Μια διετής μελέτη που διεξήχθη στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου ανακάλυψε 381 νέα φυτικά και ζωικά είδη, ωστόσο η σοβαρή αποψίλωση των δασών στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο μπορεί να αποτρέψει την ανακάλυψη περισσότερων, αναφέρει η σχετική έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF και του Ινστιτούτο Μαμιραουά για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Βραζιλίας.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 2014 και 2015, και οδήγησε στην ανακάλυψη ενός νέου είδους φυτού ή ζώου στον Αμαζόνιο κάθε 1,9 ημέρες, το υψηλότερο ποσοστό ανακάλυψης που έχει καταγραφεί.
Ενδεικτικά, 111 νέα είδη ανακαλύφθηκαν κάθε χρόνο μεταξύ του 1999 και του 2009, με μία νέα ανακάλυψη περίπου κάθε 3 ημέρες, ενώ 441 νέα είδη ανακαλύφθηκαν μεταξύ 2010 και 2013, με μία νέα ανακάλυψη κάθε 3,3 ημέρες.
Σύμφωνα με την έκθεση, 381 νέα είδη ανακαλύφθηκαν κατά την περίοδο των 24 αυτών μηνών.
Εξ αυτών, τα 216 ήταν φυτά, τα 93 ήταν ψάρια, τα 32 ήταν αμφίβια ζώα, τα 20 θηλαστικά, αν και δύο από αυτά ήταν απολιθωμένα, τα 19 ήταν ερπετά, ενώ ανακαλύφθηκε και ένα νέο πτηνό. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια ενημέρωση για την προηγούμενη έκθεση του 2010-2013.
«Παρατηρούμε μια τεράστια ποικιλία και πλούσια βιοποικιλότητα. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τον Αμαζόνιο», δήλωσε ο Ρικάρντο Μέλλο της WWF Βραζιλίας.
Αν και αυτά τα ευρήματα είναι υποσχόμενα, η σοβαρή αποψίλωση των δασών στην περιοχή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την άγρια ζωή του Αμαζονίου, με τους ερευνητές να φοβούνται ότι πολλά είδη μπορεί να εξαφανιστούν πριν καν ανακαλυφθούν.
Η έκθεση δημοσιεύτηκε την ίδια εβδομάδα που η κυβέρνηση της Βραζιλίας επέτρεψε την εξόρυξη σε μια τεράστια προστατευόμενη περιοχή μεγέθους ίσου με της Ελβετίας, σε μια κίνηση που ίσως αποδειχθεί καταστροφική για την άγρια φύση και τις αυτόχθονες κοινότητες.
Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, καλύπτοντας το 1% της επιφάνειας της Γης και φιλοξενώντας το 10% των γνωστών ειδών παγκοσμίως.
naftemporiki.gr