Προσοχή: Ιός μέσω Gmail δίνει πλήρη πρόσβαση του λογαριασμού σε χάκερς

Advertisement

Συναγερμός έχει σημάνει καθώς ένας κακόβουλος ιός εξαπλώνεται σαν φωτιά στο Διαδίκτυο, «μολύνοντας» υπολογιστές και απειλώντας την ασφάλεια των προσωπικών εγγράφων χιλιάδων ατόμων.

Το κακόβουλο λογισμικό βασίζεται σε ένα email τα οποίο μοιάζει να έχει σταλεί μέσω Gmail, από κάποιον φίλο και δίνει ένα σύνδεσμό για τα Google Docs (τα οποία όμως δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ιός, ένα κακόβουλο πρόγραμμα στο οποίο έχει δοθεί το εν λόγω όνομα προκειμένου να παραπλανώνται οι παραλήπτες).

Στην πραγματικότητα, δηλαδή το εν λόγω email προέρχεται από κάποιον απατεώνα που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο προκειμένου να λάβει τον έλεγχο των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φυσικά ακόμη και τα πιο προσωπικά δεδομένα που μπορεί να περιέχονται σε αυτούς.

Advertisement

Καθένας που έχει κάνει κλικ σε Google Doc πρόσφατα μπορεί να έχει πέσει θύμα αυτής της απάτης, όπως σημειώνει ο Independent.

Πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί, τι πρέπει να κάνει

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να σιγουρευτεί ότι δεν έχει κάνει κλικ σε έναν τέτοιο σύνδεσμο.

Advertisement

Αν δεν έχει κάνει κλικ στον σύνδεσμο, τότε δεν μπορεί να έχει πέσει θύμα των συγκεκριμένων χάκερς.

Αν έχει και μια υποψία ότι μπορεί να έχει κάνει κλικ -αν δηλαδή έχει ανοίξει κάποιο Google Doc πρόσφατα- τότε θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

Καταρχάς για οποιαδήποτε κλικ που κάνατε σε σύνδεσμο με Google Docs επικοινωνήστε μαζί με τον αποστολέα του για το να σας επιβεβαιώσει ότι όντως το έστειλε εκείνος.

Advertisement

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οποιοσδήποτε άλλος που γνωρίζετε είναι ενήμερος για το θέμα και ότι ξέρει ότι δεν πρέπει να ανοίξουν κανένα Google Doc.

Καταρχάς μην πανικοβάλλεστε. Οι πιθανές επιπτώσεις του ιού είναι μεν τεράστιες αλλά είναι σχετικά εύκολο να επανορθώσετε μέρος της ζημιάς.

Αν έχετε οποιαδήποτε υποψία ότι έχετε κάνει κλικ σε έναν επικίνδυνο σύνδεσμο τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Advertisement

Πηγαίνετε στην σελίδα My Account του Google (myaccount.google.com/pemissions) και αν  εντοπίσετε στη λίστα με τις εφαρμογές που έχετε δώσει άδεια να κοιτούν το λογαριασμό σας κάποια που αναγράφεται ως Google Docs τότε αφαιρέστε την.

Μόλις την «πετάξετε» έξω από το λογαριασμό σας, τότε οι χάκερς θα σταματήσουν να έχουν και τον έλεγχο του λογαριασμού σας -δεν θα μπορούν πλέον να διαβάζουν τα mail σας και να στέλνουν τα κακόβουλα λινκς από το δικό σας λογαριασμό σε δικούς σας φίλους.

πηγη:iefimerida.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement