάτικη φρεσκάδα όλων αυτών των λαχανικών κι έτσι είναι ένα ελαφρύ λευκό κρασί με νότες λεμονιού και λουλουδιών η τελειότερη επιλογή.

Ασφαλώς μια πολύ καλά προετοιμασμένη primavera, με ένταση στα λαχανικά θα χρειαστεί ένα αντάξιο κρασί -κι αν προσθέσετε ντομάτα μην ξεχάσετε τις αρχικές μας συμβουλές. Πάντως, έχουμε αυτά τα παραδείγματα για να ξεκινήσετε: Soave (όπως Grecanico), Vermentino, Trebbiano di Lugana, Greco di Tufo, Sauvignon Blanc και Gros Mansen.

Advertisement

πηγη: krasiagr

 

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement