Οι 10 καλύτερες κωμωδίες του Αλέκου Σακελλάριου, που γεννήθηκε σαν σήμερα [βίντεο]

Advertisement

Θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και στιχουργός, ο πολυπράγμων Αλέκος Σακελλάριος, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, χαρίζοντάς μας αριστουργήματα και στιγμές γέλιου μέχρι και σήμερα.

Ο Αλέκος Σακελλάριος γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1913 στην Αθήνα και έγραψε περίπου 200 θεατρικά και 60 κινηματογραφικά έργα, ενώ ήταν ο στιχουργός 2.000 περίπου τραγουδιών που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και παραμένουν διαχρονικά.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, ηθοποιούς και τραγουδιστές, απέσπασε σημαντικές διακρίσεις, ενώ υπήρξε και συμμαθητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Advertisement

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, ο Σακελλάριος έκανε τρεις γάμους και απέκτησε δυο κόρες. Έφυγε από τη ζωή στις 28 Αυγούστου του 1991 σε ηλικία 78 ετών.

Με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του, θυμόμαστε 10 από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του στον ελληνικό κινηματογράφο.

«H θεία μου η χίπισσα»

Ταινία του 1970 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου και παραγωγή της Φίνος Φιλμ, με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ανδρέα Μπάρκουλη, τη Νόρα Βαλσάμη, τον Γιάννη Μιχαλόπουλο και φυσικά το μοναδικό Βασίλη Τσιβιλίκα που ξεχώρισε στο ρόλο του χίπι.

Advertisement

Μερικές από τις χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας είναι εκείνες που γυρίστηκαν στα Μάταλα και φυσικά οι αυτοσχεδιασμοί της αξέχαστης Ρένας Βλαχοπούλου, όπως η σκηνή που φοράει τον κουβά στο κεφάλι και προκαλεί ένα πραγματικό πανδαιμόνιο.

«Η Αλίκη στο ναυτικό»

Η ταινία του 1961 παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κοινού και ειδικά των θαυμαστών της εθνικής μας σταρ, Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Αποτελεί την πρώτη έγχρωμη ταινία της Φίνος Φιλμ, με τον Αλέκο Σακελλάριο να υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία και τον μεγάλο συνθέτης μας, Μάνο Χατζιδάκι, τη μουσική.

Advertisement

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ακόμα ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Γιάννης Μαλούχος, η Δέσπω Διαμαντίδου και πλήθος γνωστών ηθοποιών.

«Καλώς ήλθε το δολάριο»

Σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου ο οποίος έγραψε το σενάριο μαζί με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, η ταινία αυτή του 1967 αποτελεί το πρώτο έγχρωμο φιλμ με επεξεργασία εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και βασίζεται στο θεατρικό έργο «Ο 6ος Αμερικανικός στόλος».

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Κωνσταντίνου, Άννα Καλουτά, Νίκη Λινάρδου, Σωτήρης Μουστάκας και Αλέκος Τζανετάκος.

Advertisement

«Η κυρά μας η μαμή»

Η Γεωργία Βασιλειάδου δεν σταματά να κάνει… ξεματιάσματα περιποιημένα, να μοιράζει ματόχαντρα και να προκαλεί την οργή του συνταξιούχου γιατρού, Ορέστη Μακρή, στην ταινία του Σακελλάριου, παραγωγής 1958.

Εκτός από τους δυο θρυλικούς ηθοποιούς που αναφέραμε παραπάνω, πρωταγωνιστούν ακόμη οι τότε αρκετά νεαροί σε ηλικία, Ξένια Καλογεροπούλου και Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

«Θα σε κάνω βασίλισσα»

Ο εύπορος, αλλά αρκετά άπληστος και μίζερος, Αντώνης (Θανάσης Βέγγος) που δεν σταματά να σταματά να κάνει υπολογισμούς για το κάθε τι, παίρνει το μάθημά του κινδυνεύοντας να χάσει τη γυναίκα του, με τη βοήθεια του… θείου Πιτ από την Αμερική, Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Advertisement

Η ταινία του 1964 είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλέκου Σακελλάριου. Στην ταινία βλέπουμε ακόμα τους Νίκη Λινάρδου, Γιώργο Μούτσιο, Δημήτρη Νικολαϊδη, κ.ά.

«Ούτε γάτα ούτε ζημιά»

Ακόμα μια ταινία της Φίνος Φιλμ, παραγωγής και διανομής του 1955.

Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλυα Λιβυκού, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ρένα Στρατηγού, Μίμης Φωτόπουλος και δεν τρέχει… «ούτε γάτα ούτε ζημιά».

Advertisement

Ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος καυτηριάζουν το θέμα της απιστίας μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις και αξέχαστες ατάκες.

«Υπάρχει και φιλότιμο»

Ο «Μαυρογιαλούρος» που παραμένει επίκαιρος μέχρι και σήμερα δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Μαυρογιαλούρο, υπουργό «Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και Περιθάλψεως», Λάμπρο Κωνσταντάρα στην κωμωδία του 1965 της Φίνος Φιλμ.

Η ταινία βασίστηκε στο θεατρικό των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Ανώμαλη προσγείωση», ενώ το επώνυμο του ήρωα έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός πολιτικών προσώπων από πολλούς Έλληνες.

Advertisement

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Νίκη Λινάρδου, ο Ανδρέας Ντούζος και η Μέλπω Ζαροκώστα είναι μερικοί μόνο από τους πρωταγωνιστές μιας ακόμα σπαρταριστής κωμωδίας του Αλέκου Σακελλάριου.

«Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες»

Το θεατρικό έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, στις 2 Φεβρουαρίου του 1960 μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τη Φίνος Φιλμ και μας κάνει να γελάμε ακόμα και σήμερα.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Κώστας Χατζηχρήστος βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια παλιά, αιματηρή βεντέτα, ως οι τελευταίοι αρσενικοί απόγονοι, με αποτέλεσμα να φοβούνται μέχρι και τη σκιά τους.

Advertisement

Από την ταινία ξεχωρίζουν οι πραγματικά απολαυστικές και αξέχαστες οι ατάκες του Παντελή Ζερβού, ενώ συμμετέχει και ο Λαυρέντης Διανέλλος.

«O Ηλίας του 16ου»

Ακόμα μια θεατρική κωμωδία που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φιλμ, το 1959.

Το γνωστό δίδυμο Σακελλάριος-Γιαννακόπουλος αποτελούν την εγγύηση για άπλετο γέλιο με τις ξεκαρδιστικές ατάκες του σεναρίου, ενώ παράλληλα ο Θανάσης Βέγγος δέχεται απανωτά και αληθινά χαστούκια, για τις ανάγκες της ταινίας, από τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Advertisement

Πρωταγωνιστούν ακόμα οι: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μαρίκα Κρεββατά, Σταύρος Ξενίδης κ.ά.

Το 2008 κυκλοφόρησε και ένα ριμέικ της ταινίας προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή, με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη.

«Τα κίτρινα γάντια»

Από τις καλύτερες κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου την οποία δεν βαριόμαστε ποτέ. Χαρακτηριστικοί ρόλοι, όπως εκείνος του Γιάννη Γκιωνάκη, εμπνευσμένες ατάκες που έχουν γίνει διαχρονικά σλόγκαν και άφθονο γέλιο.

Advertisement

Στο ρόλο του παθολογικά ζηλιάρη συζύγου, ο Νίκος Σταυρίδης, στο ρόλο του «Μουστάκια» ο Μίμης Φωτόπουλος, ενώ στο χαρακτηριστικό ρόλο του Μπρίλη ο Γιάννης Γκιωνάκης.

Η Μάρω Κόντου υποδύεται την όμορφη σύζυγο και η Μάρθα Βούρτση την υπηρέτρια και φιλενάδα του Μίμη Φωτόπουλου.

Η ταινία αυτή του 1960, βασίζεται στο θεατρικό «Η Ρένα εξώκειλε» του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Πηγή:reader.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement